"Delfi ceļojumi" spēles rezultāti liecina - Horvātija ir viens no Latvijas tūristu iecienītākajiem ceļojumu galamērķiem. Un pamatoti - te iespējams baudīt klintis, debeszilo jūru un arī lieliskas atpūtas iespējas. Ne velti Horvātijas kūrorta pilsēta Opatija tiek dēvēta par Adrijas jūras Nicu, bet tās piekraste – par Opatijas Rivjēru.

Vārds "opatija" tulkojumā no horvātu valodas nozīmē "abatija" un pilsēta savu nosaukumu ieguvusi no Benediktīniešu klostera. 19.gadsimta vidū tā kļuva par dažādu prominenču iecienītu veselības uzlabošanas kūrortu, te viesojušies imperators Francis Josefs, princese Sisi, Aisedora Dunkane un Antons Čehovs.

Opatija atrodas pie Adrijas jūras Kvarnera līča, Učkas kalna piekājē, kur izveidots viens no Horvātijas dabas parkiem un netālu no tās atrodas vairākas salas: Krka, Kresa un Raba. Tikai 15 kilometru attālumā no Opatijas atrodas ostas pilsēta Rijeka, kurp no 2013.gada 6.jūnija būs iespējams aizlidot ar "AirBaltic" tiešo reisu. Biļetes cena - sākot no 55 latiem.

Gar Opatijas Rivjēras klinšaino piekrasti var doties pastaigā pa Lungamores promenādi, kas ir 12 kilometrus gara un savieno Opatiju ar mierīgo, kluso un nelielo Lovranas kūrortpilsētu, iejukt ballīšu burzmā, jo kokteiļbāros un deju klubos izklaides notiek līdz pašam rīta agrumam, priecāties par parkos augošajiem bambusiem, kamēlijām un magnolijām vai doties apskatīt tuvējās skaistās pilsētas un dabas veidojumus.

Rijekā var ērti nokļūt ar sabiedrisko transportu un brauciens ilgs tikai nieka 25 minūtes. Rijeka ir Kvarnera līča lielākā ostas pilsēta, taču tai ir izdevies saglabāt Vidusjūras pilsētas šarmu, jo industriālo ostas daļu no jahtu un zvejnieku kuģīšu ostas daļas atdala klintis. Rijekā ir Vidusjūras pilsētām raksturīgās šaurās ieliņas un zemās, nelielās mājas ar dakstiņu jumtiem. Korzo iela ir skaļākā un ļaužu pilnākā Rijekas iela, bet te ir vērts apskatīt "Gradski toranj" - ēku ar četriem pulksteņiem, kas pavērsti katrs uz savu pusi. Apskates vērts ir arī Horvātijas piekrastes vēstures un kuģniecības muzejs un Gubernatora pils.

Krkas sala ir lielākā no visām Kvarnera līča salām un ar kontinentu to savieno tilts. Salas dienvidos atrodas lielākā pilsēta Krka - viena no senākajām Adrijas jūras pilsētām, kuras antīko ēku sienas rotā unikālas mozaīkas. Līcī starp klinšainiem kalniem atrodas Baška. Bet Krkas mākslinieku un brīvdomātāju pilsēta Vrbnika pasludināta par oficiālo bikini pilsētu.

Rabas salas iedzīvotāju pamatnodarbošanās ir zvejniecība un lauksaimniecība, tāpēc uz šo salu ir vērts doties baudīt ekoloģiskos vēderpriekus - dažādas zivis, zivju salātus, astoņkājus, mīdijas kopā ar svaigiem dārzeņiem.

Ja vēlaties pamielot acis un dvēseli ar pasakainiem dabas skatiem, jums jādodas uz Plitvices nacionālo parku - vietu, kas ietilpst katra Horvātijas apceļotāja "noteikti jāredz" sarakstā. Te egļu un dižskābāržu meža ielenkumā apskatāmi ezeri, kurus savieno neskaitāmi ūdenskritumi. Īpašā mikroorganismu un minerālvielu klātbūtne ezeru ūdeni iekrāso atšķirīgā tonī.

Ceļojuma laikā uz Istras pussalu jūs varēsiet apskatīt ciematus, Pulas amfiteātri un Roviņu. No kalna virsotnē uzceltās katedrāles paveras skaists skats uz apkārt esošajām salām.

No Opatijas vai Krkas varat "aizšaut" arī uz Venēciju, lai izbaudītu pastaigas pa pilsētas šaurajām ieliņām, neskaitāmajiem tiltiem vai romantisku braucienu gondolā.

Esot Horvātijas Rivjērā, jums jāpagaršo - plānās šķēlītēs sagriezts vītināts šķiņķis "pršut", cepta jēra gaļa "janjetina" un aitas piena siers "paški sir". Noteikti nobaudiet mīdijas "dagnje", dažādos veidos pagatavotus kalmārus, astoņkāju salātus "Salata od hobotnice" un "škampi" - garneles gan salātos, gan kā uzkodas, gan arī kopā ar rīsiem un pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!