Foto: Shutterstock
Lai gan bēgļu krīze Eiropas dienvidos saasinās un tuvākajā laikā diez vai atrisināsies, tomēr daudzi ceļotāji no Latvijas dodas uz šīm valstīm, tāpēc "Turismagids.lv" apkopojis padomus ceļotājiem, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām. Piemēram, jāņem vērā, ka, reaģējot uz bēgļu krīzi, dažas ES valstis atjaunojušas robežkontroli vai izdarījušas izmaiņas vilcienu kustībā.

Eiropas Savienības (ES) robežsardzes kontroles aģentūra "Frontex" aplēsusi, ka šā gada pirmajos astoņos mēnešos savienības robežas šķērsojuši vairāk nekā 500 tūkstoši migrantu. Aģentūra gan pieļauj, ka daļa no tiem varētu būt saskaitīti divreiz. Kā liecina Apvienoto nāciju bēgļu organizācijas apkopotā informācija pašlaik visvairāk patvēruma meklētāju ieplūst Vidusjūras valstīs – Itālijā, Grieķijā - īpaši tai piederošajās salās, arī Spānijā, tāpat pa sauszemi Eiropā bēgļi cenšas iekļūt caur Horvātiju un Ungāriju. Ik dienu šajās valstīs ierodas tūkstošiem bēgļu, kas lūdz patvērumu.

Diemžēl migrācijas krīze saistīta ar lieliem ļaužu pūļiem, kas neizbēgami noved pie neskaidrības un haosa. Tomēr jāņem vērā, ka visas minētās valstis ir arī iecienīti tūristu ceļojumu galamērķi, kurp daudzi arī no Latvijas pašlaik dodas noķert vasaru aiz astes.

Stingrāka robežkontrole

Daudzi ceļotāji jau aizmirsuši, ko nozīmē robežkontrole, braucot ar auto pa Eiropu. Šobrīd, iespējams, kādam ar to atkal nāksies saskarties. Latvijas Ārlietu ministrija informē, ka saistībā ar patvēruma meklētāju skaita straujo pieaugumu Ungārijā, ceļotājiem, braucot ar automašīnām vai autobusiem, ir jārēķinās ar sastrēgumiem virzienā uz Austriju. Austrijas puse veic pastiprinātu transportlīdzekļu pārbaudi uz robežas, kā rezultātā veidojas līdz pat 30 kilometrus garas rindas.

Pārslodzes dēļ Austrijas Federālais dzelzceļš ir apturējis vilcienu kustību caur dzelzceļa stacijām Heģešhalomu un Nikelsdorfu (Hegyeshalom-Nickelsdorf) abos virzienos, Ungārijas dzelzceļa pasažieru transporta kompānijas MÁV-START starptautiskie vilcieni kursē tikai Ungārijas valsts robežās līdz Heģešhalomas stacijai.

Foto: AFP/Scanpix

Dzelzceļa satiksme starp Ungāriju un Austriju ir pārtraukta uz nenoteiktu laiku. Ārlietu ministrija iesaka sekot līdzi izmaiņām vilcienu satiksmē. Tāpat angļu valodā par izmaiņām visu Eiropas valstu dzelzceļa satiksmē var lasīt Vācijas dzelzceļa uzņēmuma Deutsche Bahn mājaslapā.

Arī Ieva Keiša, "Latvia Tours" direktore, iesaka, ceļojot pa vietām, kurās pašlaik no Āfrikas un Āzijas puses ierodas tūkstošiem bēgļu, rūpīgi pārdomāt transporta izvēli. "Bēgļi Eiropā pārsvarā pārvietojas ar vilcieniem, kā arī starppilsētu un piepilsētu autobusiem, kas var likt piespiedu kārtā aizkavēties arī ceļotājiem. Tāpēc starptautiskos ceļojumos Eiropā šobrīd priekšroku var dot aviotransportam. Savukārt, ceļojot pa kādas Eiropas valsts iekšzemi, ieteicams izvēlēties auto nomas transporta pakalpojumus." Tāpat Keiša iesaka ieplānot papildu laiku robežšķērsošanai un kontrolei. "Pieņēmumu līmenī šobrīd izskan arī plāni robežkontroli ieviest lidostās. Tāpēc, ceļojot, ieteicams ieplānot papildu laiku robežpunktiem. Tādā gadījumā, ja robežas šķērsošana veiksies raiti, ieplānotais papildu laiks radīs jaunas atpūtas iespējas, bet, ja robežas šķērsošana prasīs vairāk laika – ieplānotā rezerve ļaus justies droši."

Ne tikai Austrija ieviesusi robežšķērsošanas ierobežojumus, arī Horvātija paziņojusi par daļas robežpunktu ar Serbiju slēgšanu. Iespējamas izmaiņas un kavēšanās vilcienu un arī ceļu satiksmē pie Serbijas, Ungārijas un Slovēnijas robežām, jo tās vēlas šķērsot ievērojams skaits cilvēku, raksta "The Telegraph". Situācija varot strauji mainīties, bet pašlaik gaisa satiksme Horvātijā neesot traucēta, tāpat arī kuģu satiksme. Jāpiebilst, ka oficiālās varas iestādes paziņojušas, ka Horvātijā bēgļi tiek izmitināti septiņās vietās un kūrortu darbība, kā arī tūrisms Zagrebā nebūšot traucēts un tūrisma objekti darbošoties kā parasti.

Bēgļi tūristu iecienītās vietās

Savukārt Grieķijas salās, īpaši Kosā, ieplūst ļoti daudz bēgļu no Āfrikas valstīm. Kā raksta "The Telegraph", bēgļi Kosā kopš jūlija tiek izmitināti teltīs gar krasta promenādi, starp jahtām un viduslaiku pili. Pirms tam tā bijusi, iecienīta tūristu apskates vieta, tomēr arī pašlaik nometne īpaši netraucējot apkārtējām viesnīcām. Piemēram, "Hotel Afendoulis", kas atrodas tikai viena kvartāla attālumā no minētās vietas, šajā laikā neesot novērotas īpašas izmaiņas tūristu pieplūdumā – bēgļu tuvuma dēļ atcelta tikai viena rezervācija, raksta britu laikraksts.

Portāls "Delfi.lv" jau rakstīja, ka Grieķijas galamērķos, uz kuriem dodas lidmašīnas no Latvijas, ar bēgļu krīzi tūristi īpaši nesaskaras. "Galamērķi ir Krētas sala, Rodas sala un Halkidiki pussala Grieķijas ziemeļos. Šajās vietās bēgļi un imigranti neierodas masveidā, tāpēc ikdienas dzīvi tas netraucē. Ceļojumu izmaksas uz Grieķiju šosezon ir zemas, šā brīža bēgļu krīze nosauktajos galamērķos cenas nav samazinājusi," sacīja Ceļojumu aģentūras "Vanilla Travel" direktore Inga Kavaca.

"Bēgļu un tūristu intereses atšķiras, tāpēc bēgļi tūristu iecienītos objektus neapmeklē. Līdz ar to šobrīd principā Eiropas pilsētās tūristu iecienītajās vietās situācija ir tūrismam labvēlīga. Vēlams pašiem speciāli nemeklēt bēgļu pulcēšanās vietas un neprovocēt kādus iespējamus konfliktus vai incidentus," iesaka Keiša.

Dokumenti un apdrošināšana

Protams, dodoties ceļojumā, vērts noskaidrot, kur attiecīgajā valstī atrodas Latvijas konsulārais dienests vai vēstniecība, kur vajadzības gadījumā var meklēt palīdzību. Ārkārtas situācijā Ārlietu ministrija aicina nekavējoties sazināties ar attiecīgajā valstī esošo pārstāvniecību vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26 33 77 11 vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.

Tāpat Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkuram, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Protams, dodoties ceļojumā vienmēr, jāņem līdzi derīgi ceļošanas dokumenti. Tomēr Keiša iesaka, šajā laikā ceļojot, labāk vienmēr ņemt līdzi tieši pasi, nevis tikai ID karti, jo bēgļu un nelegālo imigrantu pieplūduma dēļ kāda valsts vai valstis varot negaidīti uz laiku mainīt robežšķērsošanas noteikumus. "Savas drošības labad ieteicams nepaļauties tikai uz ID karti, bet katram gadījumam ņemt līdzi arī pasi," saka Keiša. Jāpiebilst gan, ka pašlaik Latvijas pilsoņa personas apliecība noteikti ir izmantojama kā ceļošanas dokuments Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu un Šveices Konfederācijas teritorijā.

Lai orientētos pašreizējā ceļošanas likumdošanā ārvalstīs un uzzinātu par jaunākajām izmaiņām, kas aktuālas tieši tūristiem, ieteicams izmantot arī Ārlietu ministrijas izstrādāto aplikāciju ceļotājiem. Vairāk par to lasiet šeit.

Rūpīgi jāpieskata savas mantas

Arī līdz šim vietas, kurās pulcējas daudz cilvēku, ir bijušas paaugstināta drošības riska zonas, piemēram, visi zina, ka savas mantas, dokumentus, somu, naudas maku u.tml. ir rūpīgi jāsargā sabiedriskajā transportā, pilsētu centrālajos laukumos un citās publiskās vietās, jo tajās rosās zagļi, kas izmanto tūristu relaksēto attieksmi.

Pieredzējuši ceļotāji brīdina, ka arī šobrīd pret savu mantu drošību jāizturas tikpat nopietni kā iepriekš, un pašiem tās jāuzmana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!