Foto: DELFI
Katrs, kurš Ziemassvētku laikā izlēmis doties ceļojumā, bet biļeti nav iegādājies vismaz pusgadu iepriekš, zina – lidojumu cenas šajos datumos nav maciņam īpaši draudzīgas. Tieši tāpēc, lai nokļūtu sava ceļojuma galamērķī – Astūrijas reģionā Spānijā – un neiztērētu kosmiskas summas, nolēmu 10 stundas pagaidīt Barselonā, kurā, starp citu, viesojos pirmo reizi.

Rīga-Londona(Lūtona)-Barselona-Astūrija. Šāds bija mans 27. decembra ceļojuma plāns, tāpēc jau četros no rīta devos ārā no mājas, bet galamērķī nonācu aptuveni vienos naktī. Diena patiesi bija nogurdinoša, taču vēlme beidzot redzēt Barselonu bija visnotaļ liela.

Protams, lai ar pilsētu ne tikai sasveicinātos, bet arī iepazītos tuvāk, Barselonā noteikti vērts pavadīt vairākas dienas. Daudziem varētu rasties iespaids, ka Barselona, kā jau viena no dienvidu zemju pilsētām, apmeklējama tikai pavasarī vai vasarā. Šim pieņēmumam es varētu piekrist daļēji – pieņemu, ka tā patiesi gada siltākajos mēnešos piedāvā lieliskas atpūtas iespējas, tomēr skaista, uzposta, taču vienlaicīgi arī neparasta un enerģiska man tā šķita arī decembra nogalē.

  • Ja arī tavi ceļi kādreiz aizved uz Barselonu, šajā rakstā iepazīsties ar ceļotājas padomiem, ko noteikti nedrīkstētu palaist garām daudzveidīgajā pilsētā.

Barselonas lidosta (Barcelona el Prat) atrodas aptuveni pusstundas brauciena ar vilcienu attālumā no pilsētas centra. Man par laimi Barselonu kā savu pagaidu dzīvesvietu maģistra studiju laikā izvēlējusies draudzene, tāpēc var teikt, ka laiku pavadīju gluži vai ar vietējo, kura īsajā laikā operatīvi parādīja un pastāstīja par interesantām vietām. Pusotru stundu pēc nolaišanās lidostā jau biju Barselonas centrā, kurā pavadīju aptuveni piecas stundas.

Šajā laikā paspēju izstaigāt un apskatīt vietas, par kurām biju lasījusi iepriekš – La Rambla ielu, Katalonijas laukumu, katedrāli, mājas, kuru fasādes skaļi sauc: "Antonio Gaudi!", ekskluzīvo jahtu piestātni u.c. Lai gan laikapstākļi nebūt neliecināja, ka ir decembra nogale (laiks bija kā uz pasūtījumu, aptuveni +15 grādu), Barselonas ielas rotāja dažādi svētku dekori, kas īpaši izcēlās jau pēc saules rieta – laukumu stūros vēl gozējās eglītes, bet, klejojot starp pilsētas mūriem, varēja pamāt Ziemassvētku vecītim.

Manuprāt, Barselona ir pilsēta, kurā nepavisam negribas skatīties, kas atrodas zem kājām, bet gan vērst skatienu augšup. Ēku fasādes ir patiešām iespaidīgas, mazie balkoniņi šaurākajās ielās, piemēram, ir tik tuvu viens otram, ka ar kaimiņu katru rītu var paspriest roku un sasveicināties. Arī sastaptie cilvēki bija atsaucīgi un draudzīgi, taču ļaudis uz ielām bija patiesi daudz, reizēm bija pat apgrūtināta staigāšana, tāpēc mans secinājums – nav svarīgi, vai ārā ir jūnijs vai decembris –, Barselonas pastaigu cienītāji te būs vienmēr.

Pārlikusi jaku pār roku un, stingi turot koferi, caur cilvēku pūļiem iepazinos ar Barselonu – pilsētu, kurā noteikti vēl reizi atgriezīšos, lai papētītu to tuvāk. Neliels ieskats tajā, kāda pilsēta izskatās decembra nogalē, kad Latvijā ciemojas "mīnusi", rodams galerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!