Foto: Publicitātes foto
Vairāk nekā pussimts vēža pacientu organizāciju pārstāvji no 22 Eiropas valstīm 18.-19. martā Rīgā pulcēsies kongresā "Par vienlīdzību vēža uzveikšanā", lai spriestu, kā novērst netaisnības un atšķirības vēža diagnostikas, ārstēšanas, jaunāko zāļu pieejamības u.c. jomās. Kongresā piedalīsies arī Baltijas valstu veselības ministri, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas pārstāvji, vadošie onkologi, zinātnieki, mācībspēki, politiķi.

Kongresu organizē Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība "Onkoalianse" sadarbībā ar Eiropas Parlamenta Īpašo komiteju vēža uzveikšanai. Pasākuma līdzorganizatori ir Centrāleiropā un Austrumeiropā (CAE) ietekmīgas pacientu organizācijas no Igaunijas, Lietuvas, Rumānijas, Grieķijas.

"Rīgas kongress ir ļoti īpašs notikums ikvienam Latvijas un Eiropas vēža pacientam. Pirmo reizi vēža pacientu organizācijas tik kuplā skaitā Eiropas mērogā ir apvienojušās un formulējušas skaidras prasības Eiropas un savu valstu politiķiem nevienlīdzības mazināšanai," saka Olga Valciņa, "Onkoalinases" valdes locekle.

Kā skaidro Olga Valciņa, nevienlīdzības izpausmes vēža aprūpē var būt ļoti dažādas un diemžēl vēža pacientiem tā bieži ir ikdiena.

"Nevienlīdzība nav tikai naudas trūkums, kas, protams, ir ļoti kritiska onkoloģiskās aprūpes problēma. Tā ir arī nevienlīdzīga attieksme, kas īpaši redzama, salīdzinot Austrumeiropas un Rietumeiropas valstis. Arī informācijas nesniegšana pacientiem par vēža norisi un ārstēšanas iespējām, savlaicīgas diagnostikas trūkums, kad cilvēkam nav naudas braucienam no Latgales uz steidzamu izmeklējumu Rīgā. Tā ir arī liegta pieeja jaunākajām ārstēšanas iespējām un zālēm, kas ļautu dzīvot garāku mūžu, un vēl daudz kas cits. Ikviena šāda nevienlīdzības pieredze pacientam nežēlīgi sāp, un diemžēl ir cilvēki, kuri izvēlas ar to necīnīties un nomirst klusējot. Tāpēc mums, vēža pacientiem, visiem kopā ir jācīnās un šī nevienlīdzība jānovērš, lai arī Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs, lai ikvienā Eiropas valstī vēža pacienti tiktu ārstēti cieņpilni, mūsdienīgi, ar vislabāko iespējamo rezultātu," uzsver Olga Valciņa.

Betina Rilla (Bettina Ryll), Eiropas Melanomas pacientu tīkla dibinātāja, uzsver inovāciju ieviešanas nozīmi vēža ārstēšanā, kam jābūt pieejamām visās ES dalībvalstīs.

"Kamēr visi vēža veidi nav vienlīdz sekmīgi ārstējami, ir jāpanāk pētniecības un inovāciju ātrāka ieviešana vēža aprūpē. Inovācijām ir jābūt pieejamām, lai glābtu dzīvības un samazinātu ciešanas. Tāpēc mūsu mērķis ir panākt, lai ikviens vēža pacients, kam inovācijas ir vajadzīgas, tās tiešām saņemtu," saka Betina Rilla.

Ivars Ijabs, Eiropas Parlamenta deputāts, EP Īpašās komitejas vēža uzveikšanai priekšsēdētājs, uzsver - kongress ir nozīmīgs solis pacientu organizāciju spēku apvienošanā, lai ietekmētu ES institūciju un dalībvalstu lēmumus nevienlīdzības mazināšanai vēža jomā.

"Ir ļoti svarīgi, lai ES līmenī nevienlīdzība vēža aprūpē tiktu precīzi apzināta un uzskaitīta, taču tās novēršana ir katras dalībvalsts atbildība. Tas būs katras valsts mājsasdarbs – panākt, lai vēža aprūpe kļūst efektīvāka, taisnīgāka un pieejamāka ikvienam vēža pacientam," saka I. Ijabs.

Kongresā piedalās daudzas vadošās vēža pacientu organizācijas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Beļģijas, Bulgārijas, Kipras, Čehijas, Somijas, Francijas, Gruzijas, Ungārijas, Itālijas, Maltas, Nīderlandes, Maķedonijas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Krievijas, Zviedrijas un Armēnijas.

Kongresa noslēgumā pacientu organizācijas parakstīs Atklātu vēstuli – Rīgas kongress: 10 soļi nevienlīdzības mazināšanai vēža aprūpē, kas tiks iesniegta Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam un ES dalībvalstu veselības ministrijām. Atklātā vēstule - Cancer Equality

Kongress notiks Rīgā, viesnīcā Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel Elizabetes ielā 55, hibrīdformātā – gan klātienē, gan tiešsaistē. Pasākumu vadīs moderators Mārtiņš Daugulis.

Kongresa norisei visas dienas garumā ikviens interesents ir aicināts sekot tiešsaistē "Onkoalianses" Facebook kontā ar tulkojumu latviešu valodā.

Kongresa translācija ar tulkojumu latviešu valodā būs skatāma portālā Delfi.lv 18. martā no plkst. 11.45-15.45 Delfi TV tiešraides blokā, bet laikā no 12.00-12.45 – Delfi informatīvajā rakstā šeit.

18. martā plkst. 13.40 notiks starptautiska preses konference ar tulkojumu latviešu valodā. Medijiem pieteikšanās, aizpildot reģistrācijas formu: https://cancerequality.eu/lv/medijiem/

Kongresā runās:

  • Stella Kirjakidu (Stella Kyriakides), Eiropas Komisijas (EK) veselības un pārtikas drošuma komisāre,
  • Džons Raiens (John Ryan), EK Sabiedrības veselības direktorāta vadītājs,
  • Betina Rilla (Bettina Ryll), Eiropas Melanomas pacientu tīkla dibinātāja,
  • Menija Kukudžani (Menia Koukougianni), Grieķijas vēža pacientu organizācijas Karkinaki vadītāja,
  • Baltijas valstu veselības ministri u.c.

Detalizētāka informācija par runātajiem pieejama šeit: Speakers – Cancer Equality

Eiropas Parlaments ir noteicis onkoloģiju par prioritāti un izvirzījis mērķi līdz 2030. gadam panākt, ka ES desmit gadu dzīvildze ir vairāk nekā 70 % onkoloģisko pacientu. Diemžēl līdz šim mērķim Centrālās un Austrumeiropas (CAE) reģionā vēl ir tāls ceļš.

Daži nevienlīdzības fakti vēža aprūpē

  • Tikai 46% CAE valstu ir ieviesušas dzemdes kakla, krūts un kolorektālā vēža skrīninga programmas, kas nodrošina agrīnu vēža atklāšanu.[1]
  • Piecu gadu dzīvildzes rādītāji CAE valstīs ir ievērojami zemāki nekā ES. Piemēram, krūts vēža 5 gadu dzīvildzes rādītājs Rumānijā ir 75%, Polijā – 76%, kamēr ES piecās attīstītākajās valstīs 86%.[2]
  • Bulgārijā tikai 4 no 10 vēža pacientiem sasniedz 5 gadu dzīvildzi.
  • Pacienti Čehijas Republikā uz jauna vēža terapijas medikamenta pieejamību gaida trīs reizes ilgāk nekā Austrijā; no desmit jauniem ES reģistrētiem vēža medikamentiem Austrijā ir pieejami teju visi, savukārt Polijā – tikai trīs.[3]

Kongresa tematika veidota atbilstoši EP rezolūcijas "Par Eiropas spēju stiprināšanu cīņai pret vēzi — ceļā uz visaptverošu un koordinētu stratēģiju" nostādnēm, kā arī Eiropas Vēža uzveikšanas plāna tiesiskuma, ilgtspējas, taisnīguma, solidaritātes un inovāciju principiem.

Papildu informācija:

E-pasts: dace.plato@bcp.lv

Mājas lapa: https://cancerequality.eu/lv/

Atsauces:

1. Tackling disparities in cancer care across the central and eastern European region – EURACTIV.com

2. #EUnited against inequalities in Cancer care (Guest blog) (efpia.eu)

3. At the crossroads of health inequalities in cancer (Guest blog) (efpia.eu)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!