Foto: Publicitātes attēls
Šī gada 4. februārī no pulksten 10.00 tiešsaistē notika Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) ikgadējā konference, kas šoreiz veltīta atvērtības principu ievērošanai pandēmijas laikā valsts pārvaldē, privātajā sektorā un sabiedrībā kopumā. Konferences laikā notika arī LATA gada balvas pasniegšana par ieguldījumu atvērtu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izstrādē, izmantošanā un popularizēšanā.

LATA konference notika jau 14. gadu un šī ir pirmā reize, kad tā ikvienam interesentam ir pieejama tiešsaistē. Konferenci bez maksas virtuāli apmeklēt tika aicināti IKT jomas profesionāļi, valsts un pašvaldības institūciju pārstāvji, uzņēmumu un nozaru asociāciju pārstāvji, kā arī atvērto datu un tehnoloģiju entuziasti.

Jānis Tupulis, LATA valdes priekšsēdētājs: "Šajā laikā, kad klātbūtne nav iespējama, tehnoloģijas nodrošina saikni ar ārpasauli un dod daudzveidīgas komunikācijas iespējas. Informācijas tehnoloģiju profesionāļiem šie rīki ir bijuši ikdiena gadiem, bet redzam, ka kopumā mūsu sabiedrībā pielāgošanās jaunajai realitātei notiek pamazām. Tāpēc LATA konferencē apskatīsim sadarbības iespējas, ieguvumus un izaicinājumus, ar kādiem saskaras valsts pārvalde, uzņēmēji un atvērto tehnoloģiju kopiena šobrīd, kad pasaulē ierasto lietu norisi ietekmē pandēmija un ikvienam ir jāspēj pielāgoties."

Tāpat konferencē tika apskatītas tēmas par atvērto pirmkodu un atvērtajiem datiem, kā veicināt uz atvērtām tehnoloģijām un atvērtiem datiem balstītu inovāciju, jaunu pakalpojumu radīšanu, tiks pārrunāta arī hakatonu pieredze un veiksmes stāsti.

"Kā palikt atvērtiem jaunajā laikmetā" lektoru vidū ir vairāk nekā 10 pašmāju un ārvalstu eksperti, tostarp Dr. Keegan McBride (Vācija), kurš dalīsies pieredzē un ieguvumos no Igaunijas atvērto datu ekosistēmas pārveides un "Wunder" pārstāvis Otso Lahti (Somija) – viņa uzstāšanās būs veltīta digitālo risinājumu piekļūstamības pamatprincipiem. LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis iepazīstinās ar digitālās identitātes lietošanas iespējām, Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis stāstīs par interneta vēlēšanām, LU Datorikas fakultātes pētniece un docente Anastasija Ņikiforova – par atvērto datu savlaicīgumu nacionālajos atvērto datu portālos ar pandēmiju saistītiem datiem un SIA "Mērniecības datu centra" izpilddirektore Una Krutova – par zelta vidusceļu ģeotelpisko datu atvēršanai Latvijā.

Pilna konferences programma, reģistrācija konferencei un tiešraide pieejama šeit.

Pasākuma laikā notika arī ikgadējā LATA gada balvas pasniegšanas ceremonija ar mērķi izcelt un godināt Latvijas privātā un publiskā sektora, akadēmiskās vides pārstāvju un privātpersonu ieguldījumu atvērtu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izstrādē, izmantošanā un popularizēšanā.

Savukārt piecās atvērtajās diskusiju istabās notika darbsemināri par atvērtajiem ģeotelpiskajiem datiem, atvērto programmatūru, tehnoloģiju istaba, interneta vēlēšanām un LATA vērtībām.

Atvērtajā istabā "Atvērti ģeotelpiskie dati", kur diskusiju vadīs "Mērniecības datu centra" izpilddirektore Una Krutova, piedalīsies Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Vita Narnicka, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, LĢIA direktors pulkvedis Mārtiņš Liberts, AS "Latvijas valsts meži" Biznesa sistēmu risinājumu direktors Māris Kuzmins, Tet biznesa analītikas vadītāja Andželikai Zaharova un citi ģeotelpisko datu eksperti.

Atvērtajā istabā "Atvērtā programmatūra" LATA valdes loceklis Leo Trukšāns rosinās diskusijas dalībniekus – Valsts kancelejas projekta vadītāju Vitu Vodinsku, LR Saeimas Administrācijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju direktoru Induli Bikši un LU ITD vadītāju Arni Voitkānu diskutēt par atvērto tehnoloģiju lietošanu valsts pārvaldē un izglītībā.

Interneta vēlēšanu istabā LATA valdes locekļa Aigara Jaundāldera vadībā par tehnoloģiju iespējām un riskiem brīvu, aizklātu, drošu un demokrātisku vēlēšanu norisei Latvijā diskutēs Tiesībsargs Juris Jansons, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Kristīne Bērziņa, Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis, kā arī citi IKT jomas eksperti.

LATA vērtību istabā uzzināsiet par priekšrocībām esot LATA biedram: iespējas un ieguvumi, bet Tehnoloģiju istabā ATEA pārstāvji prezentēs: Vienota un atvērta IT infrastruktūras resursa izveide uzņēmumā – ar ko sākt?

Konferenci atbalsta SIA "ATEA", "Oracle East Central Europe Limited" Filiāle Latvijā, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", SIA "Silvita", SIA ''Pedab'', SIA "Mērniecības datu centrs", SUSE, SIA "Turn Digital" un "Zparks.lv" un biedrība "Visa veida kustība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!