Foto: DELFI

Oranža krāsa, pavasara tulpju plantācijas, melno pīļu ligzdas parkos, futbols, paceļamie tilti, priecīgi un smaidīgi cilvēki, kanāli, nepārejoša brīvības sajūta, seksa muzeji un Van Gogs. Jā, tā ir Amsterdama!

Visātrāk zemē, kuras lielākā daļa atrodas zem jūras līmeņa, jūs nogādās AirBaltic vai KLM tiešie lidojumi Rīga - Amsterdama.

Nonākot Amsterdamā jums ir divas iespējas - kā rātnam un mazliet izlutinātam tūristam doties uz iepriekš rezervēto viesnīcu, izvēlēties kādu no brīnišķīgajiem un dzīvības pilnajiem hosteļiem vai arī īrēt dzīvokli. Lai savu ceļojumu padarītu patiesi neaizmirstamu, iesakām par savu mājvietu izvēlēties baržu. Šajā gadījumā gan jārēķinās ar prāvākiem izdevumiem - sākot no 150 ASV dolāriem līdz pat vairākiem tūkstošiem par nakti, atkarībā no baržas atrašanās vietas, tās iekārtojuma dizaina, aprīkojuma, utt.

Kad nu galvenās organizatoriskās lietas ir nokārtotas, jādodas apskatīt Amsterdama - pilsēta, kura uzbūvēta ap un uz 165 kanāliem.

Amsterdamas apskati vislabāk veikt, minot velosipēda pedāļus. Ciskudrillas iespējams noīrēt vai uz katra ielas stūra. Un noteikti jādodas braucienā ar kuģīti, kas Amsterdamā pilda sava veida sabiedriskā transporta funkcijas - kuģiem ir vairākas līnijas, pa kurā tie kursē un noteiktas, atzīmētas pieturas. Nopērkot dienas biļeti jūs variet izkāpt, iekāpt un braukāties tik ilgi, cik jums tīk.

Kad esiet izbraukājušies un iejutušies Amsterdamas vidē, jādodas uz Museumplein kvartālu - plašu parku, kura malā atrodas divi lieliski muzeji Van Gogh muzejs un Rijksmusem. Van Goga muzejā apskatāmas 200 meistara gleznas un 500 zīmējumi. Rijksmuseum eksponē kopumā 7 miljonus dažādus mākslas darbus - gan holandiešu vecmeistaru, gan arī citu Eiropas valstu pazīstamo mākslinieku darbus.

Amsterdama nav iedomājama bez naktsdzīves un uzdzīves. Jūs nevarēsiet teikt, ka esiet bijuši Amsterdamā, ja nebūsiet apskatījuši slaveno "Sarkano lukturu rajonu", kurš darbojas jau no 13. gadsimta. Pastaigu šajā kvartālā variet apvienot ar seksa muzeju apmeklējumu un dažādu pikantu rotaļlietu iegādi kādā no intīmpreču veikaliem.

Vakara piedzīvojumu daļu ir vērts turpināt kādā no Coffeshop - jeb marihuānas smēķētavām. Lai arī liekas, ka Amsterdamā valda pilnīga brīvība, tomēr arī brīvībai ir savas robežas - marihuānu drīkst iegādāties un smēķēt tikai speciālajās kafejnīcās. Pat ja neesiet "zālītes" mīļotājs, jums noteikti jāaizstaigā uz Hash Marihuana Hemp muzeju, kurā varēsiet iepazīties ar marihuānas vēsturi un mītiem, kas ap to sakuplojuši.

Amsterdama lepojas arī ar kvalitatīvu naktsdzīves piedāvājumu "klubu mošķiem", piemēram, klubs "Escape", kurā pasaules klases DJ nodrošinātās mūzikas pavadībā var vērot lāzerprojekcijas un video projekcijas. Savukārt, naktsklubs "Paradiso" iekārtojies senā baznīcā un līksmojot tur, jums ir iespēja dzirdēt un varbūt par satikt kādu pasaules slavenu grupu vai solistu. "De Melkweg" naktsklubs iekārtojies senā pienotavā. Patiesībā tas ir vesels komplekss, kas sastāv no kinoteātra, galerijas, kafejnīcas un lieliska deju kluba.

Ja gribiet kārtīgi izgaršot Amsterdamu, jums ir jāmielojas ar nīderlandiešu tradicionālajiem ēdieniem - jēlu siļķi, kūpinātu zuti, zirņu zupu, "Edam" un "Gauda" sieriem, kas, savukārt, jānoskalo ar holandiešu alu. Ja neesiet alus cienītājs, varbūt vēlaties iedzert kādu 19.gadsimtā mākslinieku iemīļotā absinta mēriņu?

Un, protams, kā nu bez tulpēm! Tās Nīderlandē pazīstamas jau kopš 14.gadsimta, bet 15 gadsimta vidū te piedzīvots pat "tulpju drudzis", kad par sīpolu cenu varēja nopirkt gana pieklājīgu namu pie kanāla.

Amsterdama ir pilsēta, kura neko neslēpj, it kā sakot: "pieņem mani, draudziņ, tādu, kāda esmu!" Un jūs ne tikai pieņemsiet Amsterdamu, bet vēlēsieties ar to tuvāk sadraudzēties. Tāpēc atgriežoties mājās, sakiet Amsterdamai: "uz redzēšanos!"

Noderīga informācija:

Nauda: eiro

Valoda: iespējams sazināties flāmu, angļu, vācu un franču valodās

Vislabāk uz Amsterdamu ir doties vasarā, taču Nīderlandes maigās ziemas Amsterdamas apmeklējumu dara patīkamu arī aukstajos gada mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!