11. jūnijā pulksten 11:10 notika tiešsaistes diskusija par sirds un asinsvadu sistēmas veselību, kopā ar speciālistiem tirzājot lielākos riskus.

Neviens nevar atbildēt, vai diezgan straujās mūsu dzīvesveida modifikācijas nav radījušas arī nevēlamus uzkrājumus. Šoreiz runa ir par nevēlamajiem veselības risku uzkrājumiem dažādās paaudzēs. Kurā dzīves posmā riska faktorus mēdzam iegūt un uzkrāt ar lielākiem pieauguma procentiem. Kāpēc tas ir tik bīstami? Vai pretoties šai risku uzkrāšanai vispār ir iespējams? Kas vairāk tos ietekmē – aizņemtības un ierobežojumu dēļ ignorēts veselīgo treniņu režīms vai neregulārs zāļu lietošanas ieradums. Pārlieku apzinības radīts stress vai laiskums cigaretes dūmos...

Diskutēs:

Gustavs Terzens, moderators

Andrejs Ērglis, profesors, Kardiologu biedrības prezidents

Inga Orleāne, internās medicīnas ārste, nodaļas vadītāja, "Veselības centru apvienība"

Ieva Virza, farmaceite, aptiekas vadītāja, "Mēness aptieka"

Atbildot uz jautājumu par gatavību mainīt dzīvesveidu, ja ārsts norādītu uz pirmajām sirds un asinsvadu saslimšanas pazīmēm, apmēram puse jeb 52 % aptaujāto* norādījuši – "drīzāk jā", kā arī vēl 32 % teikuši "noteikti jā" dzīvesveida maiņai. Interesanti, ka stingru apņemšanos noteikti mainīt dzīvesveidu, biežāk pauduši tieši gados jaunie – "noteikti jā" teikuši 41 % vecumā līdz 29 gadiem, salīdzinot ar 26 % vecumā no 60 līdz 70 gadiem. Vaicāsim mediķiem, vai šāda apņēmība realizējas arī praksē?

"Mēness aptieka" ar emocionālu atgādinājumu "Lai tava sirds skan veselīgi!" uzsākusi farmaceitiskajā aprūpē īpaši aktīvu un plašai iedzīvotāju grupai aktuālu aktivitāšu kopumu sirds veselībai jūnijā un jūlijā. Farmaceiti kopā ar ārstiem informē sabiedrību par riskiem sirds veselībai, profilakses un ārstēšanas iespējām. Sirds mēneša ietvaros jūnijā un jūlijā ir izdevīgi nosacījumi būtisku sirds veselības izmeklējumu veikšanai sadarbībā ar Veselības centru apvienības un Centrālās laboratorijas mediķiem. "Mēness aptiekās" ir pieejams plašs un daudzpusīgs kardioloģisko preparātu, kā arī citu aptiekas produktu klāsts sirds veselībai, ko sirds mēneša laikā iedzīvotāji varēs saņemt ar papildu farmaceitiskās aprūpes iespējām. Rūpējoties par vajadzīgo produktu pieejamību, "Mēness aptiekā" 180 produktiem sirds veselībai ir īpaši samazinātas cenas**.

Jautājumus diskusijas dalībniekiem iespējams uzdot "Mēness aptieka" "Facebook" kontā

*"Mēness aptieka" un pētījumu aģentūras "Norstat" veikta aptauja 2021. gada maijā

** cenu samazinājums neattiecas uz zālēm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!