Foto: DELFI

Dodoties atpūtā uz Nīderlandes galvaspilsētu Amsterdamu, ir vērts apsvērt iespēju apmesties kādā īpaši interesantā viesnīcā. Šī viesnīca ziemas mēnešos pilda studentu dienesta viesnīcas jeb "koju" funkciju, vasarā - uzņem ceļotājus.

Viesnīca, kura tā arī saucas "The Student Hotel",  atrodas 10 minušu braucienā ar velosipēdu no pilsētas centra. Brits Čārlijs Makgregors viesnīcu atvēra vien pērnā gada augustā.

Krāsaini grafiti daudzstāvu ēkas pagalmā piesaista nācēja skatu un visai industriālo rajonu vērš krietni jautrāku. Ar krāsainību acis apžilbina arī foajē, kur ir liels galds un uz stikla virsmas uzzīmēta pilsētas karte. Atceroties "kojas" Rīgā, tālākās Amsterdamas studentu viesnīcas telpas kaut kā nesaistās ar vietu, kur varētu dzīvot tie, kas nule pametuši vecāku mājas un sākuši pieaugušu cilvēku dzīvi.

Telpā ir spilgti dīvāni un atpūtas krēsli, zīmīgi uzraksti un krāsainas lampas. Zāles vidū ir biljarda galds un ap dažāda izmēra galdiem un galdiņiem mācās un čalo studenti.

Šī viesnīca Amsterdamā darbojas kopš pērnā gada un tajā ir 707 istabiņas. Lai gan pēc Latvijas studentu mērauklas apmešanās šajā vietā ir diezgan "sālīta", jo standarta istabiņa mēnesī izmaksās 650 eiro, savukārt istabiņa ar virtuvi - 865 eiro mēnesī, studiju sezonā viesnīca ir pilna.

Makgregors stāsta, ka tā ir vieta, kur iegūt jaunus draugus un lieliski pavadīt savus studiju gadus. Šobrīd tajā uzturas studenti no dažādām valstīm un šo viesnīcu jaunieši izvēlas daudz labprātāk nekā dzīvokļa īrēšanu kaut kur pilsētā.

Parastajā numuriņā ir divvietīgā gulta, vannasistaba, bezmaksas internets un viss nepieciešamais dzīvošanai. Vieta ir droša, un vecākiem nav jāuztraucas par bērniem, kuri palaisti vieni dzīvot lielā pilsētā.

"The Student Hotel" jauniešiem piedāvā pilnībā mēbelētas, ar Wi-Fi aprīkotas istabiņas un dzīvošanu vietā, kur ir gan sporta zāle, bibliotēka, atpūtas zāle, virtuve, gan citas ekstras, piemēram, basketbola laukums un terase. Studenti var izmantot viesnīcas velosipēdus, dodoties uz mācībām vai tikšanos ar draugiem. Savukārt - ja pie studentiem atbrauc vecāki, viesi var palikt tiem paredzētās istabiņās.

Kad studenti ir prom, šī vieta pārvēršas par viesnīcu tūristiem. Tiesa, ja ir brīvas vietas, tad tūristi to var izmantot arī ziemas mēnešos. Apmešanās varētu izmaksāt vidēji, sākot no 50 eiro par nakti. Kā bilst viesnīcas īpašnieks, cenas šeit neatšķirsies no citu naktsmītņu izmaksām. Visas studentiem pieejamās ekstras, piemēram, velosipēdi, ir pieejami arī viesiem, tiesa, par atsevišķu samaksu.

Makgregors stāsta, ka šī studentu mītne ir lielisks piemērs tam, kā neizmantotu un pamestu ēku var padarīt par rentablu biznesu. "Vienalga par kādu ēku ir runa, "The Student Hotel" var to pārvērst par lētu un ērtu mītni studentiem," norāda jaunais uzņēmējs. Šī ēka Amsterdamā ilgu laiku bija pamesta un neizmantota, kad brits tajā nolēma ierīkot studentu "kojas".

25 gadu vecumā Makgregors iegādājās studentu mājokļu uzņēmumu Lielbritānijā. Desmit gadus vēlāk Makgregors attīstīja uzņēmuma aktīvus un pārdeva kompāniju. 2005.gadā, pēc pārcelšanās uz Amsterdamu, uzņēmējs ķērās pie studentu viesnīcu veidošanas.

Amsterdamas viesnīcā ir pieejamas 707 istabiņas, bet šovasar 800 istabiņu hotelis atvērsies arī Roterdamā, 309 istabiņas – Hāgā, kā arī Beļģijas pilsētā Lježā.

Nīderlandē kopumā "The Student Hotel" plāno sākt vēl sešus jaunus projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!