Foto: Publicitātes foto
Šī gada 10. februārī pulksten 10.00 tiešraidē notika agronomijas tēmai veltīts seminārs, kurā piedalījās speciālisti no nozares vadošajiem uzņēmumiem Yara Latvija, Corteva Agriscience un Agricon Batic.

Tiešraides seminārā uzņēmuma "Corteva Agriscience" tehniskie speciālisti Zigmunds Kalniņš un Māris Opmanis atskatījās uz aizgājušā gada izaicinājumiem, izvērtējot klimata īpatnības un novērojumus sezonas laikā. Lai sekmīgi risinātu ar augu aizsardzību saistītās nepieciešamības sējumos, tika sniegts ieskats dažādām situācijām piemēroto "Corteva Agriscience" produktu klāstā.

"Agricon Baltic" vadītājs Gatis Bērziņš pastāstīja, ar ko atšķiras klasiska slāpekļa papildmēslošana no kontrolētas. Slāpeklis ir izmaksu pozīcijā visdārgākā izejviela augkopībā. Tā optimālai normai ir mazāka sakarība ar plānoto ražu nekā ar augsnes auglību, siltumu un mitrumu. Tā kā šie faktori ir ārkārtīgi mainīgi, iegādātais slāpeklis nerealizē pilnvērtīgu lietderību strādājot klasiski, bieži nesasniedzot pusi no iespējamās atdeves un radot vairāk nekā 100 eiro/ha zaudējumus. Saņemsiet atbildes uz to, kā precīzā laukkopība novērš kontroles trūkuma kļūdas.

"Yara Latvija" agronomi Agnese Pinka un Ernests Čakāns pievērsa uzmanību barības elementu nodrošinājumam 2020. sezonā kviešu un rapša lapās – kuri elementi uzrādīja deficītu augos, un kā to novērst, kā arī kad un kādēļ būtu jāveic lapu analīzes. Skaidrojām, kādi faktori ir jāņem vērā, pieņemot lēmumu par papildmēslojuma lietošanu kultūraugiem. Semināra dalībnieki tika iepazīstināti ar "Yara" veikto izmēģinājumu rezultātiem, kā arī produktu jaunumiem efektīvai un ilgtspējīgai saimniekošanai.

Projekts "Agronomu brokastis", kas apvieno šos trīs uzņēmumus, tapis līdz ar pandēmijas sākumu – samazinoties iespējai komunicēt ar zemniekiem un nozares profesionāļiem uz lauka, līdz šim publicēti astoņi raidījumi, kuros kopā ar agronomiem, lauksaimniekiem un pētniekiem tiek runāts par aktuālo un būtiskāko konkrētajā sezonā. Raidījumi, kas skatāmi platformā www.agronomubrokastis.lv un "YouTube" kanālā, ir guvuši lielu skatītāju interesi un atsaucību.

Semināru virtuāli tika aicināti apmeklēt gan lauksaimnieki, gan arī citi nozares profesionāļi. Semināra laikā bija iespēja uzdot jautājumus un saņemt speciālistu atbildes un padomus par interesējošo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!