Foto: Publicitātes attēls
Apmēram puse iedzīvotāju katrā no Baltijas valstīm neveic nekādas investīcijas. Savukārt, izvēloties, kur ieguldīt naudu, igauņi dod priekšroku nekustamajam īpašumam, latvieši – privātajiem pensiju fondiem, bet lietuvieši vienādi iegulda gan nekustamajā īpašumā, gan pensiju fondos, gan uzkrājošā apdrošināšanā, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā *.

SEB bankas finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš skaidro, ka privātie pensiju fondi var būt laba alternatīva, kad krājkontu procentu likmes ir tik zemas, kā šobrīd: “Visbiežāk iedzīvotāji izvēlas tos, jo nav pārliecināti par savām zināšanām ieguldījumu jomā. Mūsu aptaujas rezultāti liecina, ka no tiem, kuri jau veic investīcijas, vairāk nekā trešdaļa atzīmē, ka viņiem ir zināmi tikai investēšanas pamatprincipi. Savukārt tie, kuri neveic investīcijas, savu zināšanu līmeni novērtē vēl zemāk”.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem spert pirmo soli investēšanas pasaulē, SEB banka sava mobilajā lietotnē tagad piedāvā jaunu rīku – Roboinvestoru. Tas uzdod aplikācijas lietotājam virkni jautājumu par ieguldījumu mērķiem, pieļaujamo risku, kā arī pašreizējo finansiālo situāciju, pildot konsultanta lomu. Pēc saņemtās informācijas analīzes klientam piedāvā vienu no pieciem SEB grupas pārvaldītajiem fondiem, ņemot vērā mērķus un riska toleranci.

No tiem Latvijas iedzīvotajiem, kuri neveic investīcijas, 12% plāno sākt to darīt tuvāko 12 mēnešu laikā, savukārt vēl 65% pagaidām investīcijas nepilno, bet viņiem tas šķiet interesanti, tāpēc viņi mēģina uzzināt vairāk par dažādām iespējām.

Aptaujā arī noskaidrots, kādas ir iedzīvotāju lielākās bažas, kas neļauj kļūt par investoriem. Par bailēm, mītiem un iespējām runāsim tiešsaistes pasākumā “Vai jūs arī ticat mītiem, kuri traucē pavairot naudu?”


Pasākuma laikā SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš atbildēs uz jautājumiem, ko darīt, ja:

- jums šķiet, ka jums nav līdzekļu, ko ieguldīt,
- jūs biedē iespējamie zaudējumi,
- jums šķiet, ka jums nav zināšanu par investēšanas principiem,
- jums nav laika sekot līdzi notikumiem finanšu tirgos,
- jūs nezināt, kad ir īstais laiks kaut ko pirkt vai pārdot.


Aicinām pievienoties tiešsaistes pasākumam 29. jūnijā plkst. 11.00 un uzdot interesējošos jautājumus. Bet ja jums nav iespēju sekot semināram tiešsaistē, tā ieraksts būs pieejams SEB Latvia Facebook profilā.

SEB banka atgādina, ka naudas līdzekļu ieguldīšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku. Vairāk par ieguldījumu fondiem un ar tiem saistītajiem riskiem var uzzināt SEB bankas mājaslapā. Iesakām rūpīgi izlasīt saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, konsultēties ar bankas darbiniekiem.

*Iedzīvotāju aptauju Baltijā pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada martā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 3002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!