Foto: Shutterstock
Māris Resnis ir aizrautīgs ceļotājs un prasmīgs ceļojumu plānotājs. Savā pieredzes bagāžā Māris ir uzkrājis ne tikai atmiņas par fantastiskiem dabasskatiem, daudzveidīgo kultūrvidi un draugiem visā pasaulē. Katrs piedzīvojums un daudzās stundas, kas līdz šim pavadītas dažādu valstu lidostās, nes līdzi arī savu daļu kuriozu un risku. "Tūrisma Gids" kopā ar Eiropas Patērētāju informēšanas centru aicināja Māri dalīties praktiskos padomos, kurus ievērojot, tu savā nākamajā ceļojumā varēsi izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.
Foto: Privātais arhīvs

Meklē reālus un laikam atbilstošus padomus internetā

"Šobrīd pārsvarā izvēlos ceļojuma galamērķus atkarībā no tā, kāds piedzīvojums vai sportiska aktivitāte tur ir iespējama. Tur sākas sarežģījumi, jo ierastie ceļojumu apraksti ir pārlieku vispārīgi, cilvēki valsti apraksta vien lielās līnijās. Savukārt man vajag tehniskas detaļas, piemēram, kur Vjetnamā var nopirkt lietotus motociklus vai Jaunzēlandē noīrēt auto, kurā varētu arī nakšņot.Respektīvi – praktiski padomi, kā "apiet sistēmu" un ietaupīt ieejas maksu nacionālajā parkā, kur atrast labākās naktsmītnes u.tml. Turklāt ir svarīgi uzzināt aktuālāko. Piemēram, cilvēki, kas Islandē bijuši pirms 10 gadiem, ieteica, kur braukt, savukārt mēs tur bijām pagājušajā vasarā un rudenī, un tās jau ir pilnīgi dažādas lietas."

Foto: Privātais arhīvs

Lūkojies uz īstām, ne izpušķotām bildēm

"Protams, var pirms ceļojuma apskatīties klasiskās tūrisma reklāmbildes tām vietām, uz kurām ierasti dodas ceļotāji, taču tās ir "nolaizītas" bildes un neatspoguļo realitāti. Tas, ko izmantoju es, sociālo mediju lietotājiem ir nosacīti zināma lieta – meklēt attēlus pēc "Instagram" ģeolokācijas birkas. Tad vari redzēt, kādi tevis izvēlētajā galamērķī ir laikapstākļi, kādi objekti pieejami, kā tur izskatās patiesībā. Piemēram, ja tuvumā ir kāds ūdenskritums, tad pašu "Instagram" lietotāju publicētajos attēlos es varu redzēt, vai tur apkārt ir kaut kāds vājprāts vai tieši otrādi – nav neviena cilvēka. Ja proti atzīmēt reģionu, uz kuru dodies, vari ieraudzīt apskatei vērtīgas vietas, kuras nebūs pieejamas nevienā tūrisma ceļvedī."

Foto: Privātais arhīvs

Kā atrast izdevīgākās lidojuma biļetes

"Visdrošāk biļetes pirkt oficiālās platformās vai pašas avio kompānijas mājaslapā. Un tad, lai tiktu pie lētajām biļetēm, vajag saprast principu, kā veidojas avio biļešu cenas jeb kā tās "staigā".

Tās sauc par cenu šķērēm – no sākuma biļetes ir dārgas, tad cena tiek samazināta, tad atkal uzlec augšā un pēdējā brīdī atkal nokrīt. Parasti biļešu izpārdošana sākas gadu pirms paredzētā reisa datuma. Ja ir spēja plānot jeb ieguldīt naudu gadu pirms ceļojuma, tad ir ļoti liela iespēja dabūt šo lēto biļeti. Tāpat vajag pameklēt, varbūt kāda avio kompānija ir atklājusi jaunu reisu, ko vēlas noreklamēt ar lētām biļetēm. Vai arī pagaidīt un noķert labo cenu īsi pirms lidojuma datuma, kad avio kompānija pārdod papildbiļetes, lai būtu droši, ka reiss būs pilns. Jābūt elastīgam ar lidojuma laiku un jāspēj ātri reaģēt." Citus padomus, kā atrast lētākās aviobiļetes, atradīsi te.

Foto: Privātais arhīvs

Pirms pērc biļeti, pārbaudi visu dubultā

"Reizēm ir vērts pārbaudīt dubultā, vai zemāka cena ir biļešu tirdzniecības platformā vai tomēr aviokompānijas mājaslapā, jo mēdz būt visādi. Jebkurā gadījumā – apskaties, kāds ir lidojuma datums, kur ir ķeksis, kur nav. Ir iekļauta lielā bagāža vai nav. Ir ļoti daudzas nianses, kas ir jāpamana, kas, iespējams, uzreiz parāda, kāpēc tā cena ir tik zema. Pirkt lētāk – tas vienmēr ir riska jeb drosmes moments. Kad es uz Jaunzēlandi dabūju lētās biļetes, izprintēju tās un vēl drošības pēc zvanīju uz aģentūru pārbaudīt, vai tā biļete tiešām ir reāla."

Ievēro! Eiropas Savienības likumi paredz, ka, pērkot avio biļeti, tās gala cenai ir jābūt redzamai katrā pirkuma veikšanas solī. Pārliecinies, ka biļetes cenā ir iekļauti visi nodokļi un lidostas maksājumi, kā arī papildmaksājumi, kas ir obligāti un paredzami rezervēšanas brīdī.

Apdomā divreiz, ko likt ceļojuma koferī

"Par laimi toreiz lidoju no Zviedrijas atpakaļ uz Latviju, un gadījās tā, ka bagāža lidmašīnā vienkārši netika ielikta. Lai gan parasti tā nedaru, bet šoreiz tomēr sanāca, ka lielajā bagāžā atstāju mājas atslēgas. To gan nekad nevajag darīt!"

Māris mācās no savām kļūdām un aicina to darīt arī citiem – brīdī, kad pako somas ceļojumam, svarīgākās lietas vienmēr centies paturēt pie sevis vai ielikt rokas bagāžā.

Savukārt lietas, ko nedrīkst aizmirst ielikt koferī, atradīsi te.

Foto: Privātais arhīvs

Brīdini banku un maksā ar karti

"Tu lido, nopērc Abū Dabī sev riekstiņus, bet nākamajā dienā tu esi Šrilankā. Bankai rodas jautājums – kā var tik ātri pārvietoties? Ja neesi pateicis, ka dosies ceļojumā, tev visticamāk nobloķēs karti. Un atbloķēt to varēsi tikai Latvijā, tāpēc labāk uzzvanīt un informēt.

Āzijas valstīs šobrīd jau ļoti labi var norēķināties ar kartēm jebkurā lielveikalā, taču bija gadījums Nepālā, kad elektrības padeves traucējumu dēļ "nobruka" bankomātu sistēma visā pilsētā. Un veselu diennakti nevarēja dabūt naudu. Labi, ka bija biedri, kuri varēja aizdot naudu, jo nākamajā dienā bija jādodas projām, bet pirms tam jāsamaksā par viesnīcu un ēdināšanu, bet naudas, ko samaksāt, nebija!"

Skaidra nauda vismaz divās somās

"Man Šrilankā "norija" karti, jo bankomātam likās, ka tā ir nepazīstama. Taču vislabākais bija tad, kad bankomāta apsargs to redzēja, aizgāja bankomātam otrā pusē un pēc 10 minūtēm iznesa karti ārā. Protams, tā bija nobloķēta, bet karti dabūju atpakaļ. Tāpēc jābūt arī skaidrai naudai – vislabāk jau dolāros, jo dolārus mīl visi – lai ir minimālā rezerve, kas stāv ne makā, bet, iespējams, lielās somas slepenajā kabatā, varbūt pat divās vietās. Arī gurnu jostas ir forša lieta, bet ar tām jāuzmanās. Jo kad tu ielec ar visām drēbēm peldēties…Tad neko, pēc tam žāvē saulītē dolārus!"

Foto: Privātais arhīvs

Iepazīsti lidostu kā savas otrās mājas

"Ja lidojums paredzēts caur Stokholmu, tu patiesībā nemaz neielido Stokholmā. Tu lido uz lidostu, kas ir 200 kilometru attālumā no pilsētas. Vai Oslo, kur, lai no lidostas tiktu līdz pilsētai, vajag ieplānot papildu 20 eiro vilciena biļetei. Arī, piemēram, Šarla De Golla lidosta Francijā – tu esi Parīzē, bet tomēr neesi. Tāpat jāapskatās, cik stundu ir starp lidojumiem – jāparēķina, kā arī jāpalasa forumi, vai vari paspēt pārsēsties. Vienāds pārsēšanās laiks nav rādītājs, piemēram, Abū Dabī viss būs kārtībā, bet Londonā vari nepaspēt. Iepriekš ir jāapskatās, kur šī lidosta atrodas, cik tā ir liela, vai tā nav garlaicīga."

Foto: Privātais arhīvs

Esi gatavs "noķert stresu"

"Tas ir kā tajā teicienā – nav baudas bez piepūles! Ceļo viens vai kopā ar draugiem, tev vienmēr ir jābūt gatavam risināt dažādas situācijas un jāuztver to kā piedzīvojumu! Beigās jau tāpat viss būs labi. Jārisina un nedrīkst padoties panikai.

Maniem biedriem reiz bija gadījums, kad grupa aizbrauca uz Nepālas kalniem. Kalnu pārgājienā, protams, ir svarīgi, lai katram līdzi ir savs ekipējums, kas ir diezgan specifisks un dārgs. Un tad pienāk brīdis, kad bagāža neatnāk laikā… Aviokompānija, protams, saka – soma atnāks, bet pēc četrām dienām, kad būs nākamais reiss! Ko tad darīt? Visa grupa tam cilvēkam saziedo savas mantas. Un bagāža ierodas pārgājiena pirmspēdējā dienā."

Foto: Privātais arhīvs

Pirms ceļojuma izpēti savas tiesības

Plānojot nākamo avio ceļojumu, der atcerēties, ka avio pasažieru tiesības aizsargā Eiropas Savienības likumdošana. Ja avio reiss kavējas, ir pārpildīts vai tiek tiek atcelts, kā arī ja bagāža tiek bojāta, kavējas vai pazūd, avio pasažierim par notikušo situāciju ir jāziņo lidostas pārstāvjiem, jāvēršas ar sūdzību avio kompānijā vai Eiropas patērētāju centrā, lai pretendētu uz tiesībām saņemt kompensāciju. Jāatceras, ka problēmu gadījumā ceļotājam vienmēr vispirms pašam ir jāmēģina komunicēt ar aviokompāniju, taču, ja komunikācija neveicas, vai aviokompānija nepamatoti atsaka prasību, patērētājam ir tiesības pēc palīdzības vērsties Eiropas Patērētāju informēšanas centrā vai kādā no uzraudzības iestādēm, kas noteiktas, lai uzraudzītu avio pasažieru tiesību ievērošanu.Vairāk informācijas šeit.

Foto: Privātais arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!