Foto: AP/Scanpix
Dažas dienas gadā, kad nekas nenotiek kā parasti? Tas ir karnevālu un festivālu laiks. Daži festivāli jau ir pasaulslaveni, bet par citiem pat nav dzirdēts. Izpēti – kādi 20 neparasti festivāli gaidāmi šogad, apkopojumu piedāvā resurss "Fresher".

"Up Helly AA Fire", Skotija

Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējā janvāra otrdiena. Eiropas lielākais uguns festivāls. Tā kulminācija – vikingu kuģa sadedzināšana. Labāk vienreiz redzēt, nekā 100 reižu dzirdēt.

Harbinas sniega un ledus festivāls, Ķīna

Foto: Reuters/Scanpix

5.janvāris – 5.februāris. Harbinas starptautiskais ledus festivāls – lielākais sniegam un ledum veltītais festivāls pasaulē. Sniega skulptūras, ēkas dabīgā lielumā, kas darinātas no gigantiskiem ledus klučiem.

Venēcijas karnevāls, Itālija

Foto: AFP/Scanpix

14.februāris- 4.marts. Karnevāls ir sena tradīcija, to Venēcijā svin kopš 13.gadsimta. Šurp plūda ļaudis no visas Itālijas, lai piedalītos grandiozajā kostīmu parādē.

Laternu festivāls - Pingsi, Тaivāna

Foto: AP/Scanpix

23. februāris. Ievērojamākā laternu festivāla laikā debesīs iemirdzas tūkstošiem laterniņu. Maģisks skats.

Riodežaneiro festivāls, Brazīlija

Foto: AFP/Scanpix

28. februāris – 4.marts. Tūkstošiem krāšņi un visai knapi tērptu sambas dejotāju pilsētas ielās un laukumos. Neticami krāšņs skats, kuru vērot ierodas tūkstošiem tūristu.

"Мardi Gras" – Jaunorleāna, ASV

Foto: Publicitātes foto

Otrdiena pirms Pelnu trešdienas, 4.marts. Festivāls, kurā izpriecas notiek tā, it kā visi dzīvotu pēdējo dienu uz šīs zemītes.

"Holi" – festivāls, ko hinduisti atzīmē visā pasaulē

Foto: AP/Scanpix

27.marts. Holi, zināms arī kā krāsu festivāls, apzīmē ziemas beigas un pavasara sākumu. Prieka un brīvības izpausmju pilns svinēšana!

Koačellas mūzikas un mākslas festivāls, Kalifornija

Foto: AP/Scanpix

11.-20 aprīlis. Ik gadu šajā festivālā piedalās pamatīgs skaits mūzikas un mākslas pasaules zvaigžņu. Festivāla viesi slej teltis Kolorado tuksnesī. Un bauda mākslu.

Skrējiens pēc siera rituļa, Anglija

Foto: AFP/Scanpix

26.maijs. Simtiem vīrieši metas skrējienā no kalna, lai panāktu ripojošo siera rituli. Skrējiens mēdz izvērsties visai traumatisks.

Ūdens festivāls "Songkran" – Čiangmai, Taivāna

Foto: AP/Scanpix

13.-15.aprīlis. Ūdens kaujas, par kādām var tikai sapņot. Slapjš un mežonīgs piedzīvojums.

Vēršu skrējiens - Pamplona, Spānija

Foto: AFP/Scanpix

6.-14.jūnijs. Skrējiens ar vēršiem – gadsimtos pārbaudīta tradīcija, kas dalībniekiem un vērotājiem garantē adrenalīna sprādzienu.

Eļļu cīņu turnīrs "Kirpinar" – Edirne, Turcija

29. jūnijs – 5.jūlijs
Tradicionāls turku sporta veids. Ar eļļu ieziesti vīri cenšas noskaidrot, kurš "ciemā galvenais".

Glastonberijas festivāls - Anglija

Foto: AFP/Scanpix

25.-29.jūnijs. Bez lieliskas mūzikas baudīšanas, festivāls parasti piedāvā arī iespēju izbaudīt dubļus un lietu festivāla teritorijā, jo īpaši telšu pilsētiņā. Glastonberija – netīrs, skaļš un lielisks pasākums – tieši tāds, kādam īstam rokfestivālam ir jābūt.

"Tomorrowland "– Beļģija

Foto: AFP/Scanpix

27.– 29. jūnijs. Lielākais pasaulē elektroniskās mūzikas festivāls. Katru gadu 100 000 viesu dodas uz Beļģiju, lai dienu un nakti ļautos mūzikas ritmiem.

"La Tomatina" – Bunjola, Spānija

Pēdējā augusta trešdiena. No malas raugoties – pilnīgi ārprātīgs pasākums. Festivāls notiek katru gadu, turklāt tikai un vienīgi iedzīvotāju prieka pēc. Tomātu kaujām nav nekādu vēsturisku tradīciju. Taču pats festivāls jau ir kļuvis par nopietna tradīciju.

"Cassamorras" festivāls – Baza, Spānija

Foto: AFP/Scanpix

6.septembris. Simtiem dalībnieku noziežas ar īpašu eļļu, lai izspēlētu kādu 500 gadus senu notikumu – Jaunavas Marijas statujas nolaupīšanu. Kad visi ir noziedušies, sākas pamatīga mēroga neparasts priekšnesums.

Starptautiskais gaisa balonu festivāls – Albukerke, Ņūmeksika, ASV

Foto: Publicitātes foto

5.-13.oktobris. Gaisa balonu skaita ziņā ievērojamākais gaisa balonu festivāls – simtiem balonu debesīs vienlaicīgi!

"Burning Man" - Blekroka, Nevada, ASV

Foto: AP/Scanpix

25. augusts – 1.septembris. Pasākums, kura laikā cilvēki atbrīvojas no sabiedrības uzspiestajiem rāmjiem. Ja esat spējīgs ballēties astoņas dienas no vietas, posieties uz Nevadas tuksnesi!

"Oktoberfest", Vācija

Foto: AP/Scanpix

20. septembris - 5.oktobris. Kaut arī dažādi alus tematikai veltīti festivāli eksistē daudzās pasaules valstīs, visievērojamākais un apmeklētākais ir tieši festivāls Minhenē. Pērn tā laikā pārdeva alu 96 miljonu dolāru vērtībā.

Mirušo diena, Meksika

Foto: Reuters/Scanpix

1. novembris. Festivāls notiek Visu Svēto dienā un tiek veltīts mirušo piemiņai. Krāšņs vietējās kultūras un paražu sajaukums. Līdzīgi festivāli notiek daudzviet, bet iespaidīgākie Meksikā un Losandželosā, ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!