Foto: Publicitātes foto
Uzņēmumi vairs neeksistē kā no sabiedrības nošķirtas vienības, kuru vienīgais uzdevums ir peļņa. Lieliem uzņēmumiem kļūst arvien vairāk iesaistīto pušu, kas kontrolē to darbību vai ir ieinteresētas kādā šī uzņēmuma dimensijā – gan tirgus uzraugi, gan akcionāri, gan partneri, darbinieki un sabiedrība kopumā. Katra no šīm grupām vērtē uzņēmuma rīcību. Labas korporatīvās pārvaldības uzdevums ir nodrošināt efektīvu, caurspīdīgu mehānismu, kas katrai ieinteresētajai pusei ļautu sekot līdzi uzņēmuma darbībai un būt pārliecinātiem par tā rīcības atbilstību likumdošanas, ētikas un ilgtspējas principiem, kā arī to, ka visi riski ir laicīgi pamanīti un vadīti.

EY: riskus var uzņemties, taču tie mērķtiecīgi jāapzina, jāvērtē un jākontrolē

Šoreiz, jau piektajā EY sarunu cikla "Korporatīvā pārvaldība ilgtermiņa vērtības veidošanai. Neizmantotais potenciāls, vērtības dimensijas un izaicinājumi" tikšanās reizē EY Baltijas partneris izmeklēšanas un integritātes nodaļā Jānis Kauliņš runās ar Uldi Upenieku, bankas Citadele valdes locekli atbilstības jautājumos. Saruna gan par konceptuālām izmaiņām uzraudzības un risku vadības izpratnē, gan par praktisko – par darbības stratēģijas un dokumentētu pārvaldības procesu izstrādes un ievērošanas nepieciešamību. Jebkurai darbībai ir jābūt mērāmai, lai izvairītos no pretrunīgām interpretācijām un atkāpēm no labākās prakses.

Kā tikt galā ar riskiem – izvairīties, vai tos mērķtiecīgi identificēt un kontrolēt? Kā samazināt riskus līdz kādam pieņemamam līmenim? Ja uzņemamies kādu risku, kļūst kritiski saprast, kā to mērīt un savaldīt. Kā atrast proporcionālu balansu starp kontroles mehānismu vērienu un darbības iespējamajiem riskiem?

Skatieties sarunu trešdien 19. maijā pulksten 11.00 portālā DELFI!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!