Foto: Publicitātes foto
Šajā pavasarī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra plāno atbalstīt vismaz 200 jaunas idejas un jaunos uzņēmumus, kuri līdz 22. martam pieteiksies biznesa inkubatoru programmām. Programmas ir paredzētas visiem Latvijas valstspiederīgajiem gan Latvijā, gan ārzemēs. Jaunajiem uzņēmējiem ir iespēja pievienoties inkubācijas programmai, lai uzsāktu virzīšanos uz globāli konkurētspējīgu un eksportējošu uzņēmumu, savukārt tie, kas vēlas attīstīt savu biznesa ideju, aicināti pieteikties pirmsinkubācijas programmai. Šīs programmas līdz šim ir sniegušas atbalstu 1910 ideju autoriem un 750 jaundibinātiem komersantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) 1. martā atklāja kampaņu "Izaudzē savu vienradzi!", kuras mērķis ir informēt biznesa ideju autorus un jauno uzņēmumu pārstāvjus, kas vēlas attīstīt savas idejas, produktus vai pakalpojumus un izveidot globāli konkurētspējīgu un eksportējošu uzņēmumu, par uzņemšanu LIAA biznesa inkubatoru programmās šajā pavasarī. 1. martā norisinājās LIAA organizētā diskusija "No sapņiem par savu biznesu līdz eksportam pāri okeānam". Dalībnieki diskutēja par uzņēmējdarbības uzsākšanu Latvijā un ārzemēs, iestājoties LIAA biznesa inkubatorā, kā arī par pieredzi idejas vai uzņēmuma attīstīšanas procesā no A līdz Z no idejas autora vai jaunā uzņēmēja skatupunkta.

Diskusijā piedalījās:

  • LIAA direktors Kaspars Rožkalns;
  • LIAA Liepājas biznesa inkubatora vadītājs Gints Reķēns;
  • LIAA Diasporas koordinatore ekonomikas jautājumos Arta Krūze;
  • SAF Tehnika Tirdzniecības un mārketinga viceprezidents, uzņēmējs ar ilggadēju pieredzi uzņēmējdarbībā Latvijā un pasaulē, tostarp cienīta personība un viedokļa līderis latviešu diasporas auditorijā pasaulē Jānis Bergs;
  • RocketGrip līdzdibinātājs Reinis Nikuļcevs, LIAA Jelgavas biznesa inkubatora dalībnieks, attīstījis uzņēmumu, kas produkciju eksportē uz 45 valstīm;
  • EchoTech līdzdibinātājs Kaspars Urbāns, LIAA Valmieras biznesa inkubatora dalībnieks;
  • Moderators Oskars Priede.

Inkubācijas programmā aicināti pieteikties tie uzņēmumi, kuri jau ir izstrādājuši savu produktu vai pakalpojumu un uzsākuši to īstenošanu. Inkubācijas programma piemērota uzņēmumiem, kas reģistrēti Latvijas komercreģistrā ne ilgāk par trim gadiem. Inkubācijas dalībnieku un biznesa inkubatora kopīgais uzdevums ir attīstīt produktus un pakalpojumus, kā arī palielināt inkubācijas dalībnieku resursus un zināšanas, lai nākotnē tie kļūtu par globāli konkurētspējīgiem un eksportējošiem uzņēmumiem.

Pirmsinkubācijas programma piemērota ideju autoriem, kuri vēl ir tikai ceļā uz savu produktu vai pakalpojumu. Pretendentam jābūt biznesa idejai, vēlmei mācīties un piedalīties tiešsaistes apmācībās sešu mēnešu garumā. Kopā ar pārējiem ideju autoriem Pirmsinkubācijā dalībnieks mācās praksē pārbaudīt savas biznesa idejas dzīvotspēju, kā arī iegūt atgriezenisko saiti no citiem dalībniekiem un uzņēmējiem no biznesa inkubatoru uzņēmēju kopienas.

Pirmo reizi LIAA piedāvā 100 Latvijas valstspiederīgajiem no ārzemēm šajā pavasarī uzsākt tiešsaistes pirmsinkubācijas programmu savas biznesa idejas attīstīšanai. Arī 10 ārpus Latvijas esošiem jaunajiem uzņēmējiem, kuri grib attīstīt savu biznesu, produktu vai pakalpojumu Latvijā, izmantojot Inkubācijas programmas sniegtās atbalsta iespējas.

Pieteikšanās programmām līdz 22. martam. Lai uzzinātu vairāk un pieteiktos: https://www.go.liaa.gov.lv

SAF Tehnika Tirdzniecības un mārketinga viceprezidents Jānis Bergs uzrunā jaunajiem biznesa censoņiem, uzsākot savu biznesa ceļu, iedrošinoši saka: "Bažas ir visiem un tas ir normāls uzņēmēja stāvoklis. Ja visi teiktu, ka tava ideja vai produkts ir laba, tad tā jau būtu realizēta, tur nebūtu vietas tavai uzņēmējdarbībai. Tas ir normāls stāvoklis - bažīties!"

RocketGrip līdzdibinātājs Reinis Nikuļcevs par pieredzi inkubatora programmās saka: "Par biznesa inkubatora programmām varu teikt tikai pašu pozitīvāko. Manuprāt, uzņēmumi šodien ir sapratuši inkubatora programmu lielo pienesumu, piemēram, psiholoģiski, mentoringa ziņā un finansiāli. Pirmsinkubācijas programma ļauj noslīpēt ideju. Inkubatorā ideju skata no biznesa perspektīvas, kamēr draugu komentārs var būt, ka ideja vienkārši ir stulba. Inkubators sniedz šo kvalitatīvo un objektīvo atbalstu. Tādēļ, ja ir ideja, jāpiesakās, jo nav ko zaudēt. Dalība inkubatorā ļaus sakārtot ideju."

Papildinot EchoTech līdzdibinātājs Kaspars Urbāns vēl piebilst: "No birokrātiskās puses dalībniekiem darbība inkubatorā ir atvieglota, birokrātisko lietu ir salīdzinoši maz. Tomēr šīs lietas veicina dalībnieku disciplīnu, piemēram, dalībniekiem jāsniedz nodokļu nomaksas ziņas, kas būtībā ir normāla kultūra. Komunikācija ar LIAA darbiniekiem vienmēr ātra, viņi reaģē reaktīvi. Vēl, īpaši gribu uzsvērt biznesa inkubatoru kopienu, kurā ir ne tikai pozitīva iekšējā konkurence, bet arī iekšējie elki, no kuriem var mācīties un lūgt padomu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!