Sīpolu ceļš ir interesants un oriģināls ceļojumu maršruts Igaunijā, kas vijas gar Peipusa ezera krastu no Emajegi (Emajõgi) labās puses krasta Tartu pievārtē līdz Kallastei. Peipuss vienmēr bijis ļoti nozīmīgs vietējo cilvēku dzīvē – tas barojis, valdzinājis un dažkārt arī pārbaudījis un iznīcinājis. Tāpēc tā krastos jau izsenis ir daudz interesantu vietu, celtņu un apskates objektu. Turklāt pats Peipuss ir arī latviešu makšķernieku iecienīta vieta gan ziemā, gan vasarā, jo no Vidzemes līdz tam nokļūšana ir pavisam ātra.

Peipuss

Šī ir īpatnēja vieta. Eiropas ceturtā lielākā ezera Peipusa krastos satiekas igauņu, vācbaltiešu un krievu vecticībnieku tradicionālās kultūras. Ceļotāji šeit var baudīt makšķerēšanu ezerā, kā arī nogaršot dažādus vietējās virtuves ēdienus, uzzināt vairāk par tiem un ne tikai.

Ceļojumu var sākt ar ciemošanos Mustvē vecticībnieku muzejā, kur gūsiet ieskatu Peipusa reģiona kultūrā, tradīcijās un vēsturē. Mustvē vecticībnieku muzejs pārstāv vienu no 21 Dienvidigaunijas vietām, kas ir atklāšanas vērtas un atzīmētas ar National Geographic dzelteno logu (tādi izvietoti daudz kur Tartu apkaimē un arī pašā pilsētā, lai ceļotāji varētu uzņemt fotogrāfijas, kas atgādina slavenā žurnāla vāku.). Šo vietu apmeklēšana tiek ieteikta kultūras un vēstures interesentiem, teikts Visitestonia.com.

Mustvē pilsētas galvenajā ielā atrodas arī unikāls muzejs, ko ir dibinājis Heino Lubi, kurš vairāk nekā 30 gadus bijis svaru meistars. Kolekcija var pskatīt vairāk nekā 120 dažādu svaru. Bet, ja gribat uzzināt ko vairāk par lielo ezeru, jādodas uz "Peipusa ezera dzīves istabu" turpat Mustvē, kur ir izveidota pastāvīga ekspozīcija, kas sniedz informāciju par Peipusa ezera floru un faunu, kā arī dod ieskatu Peipusa piekrastes dzīves stāstā. Tur var redzēt 34 izbāztas Peipusā dzīvojošo zivju sugas. Tāpat interesants ir četrus metrus garais un 1,4 metrus platais trīsdimensiju ezera makets, uz kura redzamas lielākās Peipusa piekrastes apdzīvotās vietas, naktsmītnes, muzeji, skatu torņi un citi interesanti objekti. Ieeja muzejā izmaksās vienu eiro pieaugušajiem, bet 0,5 eiro bērniem, studentiem un pensionāriem.

Ik rudeni, vasaras noslēgumā, šajā apkaimē iecienīts pasākums jau vairāk nekā desmit gadus ir Kallastes sīpolu un zivju gadatirgus. Tas ir kļuvis par vienu no lielākajiem reģiona tradicionālajiem vasaras nobeiguma pasākumiem. Pārdevēji gan tirgo dažādas preces, taču nemainīgs ir palicis viens – slavenais Peipsivēres sīpols. Peipsivēres sīpols šeit dzīvojošajiem ir nesis peļņu gadu no gada, tas tiek audzēts īpašās augstās dobēs un augustā un septembrī piedāvāts pircējiem skaistos grozos. Līdz nonākšanai grozā sīpoli tiek izlikti īpašos statīvos, lai žāvējas. Koka statīvi pie mājiņām ceļa malā izskatās tā, it kā būtu gatavoti vienā darbnīcā. Sīpolu audzēšana Peipusa ezera krastā ir roku darbs, sākot no dobju veidošanas līdz pat sīpolu žāvēšanai. Tieši šīs senās tradīcijas dēļ arī radusies ideja veidot maršrutu, kurā apvienojušās dažādas tūrisma iestādes un pakalpojumu sniedzēji, lai izveidotu interesantu maršrutu – Sīpolu ceļu.

Tā kā Peipuss ir īsta zivju krātuve, esot šajā Igaunijas malā, vērts nogaršot arī tradicionālo uz ugunskura gatavoto zivju zupu – „uhhaad”. Ar to parasti cienā arī Kallastes gadatirgū.

Viens no skaistākajiem apskates objektiem šajā apkaime ir brīnišķīgā Alatskivi pils, kas būvēta kā skotu baronu mītne pēc karaliskās rezidences Skotijā Balmorālas pils parauga. Alatskivi pils tiek uzskatīta par skaistāko neogotikas stilā celto būvi Baltijā. Tā celta kā grezna un moderna mītne un arī mūsdienās saglabājusi savu šarmu, atgādinot gluži vai pasaku pili. Lai iepazītos ar visu ekspozīciju, kas izvietota trijos stāvos, jārēķinās ar vismaz pusotru stundu.

Interesants apskates objekts ir arī Ninas bāka. Tā atrodas Ninas ciemā, Alatskivi pagastā, pie Peipusa. Bāka celta 1936. gadā un ir skaista vieta, no kurienes vērties uz ezeru.

Svarīgākie notikumi Peipusa apkārtnē:


  • Februārī Pašbūvētu ledus braucamrīku ar milzu riteņiem (karakatits) parāde Kallastē
  • Februārī somu kamanu sacensības „Kolkja Kelk“
  • Pavasarī: Sīpolu ceļa sezonas atklāšana
  • Maijā Muzeju nakts (Muusemi ÖÖ) pasākumi
  • Jūlijā Alatskivi krāmu tirgus
  • Augustā Alatskivi pils dienas, Kodavere draudzes dienas
  • Augustā Kallastes sīpolu tirgus
  • Septembrī Varnja sīpolu tirgus
  • Decembrī Ziemassvētku tirgus Alatskivi pilī

Avots: Visitestonia.lv

Vairāk informācijas par Sīpolu ceļu meklējiet: Sibulatee.ee

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!