Tā dēvētie zilie caurumi ir viena no noslēpumainākajām parādībām Pasaules okeānā. Daži no tiem veidojušies pirms vairākiem desmitiem tūkstošu gadu. Nirēju vidū caurumi skaitās ļoti populāras atrakcijas – milzīgo pazemes alu koridori ved arvien dziļāk un tālāk un tos var pētīt bezgalīgi. Turpinājumā resursa "Redigo" apkopotie seši ievērojamākie zilie caurumi pasaulē.

Lielais zilais caurums, Beliza

Foto: Arhīva foto

Caurums atrodas Laithausa rifā aptuveni 100 kilometru no Belizas krasta, tas pieder pie pašām izcilākajām niršanas vietām uz planētas. Šis ir diametrā pats lielākais zilais caurums pasaulē (platums 305, dziļums - 120 metri).

Tā fotogrāfijas jau sen kļuvušas par Belizas simbolu - ik gadu tūkstošiem tūristu deg ziņkārē paskatīties uz tumšajiem un neparastajiem apļiem no gaisa, kā tie spēcīgi izceļas tirkīz zilās Karību jūras fonā.

Ļoti daudz ir arī to ziņkārīgo, kas dodas izpētīt caurumu no iekšienes. Redzamība te sasniedz pat 60 metrus. Ne velti okeanogrāfs Žaks Īvs Kusto šo vietu nodēvējas par vienu no desmit labākajām vietām zemūdens niršanai.

Šeit iespējams nirt visu sagatavotības līmeņu nirējiem. Iesācējiem parasti neļauj nirt dziļāk par 10 metriem. Taču arī šādā dziļumā sastapšanās ar rifu haizivīm ir diezgan iespējama. Zemāk sākas iespaidīgo "stalaktītu meži", kurp doties vēlams tikai rūdītiem nirējiem.

Zilais caurums, Ēģipte


Ēģiptē netālu no nelielas apdzīvotas vietas Dahabas atrodas viena no pašām interesantākajām vietām daivingam Sarkanajā jūrā - zilais caurums. Tas ir iespaidīgs koraļļu veidojums piltuves formā - apmēram 50 m diametrā un vairāk nekā 100 m dziļumā. Saules stari, kas atspoguļojas zilā cauruma sienās, pārvērš caurumu sirreālā tunelī, kas ved noslēpumainās jūras dzīlēs..

Šī vieta ieguvusi iesauku "daiveru kapsēta", jo neviens vien pārgalvis bez vajadzīgajām iemaņām, ir mēģinājis nirt caurumā un un caur izeju 54 m dziļumā iznirt atklātajā jūrā. To darīt ir aizliegts, jo Dahabā oficiāli liegts nirt dziļāk par 25 metriem. Niršana iespējama pieredzējuša instruktora vadībā. Iesācēji parasti nenolaižas dziļāk par 7-9 metriem.

Zilais caurums, Malta

Šis zilais caurums atrodas pie Gozo salas krastiem - tas ir neliels jūras laukums, ko norobežo pamatīgas klintis. Zem ūdens klintī ir arka, kas savieno šo "aku" ar jūru. Daba caurumu izveidojusi pie paša krasta - tas ir 60 metrus dziļš, redzamība - 30 metri. No augšas caurums izskatās sulīgi zils - gluži kā debesis.Nirt šeit drīkst arī iesācēji - tiesa, nelielā dziļumā. Galvenais - iziet piecu vai septiņu dienu apmācību kursu kādā no Maltas niršanas skolām.

Zilais caurums, Bahamu salas


Pie Bahamu salu krastiem ir daudz zilo caurumu un dažādu alu. Runā, ka tikai puse no tā visa ir daudz maz izpētīta. Pati ievērojamākā vieta ir Dīna Zilais caurums Longailendas salas lagūnā. Tā ir pati dziļākā pasaulē vertikālā ala (apmēram 200 metri). Šo vietu iecienījuši tā dēvētie frīdaiveri - cilvēki, kas nirst dziļumā, neizmantojot niršanas piederumus un akvalangu un iztiek tikai ar elpas aizturēšanu.

2010. gadā kāds jaunzēlandietis Viljams Trubridžs ienira 101 metra dziļumā, kļūstot par pirmo cilvēku, kas pabijis tik dziļi, neizmantojot pleznas.

Šī vieta ir niršanas treniņu bāze frīdaiveru komandai "Vertical Blue". Katru gadu laikā no decembra līdz februārim Trubridžs Longailendā vada frīdaivinga meistarklases visiem interesentiem.

Zilais caurums, Guama

Guama sala Klusā okeāna rietumu daļā pieder Amerikas Savienotajām valstīm. Tā atrodas netālu no pasaulē dziļākās vietas okeānā - Marianas dziļvagas. Guama ir slavena ar savām niršanas iespējām, no kurām galvenā ir iespēja nirt zilajā caurumā pie Orotas pussalas.

Alas iekšienē mīt zivis-napoleoni, bruņurupuči, barakudas un citi zemūdens pasaules iemītnieki. Šeit nirst tikai pieredzējuši nirēji, jo ieeja alā atrodas 18 metrus zem ūdens līmeņa. Pats caurums turpinās līdz pat 80 metru dziļumam.

Zilais caurums, Horvātija


Foto: Kadrs no video

Šī vieta atrodas pie Korčulas salas dienvidrietumiem. Turp iespējams nokļūt 15 minūšu laivu braucienā no Vela-Luka pilsētiņas.

Zilais caurums ir mazs (dziļums 35 m), ja salīdzināt to ar radiniekiem Belizā un Bahāmus alās, tomēr tam ir citas kvalitātes. Vieta izskatās patiesi efektīvi. Ieeja alā atrodas 10 metru dziļumā. Atrodoties tajā iekšā, ūdenī redzami saules stari, kas caur ūdens slāņiem spoguļojas un izgaismo alas sienas.

Caurumā mīt astoņkāji, krabji, bruņurupuči un milzīgs daudzums dažādu zivju. Iespējams satikt haizivi.

Nirt atļauts arī iesācējiem, galvenais - nedoties iekšā caurumā vienatnē, bet kopā ar pieredzējušu instruktoru, kuru varēs atrast kādā no vietējām daivinga skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!