Karaļpilis - greznas rezidences, kurās mīt karaliskās ģimenes locekļi, valstu vadītāji vai citas augstas amatpersonas. Reizēm to skaistums un krāšņums ir tik pārsteidzošs, ka grūti noticēt - vai šīs pilis tiešām eksistē? Turpinājumā 10 skaistākās karaliskās pilis pasaulē.

Pena pils - Sintra, Portugāle


1838. gadā karalis Ferdinands II nolēma būvēt vasaras rezidenci karaliskajai ģimenei. Tolaik lielākā daļa reliģisko ordeņu īpašumu bija konfiscēti, tāpēc Pena pils tika uzcelta vietā, kur atradās klostera drupas. Klosteri iznīcināja 1755.gada zemestrīce. Pils stāv klinšainā kalna virsotnē, no kurienes paveras panorāmas skats uz apkārtējām ielejām un dārziem.

Pils ir kārtīgs arhitektūras stilu sajaukums. Pasūtītājs esot stingri uzstājis, lai ēkā tiktu iebūvēti arī viduslaiku klostera elementi, kas vēl bija saglabājušies. Tomēr šeit var atrast arī arābu arhitektūras elementus, kas it kā pārvērš pili austrumu pasaku dekorācijā. 1889.gadā pili izpirka valsts. 1910. gadā to klasificēja kā valsts nozīmes pieminekli un ierīkoja šeit muzeju. Istabas šeit izskatās tieši tāpat kā brīdī, kad aiz pēdējā karaļa aizvērās ieejas durvis, raksta "Novate.ru".

Maisūru pils - Maisūru, Indija


Pils atrodas Maisūru pilsētā Indijas dienvidos. Šī ir oficiālā bijušās karaliskās ģimenes Vodejaru rezidence pilsētā, raksta "Novate.ru". Pilsētā ir daudz apskates objektu, to bieži dēvē par piļu pilsētu. Tomēr termins "Maisūru pils" attiecināms tikai uz vienu - pili, kas atrodas vecajā fortā. Tagadējā pils versija būvēta laikā no 1897. līdz 1912. gadam. Pils arhitektūras stils visbiežāk tiek raksturots kā indo-saracēņu, kas apvieno indiešu, islāma un gotiskā stila elementus. Tā ir trīsstāvu ēka no pelēkā granīta ar rozā marmora kupoliem un piecstāvu torni, kur augstums sasniedz 44 metrus.

Vairāk nekā 2,7 miljoni tūristu gadā ierodas šeit, lai redzētu šo brīnumu savām acīm. Iekšā fotografēt gan nav atļauts.


Šēnbrunnas pils - Vīne, Austrija


Viens no visslavenākajiem arhitektūras objektiem valstī. Šēnbrunna ir bijušo imperatoru vasaras rezidence baroka stilā. Tā ir neticami liela pils, kurā ir 1441 istaba. Pils ir īpaša ar unikālo rokoko interjeru un skaisto franču baroka dārzu. Tā būvēta no 1692.gada līdz 1780.gadam kā ķeizarienes Marijas Terēzijas un pārējo Habsburgu vasaras mītne. Tajā aplūkojami Marijas Terēzijas un Franča Jozefa apartamenti, Ķīniešu kabinets, Zilā istaba, Spoguļu zāle, Napoleona istaba, Miljonu zāle, kas liecina gan par to iemītnieku ārišķību, gan karalisko vērienīgumu.

Rokoko stila interjerā vērojamas baltas virsmas, rotājumi, kas dekorēti ar 14 karātu zelta lapiņām, Bohēmijas stikla lustras, podiņu krāsnis. Šī vieta ir Vīnes obligāti apmeklējamo objektu sarakstā.


Imperatoru vasaras pils – Pekina, Ķīna


Imperatoru vasaras pils, kuras kopējā platība sasniedz 2,9 km2, atrodas tikai 15 kilometru attālumā no Ķīnas galvaspilsētas. Pils nosaukums, tulkojumā no ķīniešu valodas, nozīmē "dārzs veselības un harmonijas uzturēšanai". Tas ir pats lielākais saglabātais karaliskais ēku komplekss Ķīnā.

Pirmo reizi tas uzbūvēts 1750. gadā, ēkas daudz cietušas dažādu karadarbību rezultātā, un katru reizi cītīgi atjaunotas. Pēdējais pils ārējais veidols radīts 1886.gadā. Tas tad arī atzīts par ķīniešu ainaviskā dizaina šedevru. 1924.gadā pili atvēra tūristu apskatei. Dabiskā ainava harmoniski saplūst ar celtnēm - paviljoniem, dažādām zālēm, pagalmiem, tempļiem un tiltiem, veidojot brīnišķīgu arhitektonisko ansambli.


Versaļas pils – Parīze, Francija


Foto: AFP/Scanpix

Versaļas pils ir viena no lielākajām un greznākajām pilīm pasaulē. Tas ir ēku un parka ansamblis, kas izauga no neliela mednieku namiņa, ko šeit uzbūvēja Ludvigs XIII 1624.gadā. Mūsdienās pils ir unikāls franču 17.-18.gadsimta mākslas paraugs. Pils arhitektūra pilnībā atbilst klasicisma kanoniem - simetrisks dizains, fasāde ar kolonnām, antīkas un mītiskas figūras.

Versaļas pils tiek uzskatīta par absolūtās monarhijas sistēmas simbolu. Tajā ir apmēram 2300 istabu, 1252 kamīni un 67 kāpnes. Kopējā celtnes platība - 67 000 m2. 1979. gadā Versaļas pils komplekss tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tās arhitektūras iespaidā 18. gadsimtā vairākiem Eiropas valstu monarhiem uzcēla līdzīgas pilis, piemēram, Šēnbrunnas pili, Krievijas impērijas ķeizara Pēterburgas un tās apkārtnes pilis, Prūsijas karaļa Sansusī pili, Kurzemes hercoga Jelgavas un Rundāles pilis.


Šamboras pils – Luāra, Francija


Pils būvniecība ritēja 30 gadus. Pils ir unikāla ēka, viena no skaistākajām renesanses laika pilīm. Tā ir vislielākā Luāras pils, tā būvēta kā Francijas karaļa Fransuā I medību pils. Darbs tika pabeigts 1547. gadā. Pili veidoja kā vietu izklaidēm un tā laikmeta karaļa statusa simbolu. Tiek uzskatīts, ka Šamboras pils aprises ietekmējis Leonardo da Vinči, kuram esot bijusi saistība ar šo projektu un kurš ap to laiku uzturējies Francijā.

Lai arī celtne ir bezgala skaista, tā esot arī bezgala nepraktiska. Pils apsildīšana un kopējā uzturēšana bija tik sarežģīta, ka Francijas karaliskā ģimene šeit ieradās vien vasarās īsās brīvdienās. Franču revolūcijas laikā visas pils oriģinālās mēbeles tika izzagtas. Apmeklētāju apskatei Šamboras pils tika atvērta 2007. gadā.


Bekingemas pils - Londona, Anglija


Foto: AFP/Scanpix

Pils ir britu monarhijas oficiālā rezidence. Sākotnēji pils pildīja ārpus pilsētas rezidences funkcijas. To 1705.gadā uzcēla Bekingemas hercogs. 1761.gadā to iegādājās karalis Georgs III savas sievas vajadzībām. Cits monarhs 1826. gadā lūdza arhitektiem ēku paplašināt. Jaunais austrumu spārns varēja lepoties ar neskaitāmām istabām un zāli ballēm - 40 metru garumā. Tieši ēkas austrumu spārna fasāde parasti tiek visvairāk fotografēta un filmēta. Noteiktā laikā tūristu apskatei tiek atvērtas dažas istabas, balles zāle un dārzs.

Tagadējā karaliene Elizabete II saņēmusi pārmetumus par monarhijas pārlieku lielajiem tēriņiem. Nesen kā viens no veidiem monarhijas kases stāvokļa uzlabošanai minēts priekšlikums atvērt pili tūristu apskatei biežāk - piemēram brīžos, kad karalienes devusies uz ilgāku laiku ārpus pils.


Alhambra – Granāda, Spānija


Alhambra - izcilākais arābu laiku piemineklis Spānijā - neparasta pils, cietoksnis un dārzi. Islāmticīgo mauru arhitektūras šedevrs un pēdējā mauru karalistes pils - atrodas kalnainā terasē Granādā, Dienvidspānijā.

Sākotnēji Alhambra bija cietoksnis, ko uzbūvēja 889.gadā. 1333.gadā sultāns Jusufs I pārvērta to par karalisko pili. Pils patika arī kristīgajiem valdniekiem, kas vēlākos gadsimtos apmetās šeit uz dzīvi un steidza pils arhitektūrā ieviest savas izmaiņas. Taču pils joprojām atgādina par seno arābu greznību. Mēdz teikt - pabūt Andalūzijā un neredzēt Alhambru? Tas ir tas pats, kas apmeklēt Parīzi un nedoties pie Eifeļa torņa!


Potala pils - Lhasa, Tibeta


Foto: Reuters/Scanpix

Galvenais tūristu apskates objekts Tibetā. Kalnos uzceltā Potala pils atrodas visaugstāk no senajām pasaules pilīm. Augstākais punkts atrodas 3767 metrus virs jūras līmeņa. Pils nosaukta svētā kalna vārdā, kas atrodas Indijā un kura nosaukums tulkojam kā "žēlsirdības Buda", raksta "Novate.ru". Potala pils celta 17. gadsimtā, tā bijusi viena no Dalailamas rezidencēm. Pils joprojām kalpo kā budistu svētvieta, tajā ierīkots muzejs, ko dienā drīkst apmeklēt ierobežots tūristu skaits. 1994.gadā pils tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Aizliegtā pilsēta – Pekina, Ķīna


Foto: AP/Scanpix

Aizliegtā pilsēta bija Ķīnas imperatoru pils, kas kalpoja kā rezidence 24 imperatoriem no Minu dinastijas līdz Cjinu dinastijai 500 gadu garumā, raksta "Novate.ru". Mūsdienās Aizliegtajā pilsētā atrodas muzejs. Viena no skaistākajām karaliskajām pilīm celta laikā no 1406. līdz 1420.gadam.

Ēku kompleksā ir 980 ēkas, kas izvietotas 720 000 m2, Aizliegto pilsētu apvij gandrīz astoņus metrus augsts aizsargmūris. Izcils ķīniešu karalisko piļu arhitektūras paraugs, kas ietekmējis kultūras un arhitektūras attīstību Āzijā un citviet pasaulē.

1987. gadā Aizliegtā pilsēta tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, atzīstot, ka tas ir pasaulē lielākais saglabāto seno koka ēku komplekss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!