Foto: Publicitātes foto

Neraugoties uz ierobežojumiem, saistītiem ar ārkārtas situāciju un attālināto mācību darbu, vairums jeb 63% no aktīvajiem skolēnu mācību uzņēmumiem (SMU), arī pavasara cēlienā sekmīgi turpināja attīstīt savu uzsākto biznesu. Ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus, Junior Achievement Latvia Jauno uzņēmēju diena Rīgā notiks, un labākie SMU sacentīsies par Latvijas labākā skolēnu mācību uzņēmuma titulu un iespēju pārstāvēt valsti Eiropas mēroga sacensībās.

Lai turpinātu dalību skolēnu mācību uzņēmumu programmā, lielai daļai skolēnu nācās uzņēmuma darbību pielāgot ārkārtas situācijas izraisītajiem apstākļiem. Piemēram, 46% SMU uzsāka darbu pie biznesa attīstīšanas interneta vidē, 38% pārskatīja produkta stratēģiju saistībā ar klientu paradumu maiņu, un 38% aktīvāk pievērsās mārketinga aktivitātēm.

“Šis ir iespēju laiks. Vinnētāji būs tie, kas pratīs to izmantot sava labā. Jāuzteic skolēni, kuriem piemīt īsts uzņēmēja gars. Kas turpināja ticēt savai idejai, nepadevās un spēja strauji pielāgoties pārmaiņām. Neskatoties uz apgrūtināto komandas darbu šajā laikā, kā arī praktiska rakstura grūtībām, piemēram, organizēt uzņēmuma darbību un pārdot savu produktu, aptuveni 40% aktīvo mācību uzņēmumu savu darbību pārstrukturēja, lai darbs neapstātos,” stāsta "Junior Achievement Latvia" vadītājs Jānis Krievāns. “Tā arī ir SMU programmas būtība - veicināt jauniešos uzņēmējspējas - neatlaidību, mērķtiecību, kas noderēs ikvienam programmas absolventam arī turpmākajā dzīvē”.

Šogad Latvijā kopumā reģistrēti 1200 mācību uzņēmumi, no kuriem dalībai SMU programmas finālā izraudzīti labākie 5 pamatskolas un 10 vidusskolas grupas pārstāvji.

Dienas gaitā tiks noskaidroti 1.–3. vietas ieguvēji SMU pamatskolas un vidusskolas grupā, kā arī pasniegta balva SMU vidusskolas grupā nominācijā “Gada pārskats” un sumināts gada uzņēmējdarbības skolotājs. Galveno balvu – tiesības pārstāvēt Latviju Eiropas labāko mācību uzņēmumu finālā, pasniegs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

“Skolēnu mācību uzņēmumu dalībnieki, gūstot praktisku biznesa veidošanas pieredzi un izzinot arī atbalsta iespējas, jau tagad ir LIAA jaunie klienti un sadarbības partneri - tie, kuri gluži tuvā nākotnē veidos un virzīs Latvijas uzņēmējdarbību, tai skaitā - inovācijas un eksportu. Ir patiess gandarījums kopīgi ar "Junior Achievement Latvia" un sadarbības partneriem daudzus gadus turpināt kopt un pilnveidot Jauno uzņēmēju dienas tradīciju neatkarīgi no ārējiem apstākļiem. Sakot paldies labākajiem Skolēnu mācību uzņēmumu dalībniekiem un to mentoriem un skolotājiem, īpaši vēlam veiksmi un izturību vislabākajam – tam, kurš pārstāvēs Latviju Eiropas SMU finālā jau jūlijā,” komentē Sarmīte Karlsone – LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja.

SMU vērtēšanu veiks pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā būs pārstāvēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Swedbank, LR Patentu valde, RTU Riga Business School, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Biznesa augstskola "Turība", Banku augstskola, Ventspils augstskola, Dienas mediji, Latvijas valsts meži, Infogram, LIC Gotus, Helve, TechChill, Prudentia, Advokātu birojs Triniti un Printful.

Ar detalizētu pasākuma dalībnieku sarakstu var iepazīties šeit.

Pasākums tiek īstenots LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, sadarbībā ar ilggadējo partneri Swedbank.

Pasākumu organizē Latvijas lielākā izglītības organizācija "Junior Achievement Latvia" (JA Latvia) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Swedbank.

"JA Latvia" Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā. Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir "Junior Achievement Worldwide" programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

"JA Latvia" ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. "JA Latvia" ir viens no 37 "Junior Achievement Europe" un viens no 123 "Junior Achievement Worldwide®" tīkla biedriem kopš 1991. gada. Eiropas Komisija atzinusi "JA Latvia" par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!