Ankorvats ir tempļu, piļu, ūdenskrātuvju un kanālu komplekss. Tas atrodas Ankorā, Kambodžas ziemeļaustrumos, netālu no Sīemrīebas pilsētas un ir valsts galvenais apskates objekts.

Artjoms Zenevičs, puisis no Latvijas, šorudn devās tālā ceļojumā apkārt Āzijai. Savus iespaidus viņš iemūžinājis dinamiskos video. Šoreiz muzikālais stāsts ir par Ankorvata templi.

Iespaidīgais komplekss celts 12. gadsimta sākumā kā viņa majestātes karaļa Surjavarmana II valsts templis un galvaspilsēta reizē. Sākotnēji šīs reliģiskās celtnes bija hinduisma templis, kas veltīts vienai no svarīgākajām hinduisma dievībām - Višnu, bet dažus gadsimtus vēlāk tas kļuvis par budistu templi.

Ankorvats ir ļoti labi saglabājies, un tas ir khmeru arhitektūras klasiskā stila paraugs. Pētnieki domā, ka pilsēta panīkusi vides degradācijas dēļ, jo khmeri izcirtuši pilsētas apkaimē kokus, tādēļ arī ļaudis to palēnām pametuši.

Tomēr Ankoras tempļu komplekss ir kļuvis par Kambodžas simbolu. Tas pat attēlots valsts karogā. Mūsdienās Ankorvats ir tūristu galvenais apskates objekts Kambodžā. Templis, kas atgādina milzīgu, neticami smalki veidotu smilšu pili, ir slavens ar to, ka ir lielākais templis pasaulē, tādēļ tas ir iekļauts arī Ginesa rekordu grāmatā. Tas ir iekļauts arī UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Milzīgā aptaujā, kas pirms vairākiem gadiem tika veikta visā pasaulē, lai noskaidrotu septiņus jaunos mūsdienu pasaules brīnumus (jo lielākā daļa no antīkajiem brīnumiem vairs neeksistē), šis templis iekļuva pirmajā desmitniekā, tomēr nekvalificējies prestižajam septītniekam, jo Gizas piramīda tajā tika iekļauta automātiski.

No attāluma skatoties, templis atgādina pelēcīgu, milzu akmeņu krāvumi, bet, pieejot tuvāk, kļūst redzami tornīši, skulptūras, velvētās ejas un kāpnes. Augstākajā punktā templis ir 215 metrus augsts, teikts tourismcambodia.com. Ankorvata forma veidota tā, lai atgādinātu lotosa ziedu. Templis veidots kā miniatūrs visuma modelis, kādam ticēja hinduisti – augstākais tornis tempļa centrā simbolizē mītisku kalnu Meru, kas it kā stāv visuma centrā, bet mazākie - zemes malu. Savukārt aizsarggrāvji un kanāli simbolizē okeānus visapkārt.

Vienas dienas biļete Ankorvatā maksā 20 ASV dolārus, bet trīs dienu biļete - 40 dolāru. Katram apmeklētājam tiek izveidota personalizēta biļete ar viņa fotogrāfiju.

Jautāts, kā vislabāk nokļūt templī, Artjoms stāsta, ka ērti ir noīrēt rikšu ar vadītāju, kas jau no agra rīta pulksten 5 līdz pulksten 14 izvizinās pa apskates vietām. No Sīemrīebas pilsētas ar rikšu līdz templim esot jābrauc aptuveni 30 - 40 minūtes. "Vajag būt arī piesardzīgiem un vakcinēties pret malāriju un citām slimībām, jo templis atrodas džungļos un gandrīz visi moskīti pārnēsā bīstamus vīrusus," brīdina Artjoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!