Foto: Publicitātes attēls
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā organizēja diskusiju tiešsaistē "Eiropas zaļais kurss un aktuālie jautājumi" ar Eiropas Komisijas vides, okeānu un zivsaimniecības komisāru Virgīniju Sinkēviču. Diskusija notika ceturtdien, 10. decembrī, pulksten 15.00–16.00.

Diskusijā piedalījās Vides un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola un Latvijas Universitātes pētnieks un biedrības "Zaļā brīvība" vadītājs Jānis Brizga.

Sarunas fokusā – Eiropas izaicinājumi virzībā uz Zaļo kursu, aprites ekonomika mūsu ikdienā, cīņa ar klimata pārmaiņām – no savām mājām līdz Eiropai kā pirmajam klimatneitrālajam kontinentam, kā arī – kā apsaimniekojam mūsu ezerus, jūras, mežus un rūpējamies par citiem dabas resursiem.

"11. decembrī svinam vienu gadu kopš ES zaļā kursa sākšanas. ES zaļais kurss ir tālredzīga stratēģija, kura paredz samazināt emisijas, atjaunot dabu un radīt darbavietas. Šo ceturtdien apspriedīšu līdz šim paveikto un gaidāmos izaicinājumus ar Latvijas auditoriju. Latvijas mērķis ir līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti, un tā stingri atbalsta pilnīgāku aprites ekonomiku un lielāku dabas aizsardzību. Ar nepacietību gaidu sarunu par stratēģiju un vīziju ar ieinteresētiem partneriem," uzsver Virgīnijs Sinkēvičs, Eiropas Komisijas vides, okeānu un zivsaimniecības komisārs.

Eiropas Savienības mērķis ir līdz 2050. gadam kļūt par pasaulē pirmo klimatneitrālo kontinentu, kas vienlaikus ir gan mūslaiku lielākais izaicinājums, gan arī izdevība. Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar Eiropas zaļo kursu – vērienīgu pasākumu kopumu, kura nolūks ir dot Eiropas Savienības iedzīvotājiem un uzņēmumiem iespēju gūt labumu no pārejas uz ilgtspējīgu zaļo ekonomiku. Tikmēr aprites ekonomikas rīcības plāns paredz pielāgot ekonomiku zaļajai nākotnei un stiprināt konkurētspēju, vienlaikus aizsargājot vidi un nodrošinot patērētājiem jaunas tiesības.

Vairāk par Eiropas zaļo kursu: http://bit.ly/ZalaisKurss.

Nodrošinot Eiropas zaļā kursa ieviešanu, 2020. gada pavasarī Eiropas Komisija pieņēma jaunu aprites ekonomikas rīcības plānu. Tajā paredzēti pasākumi visā ražojumu aprites cikla laikā, un tā mērķis ir pielāgot ekonomiku zaļajai nākotnei un stiprināt konkurētspēju, vienlaikus aizsargājot vidi un nodrošinot patērētājiem jaunas tiesības. Plānā paredzēta arī jaunas ES tekstilizstrādājumu stratēģijas izstrāde, lai stiprinātu konkurētspēju un inovāciju šajā nozarē un attīstītu ES tirgu tekstilizstrādājumu atkārtotai izmantošanai.

Vairāk par Jauno aprites ekonomikas rīcības plānu: http://bit.ly/ApritesEkonomikasPlans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!