Foto: Shutterstock

Ceļošanai ar auto ir vairākas priekšrocības – brīvība no sabiedriskā transporta uzliktajiem ierobežojumiem, iespējas plānot maršrutu atbilstoši vēlmēm un interesēm, kā arī laiks piestāt jebkurā pludmalē, skatu tornī vai miestiņā, kas citkārt neiekļaujas ceļveža laika un pieturas punktu robežās. Tomēr, dodoties izzināt pasauli ārpus Latvijas robežām, nomas auto ir arī pietiekami riskanta izvēle, jo nereti nepieciešams rēķināties ar gariem līguma nosacījumiem, apjomīgām drošības naudām un citiem aspektiem, kas pārsteigt nesagatavotu var arī pieredzējušu ceļotāju.

Par to, kā neapmaldīties plašajā piedāvājumu klāstā un kurās valstīs vislabāk izvēlēties nomas auto piedāvātās privilēģijas, portālam "Delfi" stāsta ceļojumu eksperti – Alīna un Jēkabs Andrušaiti (sapnumedniece.lv) un ceļojumu blogere un fotogrāfe ar vairāk nekā piecpadsmit gadu pieredzi Anita Sāne (thesanetravel.com).

Anita, kuras ceļojumu pieredze iekļauj vairāk nekā 50 pasaules valstis, teic, ka auto nomas galvenās priekšrocības, salīdzinājumā ar sabiedriskā transporta izmantošanu, ir laika ietaupījums un iespēja nokļūt vietās, kas grūti sasniedzamas ar sabiedrisko transportu. "Ir valstis, kurās sabiedriskais transports ir vāji attīstīts un autonoma ir gandrīz vienīgais iespējamais ceļošanas veids, protams, ja neizvēlaties organizētās tūres," stāsta Anita. Tikmēr Alīna piebilst, ka auto nomāšana ir viens no viņas un vīra mīļākajiem ceļošanas veidiem, turklāt, ja visi striķi plīst un kāda iemesla dēļ nav iespējams tikt līdz viesnīcai, automašīnā var arī nosnausties.

Ko izvēlēties un kā neiegrābties?

Eksperti ir vienisprātis – vienmēr pirms nomas līguma parakstīšanas nepieciešams ļoti rūpīgi izlasīt visu pieejamo informāciju, tostarp nozīmīgi apzināt arī citu ceļotāju atsauksmes par biežāk sastopamajām problēmām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!