Foto: Publicitātes foto

No 15. līdz 17. aprīlim tiešsaistē norisināsies pilsētas mobilitātes hakatons "Urban mobility hackathon", ko organizē inovāciju kustība "VEFRESH" sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu, Rīgas domi, kopstrādes telpu "Teikums" un ar "EIT Urban Mobility" atbalstu. Dalībnieki no Baltijas valstīm aicināti pievērsties pilsētu izaicinājumiem klimatneitrālas mobilitātes nodrošināšanā. Atbalstu dalībniekiem sniegs hakatona vadošais partneris Nīderlandes vēstniecība Latvijā kopā ar tehnoloģiju uzņēmumiem "Accenture" un "Latvijas mobilais telefons" (LMT).

Hakatona ietvaros vairak nekā 110 dalībnieki, tostarp studenti, pētnieki, tehnoloģiju entuziasti un dažādu nozaru profesionāļi, no vairāk nekā 30 valstīm pievērsīsies pilsētu izaicinājumiem klimatneitrālas mobilitātes nodrošināšanā. Dalībnieki ir pieteikuši kopumā 23 idejas, kurām ir potenciāls uzlabot mobilitāti un mazināt gaisa piesārņojumu pilsētā.

Viena no idejām, pie kuras attīstīšanas hakatonā tiks strādāts, ir "Smart city charging". Ideja paredz ielas apgaismojuma stabus pārvērst par daudzfunkcionālu risinājumu, pārveidojot tos par elektroauto uzlādes stacijām. Cits dalībnieks vēlas Rīgas pilsētā izveidot metrobusa līniju pa Brīvības ielu līdz Teikai. Viņš pieteicis un hakatonā plāno attīstīt ideju "Freedom metro (bus) line", kuras mērķis ir uzlabot iedzīvotājiem pieejamā sabiedriskā transporta pakalpojuma ātrumu, padarīt Brīvības ielu pievilcīgu un drošu visiem satiksmes dalībniekiem, kā arī veicināt efektīvāku ielas telpas izmantošanu.

Mobilitātes interesenti var pieteikties hakatonā strādāt gan ar šīm, gan citām publicētajām idejām, kā arī paši izvirzīt citus jaunus piedāvājumus platformā "Eventornado" un sacensties par naudas balvu fondu 6000 eiro apmērā. Hakatona laikā izstrādātos risinājumus dalībnieki varēs pieteikt arī mobilitātei veltītā uzņēmējdarbības inkubatora programmā "Urban mobility incubator", kas norisināsies šovasar desmit nedēļu garumā un sniegs iespēju turpināt attīstīt ideju, kā arī testēt izstrādātā risinājuma prototipu reālā pilsētvidē.

Šo projektu līdzfinansē "EIT Urban Mobility", Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) iniciatīva, kas ir Eiropas Savienības struktūra. "EIT Urban Mobility" mērķis ir veicināt pozitīvas pārmaiņas mobilitātē, lai pilsētas padarītu dzīvojamākas. Vairāk informācija www.eiturbanmobility.eu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!