Foto: Publicitētes foto
Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) šī gada 4. februārī pulksten 14.00 tiešsaistes apbalvošanas pasākumā godinās "LDDK Līdzsvara balvas 2021" laureātus. LDDK konkursu rīko jau otro gadu, lai izceltu tos darba devējus, kuri īpašu uzmanību veltījuši savu darbinieku darba un privātās dzīves līdzsvara sekmēšanai.

Pasākuma pirmajā daļā ar iedvesmas stāstiem par darba un privātās dzīves līdzsvaru un labbūtību uzņēmumos dalīsies:

  • Agita Lūse, sociālantropoloģe, RSU Komunikācijas studiju katedras docente, LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece;
  • Baiba Baikovska, biedrības "Agape Latvija" nozares "Spēju kustība" vadītāja, RSU doktorantūras studente un vieslektore;
  • Evija van der Beek, personības izaugsmes un biznesa attīstības profesionāls koučs.

Darbinieku labbūtība ir galvenais faktors, kas nosaka organizācijas ilgtermiņa efektivitāti un tai ir tieša saikne ar produktivitāti un darbaspēka vispārējo veselību un labbūtību. Atbalstoši pasākumi darbinieku labbūtībai un uzlabots darba un privātās dzīves līdzsvars sekmē uzņēmuma vai organizācijas darbību, konkurētspēju un produktivitāti, kā arī palielina darba devēja iespējas noturēt esošos darbiniekus, piesaistīt motivētus un lojālus darbiniekus un iekļaut darba tirgū plašākas sabiedrības grupas.

Šogad "LDDK Līdzsvara balvai 2021" sešās kategorijās LDDK saņēma 58 pieteikumus. Zīmīgi, ka pretendentu un nomināciju skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaug, un tas liecina, ka arvien vairāk darba devēju īsteno dažādus darba un privātās dzīves līdzsvaru sekmējošus atbalsta pasākumus saviem darbiniekiem un vēlas ar savu labo praksi dalīties ar citiem darba devējiem.

"LDDK Līdzsvara balvai 2021" darba devēji varēja pieteikt 2021. gadā īstenotos atbalsta pasākumus septiņās nominācijās:

  • darbiniekiem ar bērniem līdz 18 gadiem;
  • darbiniekiem - aprūpētājiem;
  • darbiniekiem elastīgu darba režīmu īstenošanai;
  • sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanai;
  • darbinieku garīgās un fiziskās veselības un labsajūtas veicināšanai;
  • gados vecāku darbinieku (55+) fiziskās un garīgās labsajūtas uzlabošanai, darba vides pielāgošanai;
  • darbinieku ar invaliditāti fiziskās un garīgās labsajūtas uzlabošanai, darba vides pielāgošanai.

Vislielākā konkurence šogad bija kategorijā "Pasākums darbinieku garīgās un fiziskās veselības un labsajūtas veicināšanai", kurā darba devēji pieteica 28 iniciatīvas. Pozitīvi, ka šogad, atšķirībā no pagājušā gada, labās prakses pieteikumi bija arī kategorijā "Atbalsta pasākumi gados vecāku darbinieku (55+) fiziskās un garīgās labsajūtas uzlabošanai, darba vides pielāgošanai". Savukārt, kategorijā "Atbalsta pasākumi darbiniekiem-aprupētājiem" arī šogad nebija neviena labās prakses pieteikuma.

Kā liecina citu attīstīto valstu pieredze – atbalsta pasākumi darbiniekiem, kuri nonākuši aprūpētāja lomā un darbiniekiem, kuri ir ieguvuši invaliditāti, būtu attīstāmi turpmāk arī Latvijā, jo tie ir būtiski, lai sekmētu šādu personu vienlīdzīgāku piekļuvi darba tirgum, iekļaušanos sabiedrībā un augstāku nodarbinātību.

Visus iesniegtos labās prakses pieteikumus "LDDK Līdzsvara balvai 2021" izvērtēja žūrija, kuras sastāvā ir Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un Labklājības ministrijas pārstāvji.

"LDDK Līdzsvara balvas 2021" apbalvošanas pasākumu tiešraidē varēs vērot arī LDDK Facebook lapā un YouTube kanālā.

Pagājušajā gadā "LDDK Līdzsvara balvu 2020" četrās nominācijās saņēma VSIA "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca", PSIA "Ventspils reiss", SIA "Wunder Latvia" un AS "Sadales tīkls".

Balvu finansē Eiropas Savienības programma "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība" (2014–2020) projekta "Līdzsvars visiem (B4A)" Nr. 881676-B4A ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!