Foto: AP/Scanpix
Amerikāņu žurnālists Pols Salopeks pirmo gadu savā pārgājienā apkārt pasaulei aizvadījis, pastaigājoties ar kamieļiem nekurienes vidū Etiopijā, ēdot hamburgeru ASV militārajā bāzē un vairoties no uzraugiem Saūda Arābijas tuksnesī. Lai paveiktu iecerēto, viņam kājām atlicis mērot vēl "tikai" 32 000 kilometru.

Salopeka ceļojums aizsākās Etiopijā, bet pēdējā pieturvieta viņa "pārgājienā apkārt pasaulei" ir Čīle. Žurnālists šo maršrutu cer pievārēt septiņu gadu laikā. Pirmajā gadā, kurš teju jau apritējis, viņš, pēc paša vārdiem, saskāries gan ar neaprakstāmu skaistumu, gan dažādām grūtībām.

Pēc aptuveni 2 100 kilometriem, kuri mēroti kājām, Salopeks "izstaigāja" piecas valodas (afaru, amhariku, arābu, franču un somāļu), piepildīja 40 klades ar izdzirdētajiem vārdiem un katru dienu pieveica vidēji 55 kilometrus.

Salopeka pārgājiens aizsākās Etiopijas Rifta ielejā. Pēcāk viņš devās uz austrumiem Džibutijas virzienā, kur notiesāja hamburgeru ASV militārajā bāzē, taču tad ceļotājam apdrošināšanas prasību dēļ nācās gaidīt gandrīz sešas nedēļas, lai būtu iespējams ar kuģi šķērsot Sarkano jūru un nokļūt Saūda Arābijā. Kā novērojis 51 gadu vecais ceļotājs, Āfrikā vēl joprojām lielākoties sastopami ļaudis, kuri spiesti pārvietoties un ceļot kājām.

Salopeka iecerētais maršruts ved no Āfrikas uz Vidējiem Austrumiem, pāri Āzijai uz Aļasku, uz ASV rietumu štatiem, uz Centrālameriku un Dienvidameriku un noslēdzas Čīlē. Kopumā tie ir aptuveni 34 000 kilometri. Viņa pārgājienu, kurš nodēvēts par "Out of Eden", sponsorē "National Geographic", "Knight Foundation" un Pulicera centrs. Salopeks, kurš ir divkārtējs Pulicera žurnālistikas balvas laureāts, plāno ik gadu publicēt vienu apjomīgu rakstu, no kuriem pirmais būs lasāms 2013. gada decembra izdevumā "National Geographic".

Pirmā ceļā aizvadītā gada izskaņā Salopeks atzīst, ka viņam īpaši atmiņā palikusi viesošanās Saūda Arābijā - valstī, kurā stingri tiek kontrolētas ārzemju žurnālistu darbības. Ceļotājs neslēpj, ka vietām viņu uzmanījuši valsts ierēdņi, tomēr lielākajā daļā gadījumu viņš tomēr juties brīvi un netraucēti.

Salopeks atzīst, ka pārgājiena laikā nav jutis alkas pēc Rietumu pasaules, tomēr ik uz soļa ilgojies pēc savas ģimenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!