Foto: Publicitātes foto
2022. gada pavasarī jauniešu motivācijas programmas MOT sadarbībā ar "Forta Research" un "Norstat" veiktās aptaujas rezultāti parādīja, ka tikai 34% aptaujāto jauniešu uzskata, ka Latvijas sabiedrība ir iekļaujoša vai drīzāk iekļaujoša. Jaunieši izteikti brīvāk var izteikt savu viedokli draugu lokā un mājās (84% un 83%), skolā brīvi izteikties jūtas tikai 54% jauniešu. 74% jauniešu ir svarīgi, ka apkārtējie viņus pieņem tādus, kādi viņi ir.

Iekļaujoša izglītība nav stāsts tikai par īpašām mācību programmām vai pielāgotu fizisko vidi, tas patiesībā ir stāsts par to, kas notiek jebkurā skolā un jebkurā klasē. Bērniem un jauniešiem, kuru personības, uzskati, vērtības un prasmes tikai veidojas, pat šķietami nenozīmīgas pieredzes skolā – gan pozitīvas, gan negatīvas – var atstāt ietekmi uz visu atlikušo dzīvi.

Jaunam mācību gada sākoties, 9.septembrī pulksten 11.00 kopā ar jauniešu motivācijas programmu MOT un ekspertiem diskutēsim par iekļaušanu un dažādību skolā, un kā palīdzēt bērniem un jauniešiem skolas vidē justies pieņemtiem, saprastiem un drošībā.

  • Vai bērni un jaunieši skolās jūtas fiziski, emocionāli un psiholoģiski droši?
  • Kas notiek situācijās, kad skolēni saskaras ar izstumjošu, diskriminējošu, pazemojošu attieksmi no vienaudžu vai skolotāju puses?
  • Kādas ir jau šobrīd labās prakses klašu, skolu, sistēmas līmenī?
  • Un ko var darīt vecāki, skolotāji un skolas, lai palīdzētu bērniem un jauniešiem šajā mācību gadā justies pēc iespējas drošākiem un pārliecinātākiem par sevi, kā arī cienīt citus un palīdzēt vienaudžiem justies pieņemtiem un iekļautiem?

Uz šiem un citiem jautājumiem meklēsim atbildes kopā ar:

  • Rolandu Ozolu, IKVD Kvalitātes novērtēšanas departamenta direktoru
  • Aneti Masaļsku, Pusaudžu resursu centra vadītāju, bērnu psihiatri
  • Aleksandru Langi, MOT treneri, Rīgas Hanzas vidusskolas pedagogu

Diskusiju vadīs modele, TV raidījumu vadītāja, divu bērnu mamma Māra Sleja.

Pievienojies diskusijai tiešraidē un uzdod savus jautājumus komentāru sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!