Foto: Publicitātes foto
Vidēji katrs ceturtais Baltijas iedzīvotājs uzskata, ka dzīves laikā jāiegādājas tikai viens mājoklis, kurā nodzīvot visu mūžu, tajā pašā laikā 80% ir svarīgi dzīvot savā īpašumā, noskaidrots "Luminor" bankas aptaujā*. Lai uzzinātu, kāpēc pastāv mīts, ka pirmajā mājoklī jānodzīvo visu dzīvi, kā arī to, vai pirmajam mājoklim jābūt privātmājai vai trīsistabu dzīvoklim un kā izvēlēties piemērotāko īpašumu, kur dzīvot vecumdienās, "Luminor" banka aicina pievienoties tiešraides vebināram "Pirmais mājoklis: vai vienīgais visam mūžam?".

"Plānojot sava pirmā mājokļa iegādi, iedzīvotājiem nereti pietrūkst zināšanu, lai pieņemtu pārdomātu un finansiāli izdevīgu lēmumu par īpašuma iegādi, tā piemēram, tiek sapņots par privātmāju, taču var izrādīties, ka tam nepietiek līdzekļu. Arī mūsu veiktā aptauja liecina, ka daļa iedzīvotāju domā, ka pirmais mājoklis ir jāiegādājas visai dzīvei vienlaikus sapņojot vecumdienas aizvadīt privātmājā. Tomēr, lai iegādātos atbilstošu īpašumu visai dzīvei, ir grūti prognozēt, kāda dzīvesvieta būs nepieciešama nākotnē – vai tā būs piemērota finanšu un ģimenes stāvoklim arī turpmākajos dzīves posmos," norāda Kaspars Sausais, "Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperts.

Šī gada 24. maijā pulksten 10.30 DELFI TV tiešraidē notiks vebinārs, kur tiks diskutēts par to, kas jāņem vērā iegādājoties pirmo mājokli, kā arī prezentēts Baltijas iedzīvotāju viedoklis par attieksmi pret mājokļu maiņu dzīves laikā un viena īpašuma iegādi visam mūžam. Sarunas laikā tās dalībnieki noskaidros, kāds ir iedzīvotāju sapņu mājoklis vecumdienās un dalīsies pieredzē, kad pieņemt lēmumu par esošā mājokļa maiņu un kā izvēlēties piemērotāko. Diskusijas gaitā tiks skaidrots, kā un kāpēc Latvijas iedzīvotāju attieksme pret mājokļu maiņu atšķiras no Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju uzskatiem.

Tiešraides vebinārā piedalīsies:

  • Kaspars Sausais, "Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperts
  • Matīss Šteinerts, sociālantropologs, arhitekts
  • Madara Kivkucāne, "Instagram" bloga "our way our place" autore – pieredzes stāsts par ceļu līdz savam mājoklim

Diskusijai tiešraidē varēs pieslēgties Delfi TV vai "Facebook" "Luminor Latvija" profilā.

* Luminor bankas aptauja veikta 2022. gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvia, katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk kā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!