Sicīlija – skaistā, saulainā sala, kas lepojas ar krāšņām pludmalēm, senu vēsturi un apbrīnas vērtu kultūru, bet par kuras mafiju klīst leģendas visā pasaulē, ir ne viena vien Latvijas iedzīvotāja atvaļinājuma sapņu zeme. Nemaz nerunājot par salas izcilo virtuvi un gardumiem, ko tur iespējams baudīt! Lūk, 10 vietas, kas liks jums lūkoties pēc biļetēm uz Sicīliju jau šogad!

Iesaka: Iveta Vanaga, Travelcafe.lv

1. Palermo

Palermo pilnībā saglabājusi savu vēsturisko auru, bet, ja īpaši to izjutīsiet, klaiņojot pa šaurajām vecpilsētas ieliņām. To iepazīšanai vari izmantot arī nesen atklāto minibusu tūri pa vēsturisko centru, kas ietver ievērojamākos Palermo objektus un šaurās vecpilsētas ielas (šis pakalpojums ir bezmaksas).

Tirdziņos izjutīsiet dienvidnieku burzmu, pievērsiet uzmanību garajiem kabačiem, kas ir sicīliešu iecienīts ēdiens. Gan pilsētas iedzīvotāju, gan tūristu iemīļots ir "Vucciria" – svaigu dārzeņu, augļu un zivju tirgus pašā Palermo vidū.

Asākām emocijām – nokāpiet kapucīniešu katakombu pagrabos – tur mumificēti 8000 mūki un pilsētas augstdzimušie iedzīvotāji.

Gribiet pastkartīšu cienīgas bildes? Dodies uz Pretorijas laukumu - Pretorijas laukuma strūklaku uzskata par vienu no skaistākajām Itālijā. Strūklakas vēsture ir interesanta – 15. gadsimta beigās to izveidoja Mediči ģimenes pārstāvja Kosimo I (Cosimo I de' Medici) sievastēva villai Florencē. Pēc viņa nāves dēls izpārdeva tēva mantu, un strūklaku nopirka Palermo senāts – strūklaku izjauca, pārveda uz Palermo un no jauna uzstādīja šeit.

2. 12. gadsimta mozaīkas

Šos apbrīnojamos lielformāta meistardarbus Sicīlijā vari redzēt vairākās vietās. Palermo Karaliskās pils (Palazzo Reale) kapelā Palatina, 10 kilometrus no Palermo – Monreales katedrālē (mozaīkas 6500 kvadrātmetru platībā), kā arī kūrortpilsētiņas Čefalu katedrālē.

Monrealē atrodas arī viena no divām mozaīku veidošanas skolām Itālijā. Monreales katedrāles aizmugurē ir neliela darbnīciņa, kur stāsta par mozaīkas gabaliņu veidošanas tehniku un tradīcijām, kā arī nodemonstrēs mozaīkas salikšanas mākslas pamatus. Ieliņa gar darbnīcu ievedīs tevi noslēpumainajā Monreale vecpilsētas ieliņu labirintā.

3. Lipāru (Eolu) salu arhipelāgs

Uz arhipelāgu ērta kuģīšu satiksme no Milaco (Milazzo) ostas. Liparu slavena ar baltajām smilšu pludmalēm. Vulkano salā iegūst sēru – šeit var izbaudīt peldes dabiskā sēra baseinā. Savukārt Stromboli piesaista tūristus ar krāšņām pastaigu takām un vulkāna izvirdumu vakaros.

Lai pilnībā izbaudītu Stromboli, vēlams šeit pārnakšņot vismaz vienu nakti.

Vairāk par salām lasiet šeit.

4. Tempļu ieleja pie dienvidu piekrastes pilsētas Agridžento

Argidžento ir vieta ar senu vēsturi. To dibinājuši un kādreiz apdzīvojuši grieķi. Šeit vienuviet var apskatīt astoņus labi saglabājušos tempļus un vairāku citu tempļu drupas, kas celti 510. – 430. gadā pirms mūsu ēras.

5. Īpašā Sicīlijas baroka etalons – trīs pilsētas Noto, Modika un Ragusa Ibla.

6. Sirakūzas

Sirakūzas 5. gadsimta varenības ziņā konkurēja ar Atēnām. Šeit apmetās daudzi ievērojami grieķi, tai skaitā Arhimēds, kurš te arī apglabāts. Pilsētas apskati var plānot divās daļās – arheoloģijas parka apskate un senā pilsētas daļa – Ortigia, kuras vēsture mērāma 2500 gadu garumā. Vairāk par to lasiet šeit.

7. Etna

Uzkāpt vulkānā Etna un ielūkoties krāteru dzīlēs – tā ir lieta, kas noteikti Sicīlijā jāizdara. Līdz noteiktam punktam var uzbraukt ar pacēlāju, tālāk ar speciāliem 4x4 autobusiem līdz pat krāteriem 2920 metru augstumā, vai arī, ja esiet pārliecināti par savām fiziskajām spējām, pēdējo posmu var veikt kājām.

8. Teātris un mūzika

Ziemas sezonā vērts baudīt slavenā Palermo teātra "Teatro Massimo" repertuāru, bet vasaras sezonā koncertus kūrortpilsētas Taorminas antīkajā teātrī ar jūras panorāmas skatu "Teatro Greco". Biļetes gan vēlams iegādāties iepriekš.

9. Gleznainā rietumu piekrastes pilsētiņa Eriče

Eriče atrodas 750 metrus virs jūras līmeņa. Uz šejieni interesantākais ceļš ir ar funikulieri no Trapani, kura kā ķīlis iestiepjas jūrā un beidzas ar torni – pacelšanās laikā varat vērot apkārtnes panorāmu, sāls atradnes laukus, jūru un Egadi salu arhipelāgu. Pilsētiņā ir divi cietokšņi – arābu celtais Pepoli cietoksni un normāņu celtais Venēras cietoksnis (Castello di Venere), kā arī 60 baznīcas. Ja vēlaties piedzīvot īpašus skatus, saulrietu sagaidiet pie sāls atradnēm Trapani apkārtnē.

10. Labākās pludmales

Sicīlija ir pludmaļu paradīze. Kā labākās var nosaukt: Mondello (pie Palermo), San Vito Lo Capo, Lungomare di Cefalu, Isola Bella (Taormina), Scala dei Turchi, Marinello, Fontane Bianche (pie Sirakūzām), Vendicari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!