Foto: Publicitātes foto
Prognozēšanas vide gadu mijā ir sarežģījusies vēl vairāk – ģeopolitiskā situācija kļuvusi īpaši saspringta, centrālās bankas ir pakļautas inflācijas spiedienam, savukārt negatīvo ietekmi saglabā omikrona straujā izplatība. Lai gan lielākā daļa valstu cenšas izstrādāt ekonomikai saudzīgus ierobežojumus, IKP pieaugums īstermiņā neizbēgami palēnināsies, secināts "SEB bankas" jaunākajā pasaules un Baltijas ekonomikas apskatā "Nordic Outlook". Ierobežojumi bremzē pieprasījumu, savukārt Covid-19 izplatība kaitē piedāvājuma pusei. Darbinieku prombūtnes samazina ražošanas jaudas un rada citas problēmas, piemēram, samazinātas veselības aprūpes iespējas. Tas pastiprina arī inflācijas spiedienu, īpaši transporta jomā.

Kopumā Baltijas ekonomikas 2022. gadā saglabās labu izaugsmes tempu. Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 4,6%, Lietuvas – par 3,6%, bet Igaunijas – par 3,3%. Visās trīs valstīs augstā inflācija ierobežos mājsaimniecību patēriņu, tomēr strauji augošās algas nodrošinās pirktspējas tālāku pieaugumu. ES fondu ieplūde 2022. gadā ievērojami stimulēs investīciju aktivitāti, stabilizējot ārējo risku ietekmi.

Lai uzzinātu vairāk, kādas ir "SEB bankas" ekspertu jaunākās Latvijas un globālās ekonomikas prognozes un kas sagaida dažādas Latvijas tautsaimniecības nozares tuvākā nākotnē, aicinām pievienoties jaunākā ekonomikas apskata "Nordic Outlook" tiešsaistes prezentācijai.

Par "Nordic Outlook" atziņām un prognozēm plašāk stāstīs "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis, savukārt sarunā par aktuālo darba tirgū un nodarbinātībā pievienosies personāla atlases uzņēmuma "cv.lv" vadītājs Latvijā Aivis Brodiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!