Vien stundas brauciena attālumā no mūsu ziemeļu kaimiņu galvaspilsētas Tallinas atrodas Naisāres sala, īstena militārā mantojuma pērle! Nevienam nezināmu iemeslu dēļ jau kopš izseniem laikiem saukta par Sieviešu salu, vēlāk izmantota kā nozīmīgs militārais objekts ar Krievijas cara būvētām lielgabalu baterijām, tagad Naisāre vilina piedzīvojumu meklētājus, kuri tīko apmaldīties pazemes tuneļos vai šaursliežu dzelzceļa sliežu tīklā.

Par šo salu uzzinu tīri nejauši, ļoti iespējams, arī citiem latviešiem tā varētu būt pārsteigums. Tā kā interneta plašumos atrastās fotogrāfijas izskatās intriģējoši, nospriežu, ka Naisāre būs ideāls galamērķis nelielam piedzīvojumam ar maniem ārzemju draugiem, amerikāni Ēriku un tadžiku Ošuru.

Sarūpējuši pārtikas un ūdens krājumus, naski soļojam uz ostu. Viļņos liegi šūpojas mūsu prāmis "Venus", bet krastā drūzmējas bariņš ceļotāju. Spriežot pēc somu izmēriem, esam vieni no retajiem, kas grasās nakšņot uz salas.

Jūra ir mierīga, debesīs spoži spīd augusta saulīte, bet pie horizonta dižojas jahtas ar baltām burām. Tallina arvien rūk mazumā. Pēc stundas esam pietauvojušies krastā un varam spert kāju uz Naisāres salas. Pa ausu galam dzirdam piedāvājumus iznomāt velosipēdus, doties izbraucienā pa salu ar militārajām kravas automašīnām vai iemēģināt šaursliežu lokomotīvi. Nē, nē, paldies, mēs gribam iepazīt salu savā nodabā.

Pirmais, ko darām, – sameklējam labiekārtotu kempinga vietu. Igaunijā daudzviet pieejamas bezmaksas apmetnes ar nojumēm un galdiņiem, ugunskura vietām vai griliem un pat sausu malku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!