Kaljāri (Cagliari) atrodas Sardīnijas salā, kas ir pazīstama ar visdzidrākajām un tīrākajām pludmalēm Europā. Kas vēl nezināja, tad pateikšu, ka Sardīnija ir Itālijai piederoša autonoma sala. Sardiem ir pašiem savs ģērbonis, karogs, sava sardu valoda, ko māca skolās kā obligāto priekšmetu, bet kurā sarunājas vairs tikai vecākā paaudze vai cilvēki mazajos ciematiņos.

Iedzīvotāji: pašā Cagliari ir ap 150 000 iedzīvotāju, taču par cik Cagliari pēdējos gadu desmitus teritoriāli ir "saplūdusi" kopā ar vairākām citām atsevišķām pilsētām Pirri, Monserrato un Quartu Sant Elena un veido vienu lielu neoficiālu galvaspilsētu, tad var teikt, ka Sardīnijas galvaspilsētā ir ap 400 000 iedzīvotāju.

Sardīnijā, salīdzinoši ar pārējo Itāliju, imigrantu nav daudz, taču Cagliari centrā, vecpilsētā un pludmalēs dažbrīd var likties, ka ir pilns ar senegāliešiem, jo viņi ar savām lielajām somām "spieto" tūristu iecienītākajās vietās. Starp citu, paši sardi par senegāliešiem runā ar cieņu, sakot, ka senegālieši ir goda ļaudis. Daudzi no viņiem atbraucot uz Sardīniju apgūt kādu arodu, piemēram mūrnieku, bārmeni vai glābēju pludmalē, un tad braucot atpakaļ uz Senegālu atvērt savu biznesu. Senegālieši pārdod ļoti skaistas koka figūriņas un statujas, ja gadījumā esat nolēmuši kaut ko no viņiem iegādāties, tad vienmēr atcerieties kaulēties. Ja manta maksā 20 eiro, kaulējoties jūs to varat dabūt pa 10-13 eiro!

Nokļūšana uz Cagliari: ar lidmašīnu vai ar prāmi.

Visekonomiskākais veids kā atlidot uz Cagliari ir ar Ryanair tiešo reisu Kauņa - Cagliari (no aprīļa līdz oktobra beigām), vai ar pārsēšanos Riga - Bergamo - Cagliari. Var izmantot arī "airBaltic" vasaras piedāvājumu tiešo reisu Rīga - Olbia. Visa gada garumā ir "airbaltic" un "Alitaliaī lidojumi Riga - Roma vai Milano - Cagliari. Dažādās kombinācijās var atrast arī lēto aviokompāniju lidojumus ar "Ryanair", "Vueling", "Wizzair" un "Easyjet". Prāmju kompānijas pēdējos gados ir vairākkārt paaugstinājis cenas, tāpēc nokļūšana ar prāmi uz Cagliari maksā vismaz divreiz, trīsreiz dārgāk nekā ar lidmašīnu.

Cagliari kā pilsēta ir ļoti antīka. Par tās pirmsākumiem tiek uzskatīts VIII gs.p.m.ē., kad tajā valdīja feniķieši. Vēlāk Cagliari ir bijusi atvērta daudzām populācijām. Vēsturiski par pirmajiem Cagliari ziedu laikiem dēvē laiku no 238 g.p.m.ē. līdz 456 gadam, kad tagadējā Cagliari tika dēvēta par Caralis (Karalis). Vēlāk tā tika izpostīta, pateicoties Marokas arābu nežēlastībai, un pēc daudziem gadsimtiem atdzima pateicoties Pizas valdībai. Sākot ar 1326.gadu Cagliari uz vairākiem gadsimtiem apdzīvoja katalānieši (spāņi), tāpēc Cagliari arhitektūrā daudzviet ir jūtama spāņu ietekme. Tāpat kā Roma, Stambula un Lisabona arī Cagliari ir celta uz septiņiem pakalniem, uz katra no tiem ir iespējams nokļūt, ko noteikti iesaku arī izdarīt (izmantojiet zaļo Tūristu autobusu pilsētas vizītei, kas atiet no Piazza Yenne).

Vecpilsēta: Šarmanto vecpilsētas daļu veido Castello, Marina, Stampace un Villasnova zona. Cagliari centrs sākas ar Via Roma, kas atrodas tieši pretī ostas promenādei. Turpat blakus ir gan lielo prāmju, gan jahtu osta, dzelzceļa stacija un autoosta.

Marina: Via Roma, Piazza Yenne, Piazza Savoia, Via Sardegna, Via Barcelona un tml. ir vecpilsētas sirds, kurā jūs satiksiet multietnisku vidi. Tieši šeit jūs atradīsiet visdažādākos veikaliņus, kur iegādāties suvenīrus, daudzus restorāniņus, kur ieturēt garšīgu maltīti. Šī pilsētas daļa ir tirgoņu "paradīze", kas pa jūras ceļiem ieradās uz Sardīnijas zemes no Maljorkas (Spānija), Marsiļjas (Francija) un Āfrikas.

Cagliri ir droša pilsēta, te nav jātur roka uz somiņas, lai kāds neizvelk maku, kā arī pastaiga pa naksnīgo, brīnišķīgo Cagliari nav bīstama. Jo īpaši šarmanta vecpilsēta izskatās naktī zem laternu gaismām. Turpat no Via Roma uz augšu slejas iela Largo Carlo Felice, kas ved uz Piazza Yenne laukumu. Šī iela, tāpat kā Via Milano, ir Jacaranda koku aleja, kas ir pasakaini savā krāšņumā, taču ar visai netīkamu smaku. Ja jums vietām liekas, ka pilsēta ož pēc čurām, ziniet, ka tā smaržo brīnišķīgie jakaranda koki. Largo Carlo Felice ielas galā slejas 1822.gadā datēta akmens kolona, kas ierāda sākuma punktu ceļam no Cagliari uz Sassari, kas ir otra lielākā Sardīnijas pilsēta salas Ziemeļos. Pirms 200 gadiem Savojas karalis Karlo Felice izteica vēlmi, ka gribot tādu pieminekli, un vai tad karalim ko var atteikt? Tā nu šis piemineklis stāv pašā pilsētas centrā kā zīme, no kurienes ir mērāmi visi ceļi.

Castello atrodas uz viena no 7 pakalniem. Aiz Piazza Yenne restorāniņiem atrodas kāpnes, kuras uzveicot nokļūsiet Castello. Tie, kam ir slinkums pašu spēkiem "rāpties pilsētai uz pleciem", var izmantot liftu. Uz Castello ved arī skaistās Bastione Sant Remy kāpnes. Grandiozais Bastione atrodas vietā kur krustojas Via Manno ar Via Garibaldi un Viale Regina Elena. Kāpiet tik augšā un izbaudiet Cagliari 360 grādu diapozonā. No turienes vislabāk uzsākt savu ceļojumu pa Castello pilsētas daļu. Skats uz fantastisku saulrietu paveras no kafejnīcas "Libarium Nostrum" terases. Tā ir viens no visiecienātākajām aperetivo vietām Cagliari.

Poetto pludmale: Poetto pludmale stiepjas 6 km garumā. Sākot ar jūnija vidu līdz augusta beigām pludmale te ir pārpildīta ar cilvēkiem un ir grūti atrast vietu, kur izklāt savu dvielīti starp daudzajiem krāsainajiem saulessargiem, zem kuriem gulšņā itāļu ģimenes visas dienas garumā. Jūru Poetto pludmalē nevar salīdzināt ar pludmalēm, kas atrodas ārpus pilsētas Villasimius virzienā. Ja esat nolēmuši apmesties Cagliari, bet gribat redzēt patieso jūras skaistumu, tad noteikti iesaku pavadīt vienu dienu uz burinieka Matilde (no maija līdz septembra beigām) vai jebkur citur ārpus pilsētas. Paņemiet nomā auto un aizbrauciet uz kādu no pasakainajām pludmalēm Cagliari tuvumā, piemēram - Mare Pintau Geremeas, Torre delle Stelle, Villasimius, Costa Rei, Santa Margherita di Pula, Chia Domus de Maria, Tuerredda Teulada.

Jūras tuvumā fantastiska vieta ir Velna šūpulis (Sella del Diavolo), kas atrodas pie Eņģeļu līča (golfo degli Angeli) Cala Mosca. Uz šo vietu vislabāk atbraukt ar auto, scooter vai velosipēdu. Turpat otrpus Velna šūpulim, Poetto pusē atrodas jahtu piestātne Marina Piccola, tā ir vietējo iedzīvotāju vasaras pasākumu vieta. Šajā vietā ik vakaru ir pilns ar īstenajiem kaljāriešiem. Tie ir sinjori virs 60 gadiem, kas pirms došanās pastaigā pa šo 100 m īsi garo aleju ir sapucējušies izejamajās drēbēs. Pilnīgi noteikti šie paši pāri te pastaigājās arī pirms 30 un 50 gadiem. Šī ir tāda kā parādes vieta. Jautri - esot Cagliari, noteikti kādu vakaru aizbrauciet uz Marina Piccola. Pavērojiet vecos sardu kungus un kundzītes, tieši viņi ir tie, kas ar savu uzvedību jums vislabāk atainos īstenu kaljarieti - vienmēr cēlu, sapucētu, klačojošu, smejošu, jautru un šarmantu!

Dabas parki: Cagliari ir ļoti zaļa un dabiska. Vairākkārt esmu rakstījusi par flamingiem un pāviem, kas dzīvo starp cilvēkiem baiļu nepazīdami. Te ir brīnišķīgs Botāniskais dārzs, kas atrodas otrpus amfiteātra drupām, kā arī vairāki pasakaini pilsētas parki. Viens no skaistākajiem atpūtas dabas parkiem atrodas Monserrato (giardino di Monserrato). Pie Piazza Giovanni atrodas Parco della Musica (Muzikas parks), Parco di Monte Urpinu (pāvu mājvieta), Parco Naturale di Molentargius (flamingu mājvieta). Mūzikas parks (Parco della musica), kas atrodas pie Teatro Lirico

Mūzikas parks (Parco della musica), kas atrodas pie Teatro Liric.

Muzeji un baznīcas: Nacionālais Arheloģijas Muzejs (Museo Archeologico Nazionale), kas atrodas Piazza Arsenale ir unikāls vēstnesis par nuragi un feniķiešu civilizāciju. Mazās bronzas figūriņas, kas lietas pirms vairākiem simtiem un tūkstošiem gadu stāsta par Nuragi civilizāciju - kā viņi ģērbušies, ar ko nodarbojušies. Atgādinu, ka Sardīnija, lai arī atrodas zem Itālijas karoga, tomēr ir ļoti citāda nekā pārējā Itālija. Paši sardi saka, ka viņus ar pārējo Itāliju vieno tikai valoda un politika, un ka no cilvēciskā viedokļa viņi ir ļoti atšķirīgi. Taisnība. Mākslas mīļotājiem ir apskatāma Mākslas Galerija, kas atrodas pilsētas publiskajā parkā Largo Giuseppe Dessi.

Svētās Bonarias Bazilika ir lielākā un svarīgākā baznīca Sardīnijā. Tā ir uzcelta par godu Svētajai Dievmātei Bonarijai. Atrodas uz Bonarijas uzkalna pašā pilsētas sirdī. Šo katedrāli nevar nepamanīt braucot uz Poetto pludmali. Tā ir skaista un varena, ar daudziem, daudziem pakāpieniem, kas vedo no Viale Colombo uz Via Bonario. Aiz katedrāles ir neliels skvērs, no kura var redzēt apmēram 200 gadus vecas kapenes.

Šopings: Galvenā veikalu iela atrodas pa labi no Piazaa Yenne uz Via Manno, kas vēlāk pāriet Via Garibaldi, tāpat labus veikalus atradīsiet arī uz Via Alghero, Via Dante un Via Roma. Lielākais Sardīnijas Outlet veikals atrodas 10 km ārpus Cagliari, uz turieni var nokļūt ar taxi (cena 20 eiro). Noteikti iesaku apmeklēt San Benedetto tirdziņu, kur nopirksiet svaigus augļus, dārzeņus, sieriņu un gaļiņu pa tiešo no pašmāju ražotājiem. Atvērts katru dienu no 7:00 līdz 14:00, atrodas Via Francesco Cocco Ortu, 50. Sestdienās un svētdienās, kā arī visu decembri Piazza del Carmine laukumā notiek tirdziņi. Laukums atrodas dažu soļu attālumā no stacijas un autoostas.

Veikalu darba laiks: no 9:30/10:00 līdz 13:00 un no 16:00/16:30 līdz 20:00. Svētdienās faktiski viss ir slēgts. Atvērti ir veikaliņi Marina zonā (tas ir "ienirstot" iekš vecpilsētas), Outlet tirdzniecības centrs "Corte del Sole", un otrs tirdzniecības centrs "La Vela", kas atrodas Quartu Sant Elena. Vēl līdz pusdienlaikam ir atvērts kāds lielāks veikals pilsētas centrā un tas arī viss. Tas pats attiecas uz kafejnīcām. Svētdienas rītā ir grūti atrast kafejnīcu, lai pabrokastotu. Viena no vietām ir "Antico Caffe" (lasiet kā pasūtīt kafiju itāļu valodā), kā arī uz Via Roma ir atvērtas vairākas kafejnīcas. Nebrīnieties par to, bet atcerieties, ka sardiem patīk atpūsties. Un nedomājiet, ka svētdienai kā brīvdienai ir kāda saistība ar baznīcu. Ticīgo Sardīnijā ir varbūt par kādiem 20% vairāk nekā Latvijā. Itāļi nav ticīgi, par to nu esmu pārliecināta pilnībā.

Restorāni: Ja gribat patiešām labi un garšīgi paēst un esat gatavi rēķināties uz 40-50 eiro par vakariņām no cilvēka iesaku brīnišķīgu restorānu "Opera Prima" (Via Campidano 9). Par labāko Cagliari picēriju sardi dēvē "Il Pepe Rosa" (Via della Pineta 108), kā arī picērija "Peccora Bianca", kas atrodas Outlet tirdzniecības centrā "Corte del Sole". Brīnišķīgākās sushi vietas ir "Tao Sushi" (Via Sonnino 48) un līdzi ņemšanai vislabāko sushi gatavo "SoSushi" (Via Rockfeller 15). Ja jūs esat ķīniešu virtuves cienītāji, tad jums patiks "HASU Sushi Wok", kas atrodas Viale Diaz 131-145. Tur ir tikai divas cenas 11.95 eiro pa dienu un 16.95 eiro vakarā un ēd cik gribi. Vecpilsētas zonā Marina jūs atradīsiet daudzus šarmantus restorāniņus dažādās cenu kategorijās, daļa no tiem piedāvā Tūristu ēdienkarti. Esot Cagliari pirms vakariņām svēta lieta ir pēcpusdienas aperetivo. Ko pasūtīt aperetivo laikā lasiet šeit.

Informācijai - svētdienās liela daļa restorānu ir slēgti. Ko atvērtu, visvieglāk atrast ir vecpilsētas šaurajās, šarmantajās ielās.

Transports: pārvietošanās ar sabiedrisko transportu Cagliari ir ļoti ērta. Nedēļas biļetes cena maksā 12 eiro un ar to var braukāt pilsētas robežās ar ko, cik bieži un kur gribi. Uz jūru ved autobusi 3P (atiet no Piazza San Giovanni), PF, PQ, PN savukārt atiet no Piazza Mateotti (via Roma). Vienreizējā braukšanas biļete maksā 1,20 eiro un ir derīga 90 min.

Taxi: Ar takšiem Cagliari tā ir kā ir, to nav daudz. Uz ielas tie nevizinās apkārt tāpat vien, cerībā atrast kādu nakts viesi. Takšus atradīsiet Piazza Repubblica, Piazza Matteotti un Piazza Yenne.

Lai apskatītu pilsētu izmantojiet Tūristu zaļo autobusu (10 eiro), kas jūs izvizinās pa visām skaistākajām un kājām neizstaigājamām vietām. Castello zonā arī savs šarmantais vilcieniņš uz riteņiem, kas jūs izvizinās un parādīs visus vecpilsētas brīnumus un ticiet man - skaistuma šajā pilsētā netrūkst!

Lai Jums izdodas izbaudīt Kaljāri jebkurā gadalaikā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!