Foto: Publicitātes foto
Latvijas ekonomika šogad pārsteigusi pozitīvi – izaugsme pirmajos trīs ceturkšņos bijusi ap 5% - straujāka nekā gaidījām. Tomēr netrūkst arī šķēršļu izaugsmes ceļā – vīrusa kārtējie uzliesmojumi, darbaspēka trūkums, būtiskas globālo piegāžu ķēžu problēmas, kā arī augstas izejvielu, komponenšu un īpaši - energoresursu cenas. Tieši pēdējos mēnešos šie mākoņi kļuvuši ievērojami tumšāki.

Tādēļ ekonomikas izaugsme bremzējas, un gada nogale, diemžēl, atkal paiet vīrusa ēnā. Lai gan kritumu ekonomikā negaidām, izaugsme vēl vairāk sabremzēsies, un skartāko nozaru atgūšanās - attālināsies. Nākamā gada laikā situācija ar piegāžu ķēdēm pamazām sāks uzlaboties. Eksports augs arī turpmāk, tomēr tautsaimniecības izaugsmi arvien vairāk balstīs iekšzemes pieprasījums – gan investīciju, gan augstāka patēriņa veidolā.

Savukārt inflācija, pasaules cenu kāpuma spārnota, uzņēmusi tempus un katru mēnesi neatlaidīgi aug lielāka ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Šobrīd inflācija Latvijā jau sasniegusi 6%, kas ir desmitgades rekords. Lielā mērā inflāciju virza augstākas degvielas cenas, komunālie maksājumi un arī pārtikas cenas.

Vai inflācija vēl augs? Kad šis cenu kāpums nomierināsies? Vai un kā cenu kāpums ietekmēs ekonomisko aktivitāti? Vai inflācija liks sarosīties centrālajām bankām celt procentu likmes?

Swedbank Ekonomikas apskats, 16. novembrī plkst. 11:00. Tiešraides laikā ir iespēja uzdod jautājumus Swedbank Latvia Facebook kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!