Foto: Shutterstock

Lieliem soļiem tuvojas atvaļinājumu sezona, un daudzi jau steidz iegādāties izdevīgākās ceļojumu biļetes vai rezervēt naktsmītnes. Tomēr, cik drošas būs šīs brīvdienas? Eiropas ceļotāju iecienītie brīvdienu galamērķi, piemēram, Turcija, Ēģipte, kā arī Spānija, Vācija un Francija, atzītas par vietām ar augstiem terorisma draudiem, raksta britu laikraksts The Daily Mirror.

Arī Latvijas ceļotājiem nāksies apsvērt un izvērtēt savus brīvdienu plānus, jo drošības iestādes savos ziņojumos par vietām ar augstu terora draudu risku atzinušas arī Eiropas iecienītākās atpūtas vietas – Spāniju un Franciju. "Nopietni un tieši ar teroristisko grupējumu "Daesh" (ISIS) saistītu grupējumu draudi vērsti pret brīvdienu kūrortiem visā Eiropā," raksta The Mirror.
Ik gadu miljoniem eiropieši steidz noķert kādu saules staru uz kūrortiem vai apskatīt vēstures mantojumu un izbaudīt pilsētu šarmu atvaļinājuma laikā, tomēr pašlaik politiskā situācija pasaulē ir visai saspringta un terora draudi ir nopietni, brīdinājušas varasiestādes. Lielākie riski esot Eiropas iecienītajos kūrortos, savukārt Austrumeiropā, tostarp Latvijā tie ir zemi, liecina informācija Drošības policijas mājaslapā.

Turpretim britu ceļotāji tiek brīdināti, ka pret viņiem vērstu teroraktu iespējamība ir augsta.
Nesen notikušie terorakti Beļģijā un Francijā liecina, ka arī vecajā Eiropā nav droši. Savukārt Vācijas lielākie mediji pirms dažām dienām rakstīja, ka teroristi plānojot uzbrukt ceļotājiem, novietojot spridzekļus zem atpūtas krēsliem, tūristu iecienītās pludmalēs. Vairāk lasiet šeit.

Latvijas lielāko tūroperatoru novērojumi šogad liecina, ka samazinājies pieprasījums pēc braucieniem uz Turciju , bet tas tiekot kompensēts ar interesi par citiem galamērķiem. Piemēram, šajā sezonā pieprasīti ir Grieķijas galamērķi – Krēta, Korfu, Rodas, Zakintos sala. Tāpat liela interese kā ierasts esot arī par Dienviditāliju. Vienas no pieprasītākajām valstīm ir arī Bulgārija un Horvātija. Tradicionāli daudzi izvēlas ceļot uz Vāciju un Franciju.

Tātad, cik droši būs ceļot šovasar? Piedāvājam nelielu apskatu par iecienītākajiem atvaļinājumu galamērķiem un terorisma draudiem tajos.

Informācijai:

Ja ceļotājiem ir jautājumi vai bailes par savu drošību, iespējams meklēt informāciju un palīdzību Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs vai Ārlietu ministrijas mājaslapā: www.mfa.gov.lv

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Spānija

Foto: AFP/Scanpix

Riska līmenis: augsts

Skaistās Spānijas pludmales – Maljorka, Ibiza un citas, ik gadu piepilda miljoniem atpūtnieku. Lai arī vēstures gaitā Vidusjūras valstis ir cietušas no uzbrukumiem, pēdējo gadu laikā tās spējušas izvairīties no šādām problēmām, raksta The Daily Mirror. Tomēr uzsverot, ka varasiestādes ir pārliecinātas, ka Spānijā ir augsti terorisma draudi, un vēl tikai pirms dažām dienām aizdomās par saistību ar "Daesh" grupējumu Palmā arestēts Marokā dzimis vīrietis.

Foto: Vida Press

Tūristiem, kas dodas uz Spāniju, tiek ieteikts pašiem būt piesardzīgiem, uzmanīties no kabatzagļiem, neuzņemties nevajadzīgus riskus, īpaši, ja atvaļinājumā tiek lietots alkohols, kā arī neuzturēties vietās, kur ir daudz cilvēku.

Vācija

Vācija ir ļoti populārs Latvijas ceļotāju galamērķis, jo tā ir salīdzinoši tuva, ar tās pilsētām Rīgu savieno tiešie lidojumi, kā arī cita satiksme ir attīstīta. Diemžēl Vācija ir Eiropas valsts, kurai nesen paaugstināts terora draudu līmenis līdz "augsts".

Vācijas varasiestādes ziņo, ka pastiprināta apsardze un drošības kontrole ir sabiedriskajā transportā, publiskajās celtnēs un arī sabiedriskajos pasākumos. Tāpat, atrodoties šajā valstī, ieteicams nēsāt līdzi pasi vai ID karti, jo arvien biežāk policija organizējot dokumentu pārbaudes. Savukārt, ja policija lūdz uzrādīt dokumentus, un to nav līdzi, iespējama situācija, ka policisti jūs eskortēs līdz vietai, kur atrodas dokumenti, raksta The Daily Mirror.

Foto: Vida Press

Arī Latvijas Ārlietu ministrija uzsver, ka Vācijas policijai ir tiesības pārbaudīt ikviena identitāti. "Saistībā ar patvēruma meklētāju skaita straujo pieaugumu ir atjaunota robežkontrole uz Austrijas un Vācijas robežas. Ceļotājiem, braucot ar automašīnām vai autobusiem, ir jārēķinās ar sastrēgumiem. Vācijas policija informē, ka nav indikāciju par paaugstinātu draudu līmeni, bet aicina rēķināties ar to, ka masu pasākumiem tiek piemēroti pastiprināti drošības līdzekļi.

Aicinām sekot līdzi informācijai plašsaziņas līdzekļos par aktuālo drošības situāciju un iespējamiem pārvietošanās ierobežojumiem. Iesakām līdzi nēsāt personu apliecinošus dokumentus, jo Vācijas policijai ir tiesības pārbaudīt jebkuras personas identitāti," teikts ministrijas mājaslapā.

Beļģija

Foto: AFP/Scanpix

Riska līmenis: augsts

Pēc nesenajiem traģiskajiem teroraktiem Briseles lidostā un metro terorisma draudu līmenis Beļģijas galvaspilsētā ir augsts. Beļģijas vēsturē traģiskākais terorakts prasīja 32 cilvēku dzīvības, bet vēl vairāk nekā 300 cilvēki 22. martā Zaventemas lidostā un Mālbēkas (Malbeek) metro stacijā tika ievainoti.

Varasiestādes brīdinājušas, ka pastāv risks, ka Beļģija varētu tikt izvēlēta par mērķi atkārtotiem teroristu uzbrukumiem.

Briseles lidosta ir daļēji atsākusi pasažieru apkalpošanu. Visi reisi vēl netiek nodrošināti, tāpēc ceļotāji aicināti sazināties ar aviokompānijām par saviem ceļojumiem.

Foto: AFP/Scanpix

Valsts lidostās joprojām ir spēkā pastiprināta drošības kontrole, tāpēc pasažieriem būtu jāierodas lidostā vismaz trīs stundas pirms plānotās izlidošanas, informē Ārlietu ministrija. Savukārt sabiedriskā transporta, tostarp Briseles metro, darbība ir pilnībā atjaunota. Netiek apkalpota vienīgi Mālbēkas metro stacija. Dzelzceļa stacijās iespējama pastiprināta pasažieru un bagāžas pārbaude. Briselē joprojām ir spēkā 3. drošības līmenis.

Tiek uzskatīts, ka terorakti var atkārtoties publiskās vietās un transportā, kur uzturas daudz ārzemnieku. Policija pašlaik aktīvi strādājot, lai atklātu teroristus un arī plānotus uzbrukumus.
Beļģijas varasiestādes aicina izvairīties no ļaužu pūļiem.

Francija

Foto: Reuters/Scanpix

Riska līmenis: augsts

Arī Francija nesen piedzīvojusi vairākus traģiskus uzbrukumus. Vairāk nekā 130 cilvēki novembrī tika nogalināti apšaudēs un bumbu sprādzienos Parīzē, bet ievainoti 368. Tas notika tikai nepilnu gadu pēc uzbrukuma Charlie Hebdo redakcijai janvārī.

Arī pašlaik tiek uzskatīts, ka Francijā pastāv augsts teroraktu risks. Jāatgādina, ka Francijas parlaments 16. februārī nobalsoja par ārkārtas stāvokļa pagarināšanu valstī uz vēl trim mēnešiem – līdz 26. maijam.

Francijā ir ieviesti stingrāki drošības pasākumi, kā arī atjaunota robežkontrole, veicot personu apliecinošu dokumentu pastiprinātu pārbaudi, ceļojot Francijas teritorijā, kā arī ieceļojot un izceļojot no valsts. Jāņem vērā, ka Francijas robežas šķērsošanai var būt nepieciešams ilgāks laiks. Šobrīd valstī nav noteikti ierobežojumi apmeklēt konkrētas vietas.

Foto: Reuters/Scanpix

"Stingri iesakām ievērot īpašu piesardzību un modrību, atrodoties sabiedriskās vietās, tūristu iecienītajos objektos un citviet, kur pulcējas daudz cilvēku," aicina Ārlietu ministrija.

Tāpat jāuzmanās vietās, kur notiek streiki vai demonstrācijas, kā arī novērojama migrantu aktivitāte, piemēram, pie Kalē ostas apkārtnē, no kurienes migranti cenšas nokļūt Lielbritānijā.

Itālija

Foto: AP/Scanpix

Riska līmenis: vispārējs (General)

Itālija ir viens no iecienītākajiem Latvijas ceļotāju galamērķiem, turklāt līdz nākamā gada 20. novembrim Romā norisinās ārkārtas Jubilejas Svētais gads, kuru šī gada 13. martā izsludināja pāvests Francisks. Ņemot vērā, ka pasākumos piedalīsies liels skaits ceļotāju, Ārlietu ministrija aicina ierasties uz tiem savlaicīgi, jo pie ieejām tiks veiktas drošības pārbaudes.

Drošības iestādes uzskata, ka Itālijā terora draudu līmenis nav tik augsts, kā iepriekšminētajās valstīs, bet iespējami uzbrukumi "oficiāliem Itālijas mērķiem".

"Uzbrukumi, ko īsteno kreisā spārna ekstrēmisti, visumā vērsti pret oficiāliem Itālijas mērķiem, lielākoties tie ir nelieli spridzekļi un detonējamas ierīces," atsaucoties uz Britu Ārlietu ministriju, raksta The Mirror.

Dānija

Riska līmenis: vispārējs

Februārī Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā apšaudēs tika nogalināti divi civiliedzīvotāji. Vēl pieci policisti tika ievainoti. Šie notikumi tiek saistīti ar teroristu uzbrukumiem.

Tādēļ arī Dānijā ir noteikts vispārējs terorisma līmenis. Ceļotājiem jābūt modriem un uzmanīgiem.

Latvijas Ārlietu ministrija informē, ka Dānija ir pagarinājusi pagaidu robežkontroli ar Vāciju līdz 2016. gada 4. maijam. Minētais paredz, ka policija izlases kārtībā pārbauda ceļotāju dokumentus, lai ierobežotu nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Dokumentu pārbaude notiek uz autoceļiem pie Vācijas - Dānijas robežas Jitlandē, kā arī pie prāmjiem Gedserā (Gedser), Redbī (Rødby) un Rennē (Rønne) Dānijā. Savukārt Zviedrijas ieviestās robežkontroles dēļ vilcienu pasažieri, kas dodas no Dānijas uz Zviedriju, tiek pārbaudīti Kopenhāgenas lidostā, kas ir pēdējā pietura pirms Dāniju un Zviedriju savienojošā Ēresunda (Øresund) tilta. Personām, kuru rīcībā nav derīga ceļošanas dokumenta, iebraukšana Zviedrijā tiek liegta, teikts ministrijas mājaslapā.

Grieķija

Riska līmenis: vispārējs

Grieķija pēc visiem nesenajiem traģiskajiem notikumiem, iespējams, šovasar būs ceļojumu un atvaļinājumu galamērķis numur viens. Diemžēl arī par šo valsti saņemti brīdinājumi, ka teroristi var uzbrukt tūristu iecienītām vietām. Lai arī latviešu tūristi, visticamāk, nebūs uzbrucēju mērķis, teroristi var mēģināt uzbrukt ārzemniekiem.

Pēdējo gadu laikā Grieķijas iepirkšanās centros, valsts iestādēs un publiskās celtnēs notikušas vairākas eksplozijas, raksta The Daily Mirror.

Tāpat Ārlietu ministrija, lai izvairītos no iespējamām zādzībām, aicina pievērst pastiprinātu uzmanību savu personīgo mantu drošībai.

Balkāni

Foto: Shutterstock

Ēģipte

Foto: Shutterstock

Turcija

Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!