Foto: Sophia Kochalski/DELFI
Suņu trenere, ziemas sporta entuziaste, mednieka meita un laba komandas spēlētāja. Tā sevi īsi un kodolīgi raksturo Baiba Prūse, kuru allaž saistījuši ceļojumi un pārgājieni, bet šogad viņa sapņo par kaut ko vēl iespaidīgāku – došanos ziemeļu ekspedīcijā "Fjällräven Polar".

Baiba ikdienā strādā Vides risinājumu institūtā Priekuļos kā pētniece un projektu vadītāja. Kopā ar komandu un sadarbībā ar ārvalstu ekspertiem viņa ir vadījusi vairākas etnobotānikas pētniecības ekspedīcijas, kā arī koordinē starpdisciplināros pētījumus.

Ceļošana vienmēr ir bijusi Baibas aizraušanās – galvenokārt jauno iespaidu un satikto cilvēku dēļ. Savu izglītību Baiba ieguvusi Skandināvijā – bakalaura grāds Dānijā un maģistra grāds Zviedrijā, kā arī studiju laikā sanācis studēt gan Spānijā, gan Vācijā. "Kā mani darba kolēģi smej, latviešu valodā runājot, man ir jāpacenšas katrā otrajā vārdā neizmantot anglicismu," smaidot piebilst Baiba.
Liela loma pētnieces dzīvē atvēlēta ekspedīcijām un pārgājieniem, turklāt tas bieži vien ir ne tikai darba pienākums, bet arī kaislība brīvajā laikā. "Ekspedīcijas un pārgājieni, kā jau daudziem, ir saistīti ar piedzīvojumu meklēšanu. Līdzīgi kā "Indiana Džonss" filmās. Bet tas arī ir kas vairāk! Ieskatam iesaku noskatīties vai izlasīt grāmatu par Ernesta Šekltona ekspedīcijām, kur viena no būtiskajām lietām ir komanda. Ekspedīcijās mani visvairāk saista gatavošanās, cilvēku stāsti un tā rīta rosme – ceļš nezināmajā," stāsta Baiba. Viņa teic, ka tieši pirmās ekspedīciju dienas ar nezināmiem komandas biedriem vienmēr ir tās izteiksmīgākās emociju ziņā, jo cilvēki tiek iepazīti pilnīgi citādi, nekā tas varētu notikt, ja būtu satikti citā ceļā.

Viens no spilgtākajiem piedzīvojumiem Baibai atmiņā palikusī dalība "Baltic Open Regatta'08". Uzvarot Jauno vides reportieru konkursā, viņa sev nodrošināja dalību regates braucienā pa Baltijas jūru, kas atstāja būtisku ietekmi uz lēmumu savu dzīvi saistīt ar vides jomu. Tiesa, arī cita zīmīga Baibas ekspedīcija bija saistīta ar ūdeņiem, proti, "Mana jūra", ko ik gadu organizē Vides izglītības fonds. Tajā Baiba mēroja 500 kilometrus garo ceļu gar Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrasti. Šī ekspedīcija ieņēma pirmo vietu Baibas topā tieši attāluma un ilguma ziņā. "Posmā, kad atklāto jūru nomaina Rīgas jūras līcis, vēl jo vairāk iegūsti pārliecību par dabas burvību," teic Baiba, piebilstot, ka 2013. gadā bija šīs ekspedīcijas koordinatore.

Foto: Privātais arhīvs

Runājot par viņas nodarbošanos un rīkotājām ekspedīcijām, Baiba teic, ka viņai nācies rīkot etnobotānikas ekspedīcijas. "Tās saistās ar cilvēku stāstu dokumentēšanu par vēsturisko augu pielietojumu, un tas ir aizraujošs process, jo paver iespējas dzirdēt arī senas un iepriekš nezināmas vēstures liecības" precizē Baiba. Kopā ar Vides risinājumu institūta komandu Baiba ir devusies arī ekspedīcijā uz Taizemi – pētniecības mērķis bija saistīts ar mangrovju un zivju resursu izpēti.

Savu aizraušanos vadīta, Baiba nesen pieteica savu kandidatūru "Fjällräven Polar", kas ir 300 kilometru ekspedīcija uz pašiem Skandināvijas ziemeļiem ar 200 apmācītiem kamanu suņiem. Tā pirmo reizi notikusi 1997. gadā un ik gadu izaicina jaunos censoņus mēģināt iekļūt to aktīvo ceļotāju skaitā, kas posīsies šajā pārbaudījumiem bagātajā un interesantajā ekspedīcijā.

Baibas lēmums pieteikties bijis spontāns, bet savā ziņā arī likumsakarīgs – ekspedīcija iekļauj viņas kaislības, proti, piedzīvojumus un suņus. Izrādās, Baiba mīl ne tikai iesaistīties aizraujošos pasākumos – viens no viņas nopietnākajiem hobijiem jau no agras bērnības bijis arī suņu apmācība paklausībā. Kā gan nepieteikties, ja šis piedzīvojums šķiet tik ļoti atbilstošs?

Foto: Privātais arhīvs

Galvenie kritēriji, pēc kuriem tiek izvēlēti dalībnieki, ir interneta balsojums un žūrijas vērtējums. Aktīvākie dalībnieki Baibas reģionā (North East) ir savākuši jau vairākus tūkstošus balsu, bet Baibai un arī citiem latviešiem pagaidām tik labi nesokas. Tā kā balsojums ir atvērts līdz 15. decembrim, Baiba vēl nav nokārusi degunu un neizslēdz iespēju piedalīties ekspedīcijā un būt pirmā Latvijas pārstāve. Ja Baibai izdotos iegūt nepieciešamo balsu skaitu, viņa 2019. gada aprīlī uzsāktu sešu dienu ekspedīciju, kuras sākums plānots Norvēģijas sniegotajā apvidū, bet noslēgums – Zviedrijā. Viens no ekspedīcijas, kura norit suņu pajūgos, mērķiem ir ļaut "parastiem" cilvēkiem, kam polārās ekspedīcijas nav ikdienas lieta, pieredzēt šāda veida piedzīvojumu. Un, ja tik tālu izdotos nokļūt, viņa teic, ka grūtības nebiedētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!