Foto: Foto no personīgā arhīva

Daiga Geizane ir latviešu meitene, kas nolēmusi piepildīt savu sapni un vismaz pus gadu pavadīt, ceļojot pa Brazīliju. Par to, kā viņai iet un kādus novērojumus un ieteikumus meitene var dot citiem ceļotājiem, lasiet viņas reportāžās no Dienvidamerikas Turismagids.lv. Šoreiz par vienu no pasaules skaistākajām pilsētām - Riodežaneiro.

Satraukuma, ātruma, haosa un jautru cilvēku pārpildīta pilsēta – tāda ir Riodežaneiro jeb vienkārši Rio. Pirmos iespaidus veido tā sauktās favelas (graustu rajoni). Es pat teiktu skaistas, mazas būdeles visdažādākajās krāsās.

Rio ir sadalīta vairākos rajonos - Botafogo, Flamengo, Leme, Ipanema, Kopakabana, kā arī dažos favelu rajonos. Viens no vispopulārākajiem, protams, ir Ipanema, kur pulcējas skaisti cilvēki un mirdz dārgi iepirkšanās centri. Otrs populārākais rajons ir Kopakabana (Copacabana) ar skaistu pludmali, kurā var labi pavadīt laiku, tomēr ne visai ieteicams peldēšanai netīrā ūdens dēļ. Uz turieni visērtāk doties ar metro. Metro maksā tikai 3, 50 reālus, kas ir apmēram 1,20 euro. Riodežaneiro ir tikai divas metro līnijas, tādēļ tajās ir viegli orientēties, lai gan tas ierobežo ātras pārvietošanas iespēju. Otrs variants ir autobuss, kas diemžēl, man vēl šķiet nesaprotams un haotisks.

Lai gan Riodežaneiro ir tūristu pilsēta, būtu ieteicams zināt vismaz dažas frāzes portugāliski, pirms ierašanās šajā vietā.

Vietas, ko apskatīt

Foto: Foto no personīgā arhīva

Noteikti vērts doties garā pārgājienā gar "Flamengo" un "Botafogo" pludmali. Diemžēl peldēties tur gan nav ieteicams. Viens no jaukākajiem rajoniem, ko apskatīt, manuprāt, ir Urca rajons ar brīnišķīgu un drošu taku augšā līdz pašai kalna virsotnei. 

Padoms ceļotājiem: Ja vēlaties ieraudzīt mazos pērtiķus, iesaku paņemt līdzi banānus. Uzkariiet nomizotu banānu koka zarā un gaidiet, kad mazie draugi nāks mieloties.

Ipanema ir skaists pludmales rajons ar dārgiem restorāniem un turīgiem cilvēkiem. Nedaudz tālāk, dodoties uz ritumu pusi, nonāksiet skaistajā Leblon rajonā, kas ir viens no dārgākajiem pasaulē. Aiz tā slēpjas Favela vidigal, kas ir visdrošākais rajons, ja nu uznāk kāre iemest aci graustu rajonā. Citos gan neieteiktu spert savu kāju, jo bandu kari, šaušana un izrēķināšanās šeit notiek vēl joprojām.

Uruguaiana tirgus. Ja nu uznāk vēlme apskatīt ķīniešu tipa tirdziņu Brazīlijā, vērts doties uz šo tirdziņu. Tur var nokļūt, braucot ar abām metro līnijām un izkāpjot "Uruguaiana" pieturā.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Ja ir vēlme kārtīgi un leti iepazīt Rio no tūristu skatu punkta, var izmantot bezmaksas ekskursijas jeb "free walking tour in Rio". Tas ir jautrs un aktīvs veids, kā kopā ar citiem tūristiem un jauniešiem iepazīt pilsētu gandrīz pa velti. Vietējie jaunieši organizē šīs tūres, lai ar ziedojumu palīdzību piedāvātu tūristiem gūt interesantu ieskatu Rio vēsturē un ikdienas dzīvē.

Mani ļoti iespaidoja Vidigao favelu rajons. Skaista favela, kas manā uztverē atgādināja kādu nolaistu Rīgas rajonu vai mazpilsētiņu, ar savu vietējo hierarhiju, mazām mājām, krodziņiem un ārkārtīgi draudzīgiem iedzīvotājiem. No turienes paveras neaprakstāmi skaists skats uz pilsētu un jūru. Dodoties augšup kalnā pa favelas mazajām ieliņām, neviļus var nokļūt uz ārkārtīgi skaistas takas, kas ved augšup Dois Irmaos kalnā. No kalna virsotnes paveras brīnišķīgs skats uz Riodežaneiro.

Ko nobaudīt?

Esot Rio, noteikti ir jānogaršo brazīliešu slavenā feijoada (rīsi, melnās pupiņas, cūkas vai liellopa gaļa), kā arī Acai, Caipirinja un kokosrieksti, kas ir pasakaini.

Viens no lētākajiem restorāniem Brazīlijā noteikti ir "100 g" restorāns, ko var atrast gandrīz jebkur. Dodies iekša restorānā, izvēlies, ko gribi, nogaršot un maksā tikai par daudzumu, ko apēd. Droši sēdies pie galda pusdienot, saņemot savu cenu lapiņu, kurai klāt tiks pieskaitīts kāds no dzērieniem, ja to izvēlēsies.

Brazīliešu jeb kariokas (kā Rio iedzīvotāji sevi sauc) dzīvesveids

Rio un visā Brazīlijā var redzēt lielas šķiru atšķirības starp nabadzīgajiem un bagātajiem iedzīvotājiem. Tiek uzskatīts, ka nabadzīgie iedzīvotāji bieži vien ir vainīgi pie savas situācijas, jo nevēlas strādāt, bet gan izmantot nelikumīgus veidus, kā iegūt naudu. Tāpat valstī valda arī augsta korupcija. 

Vienkāršo brazīliešu dzīvesveids ir diezgan dinamisks. Viņi strādā daudz, bet tajā pašā laikā atrod iespēju atpūsties. Brazīlieši strādā vismaz 40 vai pat 44 obligātās darba stundas nedēļā. Dzīve Rio ir dārga. Ir jāmaksā ne tikai par īri un komunālajiem maksājumiem, bet arī par tā saucamo porteiri (sargu, kas sargā ieeju uz iekšpagalmu vai dzīvokli.)

Katram vidusmēra brazīlietim ir gan savs dzīvoklis, gan arī pludmales māja, kurā bieži vien dzīvo kāds strādnieks, kas apkopj un pieskata to. Paši brazīlieši ir piesardzīgi, un lieki uz ielas neizrāda savu finansiālo stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!