Foto: AFP/Scanpix / LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans ceturtdien savā oficiālajā rezidencē Prāgā mediju klātbūtnē sadedzinājis audumu, kas atveidoja milzīgas sarkanas apakšbikses – opozīcijas aktīvisti to izmantoja, lai paustu nepatiku pret Zemana politiku, vēsta aģentūra AFP.

Šīs apakšbikses 2015. gadā pie Zemana rezidences, paužot nepatiku pret prezidentu, valsts karoga vietā izkāra mākslas grupa "Ztohoven", skaidro radio "Svoboda".

Komentējot šo performanci, Zemans aktīvistus nosauca par "psihiem", kas "skrien, sarkanas apakšbikses vicinot". Pēc nesenajām prezidenta vēlēšanām, kurās Zemans uzvarēja, tamlīdzīgiem žestiem vairs nav nozīmes, viņš paskaidroja.

Par šo akciju "Ztohoven" dalībniekiem draudēja divus gadus ilgs cietumsods, taču Prāgas tiesa atzina viņus par nevainīgiem, norādot, ka aktīvisti ar šīm darbībām nav guvuši nekādu materiālu labumu.

Grupas pārstāvis Petrs Žilka tolaik medijiem skaidroja, ka sarkanā krāsa simbolizē Ķīnas, "ar kuru draudzējas Zemans", karogu un "komunistiskā režīma pārstāvjus", kas Žilkas prāt sastopami Zemana lokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!