Foto: Publicitātes attēls
Sociālās uzņēmējdarbības akselerators "New Door" nu jau sešus gadus palīdz attīstīt Latvijā sociālo uzņēmējdarbību gan Rīgā, gan reģionos, tā kopumā ceļot Latvijas labklājības līmeni. Ceturtdien, 29. aprīlī, pateicoties "British Council" pārstāvniecības Latvijā atbalstam, "DELFI Live" un "Facebook Live" plašāka sabiedrība varēs iepazīt 12 biznesa risinājumus vides jautājumu sakārtošanai, sociālās veselības un ne tikai uzlabošanai. Biznesi ir tapuši, dalībniekus intensīvi apmācot vietējiem un straptautiskiem lektoriem no Izraēlas, ASV, Zviedrijas, Lielbritānijas un Ukrainas.

Sociālajai uzņēmējdarbībai atšķirībā no klasiskās uzņēmējdarbības formas maksimāli lielākas peļņas gūšana nav galvenais mērķis. Primāri uzņēmēji fokusējas uz kādas akūtas sabiedrības, vides vai citādi sociālas problēmas risināšanu, kas, protams, pelna, lai spētu pastāvēt vai, piemēram, dotu ienākuma avotu sociāli mazaizsargātām Latvijas sabiedrības grupām. Starptautiskā akseletora programma ir izstrādāta un katru gadu tiek atjaunota vadoties pēc organizatoru vairāku gadu prakstiskās pieredzes uzņēmejdarbībā integrējot arī piemērus, kurus akseleratora vadība smēlās pieredzē ārzemju sociālajos uzņēmumos Zviedrijā, Izaēlā, Francija u.c. Kopumā lektoru un mentoru bāzi veido 100 vietējie un starptautiskie eksperti.

"New Door" sociālās uzņēmējdarbības akselerators nodrošina pieeju augstas klases vietējiem un starptautiskiem mentoriem, kas jaunā uzņēmēja ideju palīdz "apaudzēt" ar biznesa, mārketinga, pārdošanas un stratēģisko plānu. 2021. gada programmā no 59 pieteikumiem, tika uzņemtas 19 biznesa idejas, bet līdz galam izturēja 12 komandas. Tiešsaistes noslēguma pasākumā varēs novērtēt viņu četru mēnešu darba augļus.

"Šis mums visiem bija nopietns pārbaudījums, jo 2021. bija pirmais gads, kad akselerācijas programma notika pilnībā attālināti tajā pašā laikā saglabājot multilingvālo formātu. Mums pietrūka klātienes kontakta ar cilvēkiem, tomēr bija arī daudz kā pozitīva – tiešsaistē varējām piesaistīt vairāk starptautisku lektoru un mentoru. Šķiet, ka arī cilvēki daudz cītīgāk koncentrējās uz ideju īstenošanu, pretēji mūsu bažām par digitālo formātu. Jau divi šī gada dalībnieki ir saņēmuši sociālā uzņēmuma statusu un arī pārējie plāno tālejošus attīstības plānus. Šis ir tikai pirmais atspēriens, tāpēc vēlam visiem izcilus panākums arī turpmāk," saka "New Door" akseleratora vadītāja un līdzdibinātāja Diāna Lapkis.

Šogad absolvēs šādu ideju autori:

  • ūdens atpūtas vietu un speciālu iekārtu radīšana atpūtai pie un uz ūdens cilvēkiem ar kustību un garīga rakstura traucējumiem,
  • digitālā platforma, kas apvienos unikālas un pasaules labākās prakses atkarībnieku izārstēšanai,
  • "recycling" ekonomikas iedarbinošs tekstila pārstrādes uzņēmums,
  • mentālās uz fiziskās veselības uzlabošanas platforma, kas apvienos psihologus Latvijā un Baltijas valstīs.
  • īpaši pielāgotas terapeitiskās mākslas nodarbības uzņēmums, kuri pārcietuši mentālus un fiziskus saasinājumus,
  • ražošanā nederīgās vilnas pārstrādes mājražotājs,
  • jauns dabīgās kosmētikas zīmols, kas tapis Latvijas mežos un pļavās
  • u.c. projekti.


Īpašas balvas labākajiem absolventiem ir sarūpējis mūsu ģenerālsponsors "British Council" pārstāvniecība Latvijā un sponsors – ASV vēstniecība Latvijā.

Pasākuma programma:

No 18.00 līdz 18.10: "New Door" akseleratora organizatoru uzrunas,

18.15: "British Council" pārstāvniecības Latvijā vadītājas Zanes Matesovičas uzruna,

18.20: ASV Vēstniecības uzruna,

18.25: starptautiskā biznesa kouča Steve Savides (Londona) uzruna,

18.30: "New Door" dalībnieku "PITCH" (biznesa prezentācijas),

20.00: pārtraukums un žūrijas apspriede,

20.05: starptautiskā lektora Dr. Nir Tsuk (Telaviva, Izraēla) uzruna,

20.20: apbalvošana.

Tiekamies tiešraidē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!