Foto: Aero.lv
Saka, ka pat brīnišķīgākajos sapņos cilvēks nespēj radīt neko lieliskāku par dabu. Vai piekrīti šai domai? Reizēm pat īsa pastaiga svaigā gaisā palīdz aizmirst ikdienas raizes un problēmas, atbrīvo dvēseli, piepildot domas ar vieglumu un harmoniju. Nav noslēpums, ka arī pazīstamie mākslinieki iedvesmu savai daiļradei bieži vien meklēja dabā. Pēdējā laikā kļūstam arvien atkarīgāki no mūsdienu tehnoloģijām un saspringta dzīves ritma, taču reizēm mums no tā ir jātiek ārā. Droši vien domās bieži vien aizsapņojies par to, cik brīnišķīgi būtu iekārtoties zem palmas ar grāmatu vai kokteili rokās un klausīties viļņu šalkas. Šim nolūkam lieliski derētu Ēģipte vai Bulgārija, bet bez šīm vietām ir vēl kāda, kas noteikti ir jāapmeklē ikvienam.

Ar vārdiem aprakstīt šo maģisko zemes šūpuli ir ļoti sarežģīti, jo tas ir jāsajūt. Kaut arī tur neatradīsi nedz debesskrāpjus, nedz arī iespaidīgas vecpilsētas ar ekskluzīviem tirdzniecības centriem. Nemaz jau nerunājot par palmām vai baltām smilšu pludmalēm, tāpat diez vai varēsi izpeldēties okeānā, jo pat vasaras ir diezgan vēsas. Bet, ceļojot ziemā, pēkšņais un lielais nokrišņu daudzums var kārtīgi izjaukt tavus plānus, kad gandrīz visi ceļi kļūs neizbraucami. Lasot droši vien jau aizdomājies, par kādu skarbu zemi runāju un kādēļ vispār ir vērts turp doties – tā ir Islande jeb valsts, kurā ir jūtama liela cieņa pret dabu.

Islandieši māk priecāties par mazām lietām, tādēļ visbiežāk viņus redzēsi smaidīgus un pozitīvi noskaņotus. Pasmaidi! Cilvēki tur smaida daudz biežāk, nekā saules stari izgaismo salas horizontu. Viņi ļoti novērtē neatkarību un kultūras ekskluzivitāti, lepojas ar vikingu izcelsmi un islandiešu valodu. Šo visu sajutīsi, tiklīdz ieradīsies valstī, bet vikingu simbolus pamanīsi ne tikai Reikjavīkā – Islandes galvaspilsētā, bet arī mazākās pilsētiņās.

Reikjavīka – krāsainā galvaspilsēta, kas neļaus garlaikoties

Ir vērts pievērst uzmanību islandiešu radošumam un pastaigāt pa Reikjavīku. Tur kā pasakā ieraudzīsi krāsainas mājiņas, kas ļoti atdzīvina salai raksturīgo drūmo ainavu. Staigājot pa krāsainajām ieliņām, ieraudzīsi mazus veikaliņus, kuros var iegādāties roku darba rotas, porcelāna izstrādājumus, gleznas vai mūzikas instrumentus. Turklāt paši populārākie ir vilnas izstrādājumi. Silts džemperis, zeķes vai cepure būs ne tikai lieliska dāvana, bet arī palīdzēs nenosalt, kad pūtīs dzedrais vējš. Tiesa, vērts atcerēties, ka gan apģērba, gan pārtikas cenas ir ievērojami augstākas nekā Latvijā. Reikjavīkā, neskaitot krāsainos jumtus, no visām pusēm ir redzama Hallgrimskirkja – īpašas arhitektūras baznīca, kas neatstās vienaldzīgu un aicinās ienākt iekšā.

Foto: Aero.lv

Nedaudz tālāk no galvaspilsētas centra atrodas krāšņs pilsētas lepnums – Harpa konferenču un koncertu centrs, kas piesaista skatienu ar savu ekskluzīvo dizainu. Šeit koncertēja arī tādas mūzikas ikonas kā Bjorka un Joko Ono!

Esot tur, apmeklē arī restorānu, kurā vari pamieloties ar islandiešu virtuves tradicionālajiem ēdieniem un papriecāties par Reikjavīkas centra ainavu.

Neēdi islandiešu hotdogu? Nebiji Islandē!

Nevajadzētu paiet garām slavenajam hotdogu kioskam, ja arī neesi ātro uzkodu cienītājs. Viesojoties salā, tiem nespēja pretoties pat bijušais ASV prezidents Bils Klintons.

Foto: Aero.lv

Islandes virtuve mums varbūt šķitīs diezgan neierasta, jo vietējie ēd haizivis, jūras putnus, roņa spuras, bet vaļa tauki tiek uzskatīti pat par delikatesi! Islandiešiem ļoti garšo siļķe, bet zivi gatavo ļoti smalki, bieži vien saldumu kombinējot ar asumu. Pat garšojot šokolādi, mutē vispirms sajutīsi maigu sāļumu. Vai garšīgi? Diezgan neierasti, bet patiešām ir vērts nogaršot. No otras puses, ēdiens vulkānu zemē tiek apstrādāts visdažādākajos veidos, piemēram, viens no tiem – haizivs gaļas pūdēšana.

Dzīvnieku mīlētāju paradīze

Islandē apmaldīties cilvēku pūļos vai satiksmes sastrēgumos nav iespējams, jo vietējo iedzīvotāju šeit ir mazāk nekā Rīgā. Ne velti saka, ka aitu un zirgu ir vairāk nekā cilvēku, tāpēc dzīvnieku mīļotājiem šeit patiešām patiks! Runājot par zirgiem, tos šeit sastapsi visur – pie mājām, pie ceļiem vai pie kalniem. Būs pat iespēja ar tiem pajāt pa Islandes apsūnojušo zemi! Ja sauszemes dzīvnieku šķitīs par maz – vietēji piedāvā daudz roņu un vaļu vērošanas ekskursiju. Nepaļaujies uz viņu solījumiem, ka vali noteikti redzēsi, bet pamēģināt ir vērts.

Laikapstākļi un klimats Islandē

Saka, ka nav sliktu laikapstākļu, bet ir nepiemērots apģērbs. Jā, šis teiciens Islandei ir ļoti piemērots, jo stipro vēju un pēkšņā īslaicīgā lietus dēļ atceries par par siltām drēbēm, vēja izturīgu virsjaku, cimdiem un izturīgiem apaviem. Un vairāk nekas cits tavas brīvdienas nesabojās.

Foto: Aero.lv
Pateicoties siltajai Golfa straumei, salas klimats ir daudz siltāks nekā var iedomāties, dzirdot valsts nosaukumu. Par sniegu īpaši uztraukties arī nevajadzētu, jo šī ir kontrastu sala, kurā vienas dienas laikā izjutīsi visus gadalaikus. Sniegs izkusīs tikpat ātri, cik parādījies, bet stiprāka lietus iespējamību nomāks saule, radot brīnišķīgas varavīksnes virs ūdenskritumiem. Skats ir vienreizējs.

Joprojām šaubies, vai ir vērts doties?

Salā ir Eiropā lielākais Vahdnajēgidla ledājs, aktīvi vulkāni, sacietējušas lavas upes un daudz ūdenskritumu, kuru šņākšanu var dzirdēt no liela attāluma. Kaut arī salu visvairāk ieteicams apmeklēt tikai sezonā, tomēr arī aukstajā laikā tevi sagaidīs vēl viena neaizmirstama ainava – ziemeļblāzma, kas neatstās vienaldzīgu.

Foto: Aero.lv

Nav noslēpums, ka Islandes zeme vienmēr tvaiko. Tādēļ auksto okeāna viļņu vietā tev tiks piedāvāts atpūsties salā, kas ir slavena ar karstajiem avotiem zem klajas debess. Zilo lagūnu aizmirst nav iespējams! Ķermeni piepildīsi ar jauniem spēkiem un palutināsi ar veselību veicinošām procedūrām, pēc kurām jutīsies kā no jauna piedzimis. Ūdenī ir daudz sēra, aļģu, sāls un citu minerālvielu, kas ir ļoti lietderīgas tavai ādai. Šī brīnumainā vieta atrodas apmēram 40 kilometru attālumā no salas galvaspilsētas Reikjavīkas. Šeit atradīsi arī spa centru, kurā var pasūtīt ne tikai dažādas procedūras, bet tajā darbojas arī viesnīca, restorāns un bārs.

Kādēļ ne piecu zvaigžņu viesnīca?

Tiem, kas vēlas labāk sajust vietējo dzīvi, piedāvā apmesties omulīgos lauku tūrisma viesu namos, kuros iepriecinās saimnieka viesmīlība. Saulei lecot, var priecāties par brīnišķīgu skatu, dzert rīta kafiju un ēst saimnieka pagatavotās tradicionālās brokastis, bet vakarā omulīgi atpūsties pirtī vai burbuļvannā. Bieži vien šādu viesu namu saimnieki dzīvo netālu, viņiem ir neliela saimniecība, no kuras tiks pasniegti svaigi pārtikas produkti – gaļa, olas vai siers. Bez omulīgas izmitināšanas tevi sagaidīs pastaigas pa Islandes savvaļas zemi. Paveroties apkārt, pamanīsi, ka ir tikai melnas smiltis, izkaisīti akmeņi un tālumā vīdoša lidmašīna… Kā uz Mēness.

Kā ceļot

Salu ir ļoti ērti apskatīt ar iznomātu automašīnu. Nomas kompāniju cenas "nekož" un salīdzinoši nav augstas. Galvenie ceļi ir lieliskā kvalitātē, tos bez raizēm varēsi mērot ar vieglo automašīnu (ja vien pēkšņi neuzsnigs liels sniega daudzums, kas reizēm notiek februārī, bet gadās diezgan reti un parasti izkūst dažu dienu laikā). Tomēr braukāt pa šaurajiem kalnu celiņiem nav ieteicams, jo tos var izbraukt tikai ar jaudīgiem džipiem, bet galvenās apmeklējamās vietas ir piemērotas tūristiem. Bet tie, kam patīk aktīva atpūta, var izmēģināt īsākas un garākas pastaigas. Valstī ir daudz dažādu gājēju taku! Tevi pavadīs valdzinoša daba, sastapsi iespaidīgus ūdenskritumus!

Foto: Aero.lv

Uz brīdi aizmirsti visu apkārt esošo un iedomājies: tu stāvi salā, kuras horizontu izkrāso bezgalīgi daudz dažādu nokrāsu kalni. Vieni ir augstu pacēluši savas tumšās virsotnes, it kā vēlētos izcelt savu varenību, bet citi ir tikko pamanāmi. Dzirdot, kā vētrainie viļņi dauzoties skalojas krastā, nedaudz pagriezies un ieraugi melnas krāsas smilšu pludmali. Vairākas tumšas klintis. Peldošu kuģi. Visu šo ainavu kā plīvurs aizsedz viegla migla un pelēcīgums, ko atdzīvina vietām zaļojošās sūnas. Paskaties tuvāk – zeme maigi tvaiko. Pēkšņi tālumā iznirst geizers…

Bet pietiek sapņot! Lai to redzētu savām acīm, nav jādodas uz citu planētu. Aizver acis vēlreiz. Tikai četras stundas un par to pārliecināsies pats. Iemīlēsies, sajutīsi to ar savu sirdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!