Foto: DELFI

Igaunis Maits Nilsons sestdien, 2. novembrī, no Tallinas uzsāka savu ceļojumu apkārt pasaulei. To viņš iecerējis izdarīt, peldot ar amfībiju, kas izgatavota uz "Toyota Land Cruiser" automobiļa bāzes. 44 gadus vecais inženieris 60 tūkstoš kilometru ceļojumu dzimtenē plāno noslēgt 2014. gada augustā.

Par "Amphibear" nosauktās amfībijas pamatā ir 2007. gada izlaiduma "Toyota Land Cruiser 120 D4-D" ar aptuveni 65 tūkstoš kilometru nobraukumu. Automobilis ir uzstādīts uz pontoniem, kuros ir hidrauliskie sūkņi ar aptuveni 60 kW jaudu. Peldot pa ūdeni, "Toyota" dīzeļdzinējs darbojas ar 1200 apgr./min, pontonu hidrauliskajos sūkņos nodrošinot 10 līdz 12 bāru spiedienu.

Amfībijas kreisēšanas ātrums ir apmēram 10 km/h. Tādējādi pasaules apceļošanā visilgāk amfībija uz ūdens atradīsies posmā no Kaboverdes uz Brazīliju, 2400 km posmu nopeldot teorētiski 10 dienās, bet praktiski – līdz pat 20. Automobilī iespējams uzpildīt 100 litru degvielas, bet pontonos iebūvētajās tvertnēs – vēl 1200 litru.

No amfībijas sauszemes transportlīdzeklī "Amphibear" pārveidojams aptuveni divās stundās. Braucot pa sauszemi, pontoni būs novietoti uz "Toyota" apvidus automobiļa jumta.

Ja Nilsonam plānotais ceļojums izdosies, viņš būs otrais cilvēks pasaulē, kurš ar amfībiju apceļojis pasauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!