Brazīlija ir lielākā Dienvidamerikas valsts. Latvijas ceļotāju grupa no "Vides Fakti" devās atklāt šo košo valsti, kur Dienvidamerikā sastopams visvairāk latviešu. "Tūrismagids" piedāvā noskatīties spilgtākos fragmentus no latviešu ceļotāju piedzīvotā. Šoreiz stāsts par Pantanālas rezervātu – pasaulē lielāko tropisko mitrāju.

Iepriekšējo stāstu par Ipanemas pludmali, kur radies bikini, lasiet šeit, bet par to, kas ir brazīliešu kapoeira – šeit. Savukārt vairāk par Rio graustu rajoniem uzziniet šeit

Lai arī daudziem šķiet, ka labākā vieta, kur baudīt Brazīlijas dabas krāšņumu, ir Amazones džungļi, dažādus putnus, dzīvniekus, grauzējus un neskaitāmus brīnumainus augus var apskatīt daudz vieglāk pieejamajā Pantanālā – pasaulē lielākajā tropiskajā mitrājā.

Tā teritorijas apmēri un dabas daudzveidība ir milzīga. Ezeros šeit mājvietu radušas zivis un kaimani, bet krūmājos slēpjas plēsēji.

Pantanālas rezervāta gids Adriano skaidro, ka rezervātā sastopamas gan kapibaras, gan bruņneši, jaguāri, pumas, emu un vēl daudzi citi Brazīlijai raksturīgi dzīvnieki. Viņš atklāj, ka, lai arī bruņnesis ir garšīgs dzīvnieks, to ir aizliegts medīt. No galvas līdz astei bruņās tērptais dzīvnieks dzīvo tikai Dienvidamerikā un liela to daudzveidība sastopama Paragvajā, bet šo dzīvnieku netrūkst arī Brazīlijā. Dzīvnieciņa dzīvesveids ir neparasts – tas zem zemes rok alas, ko pamet tikai rīta agrumā uz dažām stundām, lai atrastu barību. Interesanti, ka bruņneši vienmēr savā alā dzīvo vieni.

Lielie kaķi – pumas un jaguāri – ir Pantanālas karaļi. Tie maltītei nesmādē ne vietējo fermeru buļļus, ne kaimanus vai bruņnešus. Gids atceras, kā turpat aiz fermas redzējis, kā jaguārs nomedījis bullīti un ievilcis mežā. Savukārt naktsstundās Pantanālā klejo pumas.

Augu un dzīvnieku valsts daudzveidības dēļ UNESCO nodēvējis Pantanālu par pasaules biosfēras rezervātu un iekļāvis cilvēces mantojuma sarakstā. Šejienes kristāltīrās upes un ezeri dod patvērumu 670 putnu, 242 zivju, 50 reptiļu un 110 zīdītāju sugām. Arī ceļvedis "The Lonely Planet" iesaka Brazīlijā apmeklēt tieši Pantanālas rezervātu, kur esot vieglāk novērot dzīvniekus nekā Amazones plašumos. Šis ir privāts rezervāts, kurā līdzās pastāv ekotūrisma un dabas aizsardzības pasākumi.

Vairāk par eksotiskās Dienvidamerikas īstās garšas meklējumiem piedzīvojumu ekspedīcijā "Brazīlija. Latviešiem pa pēdām" var uzzināt Latvijas Televīzijā, sešās sērijās kopā ar Sandru Kropu. Raidījumu Latvijas Televīzijas 1. kanālā var vērot sestdienās pulksten 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!