Foto: DELFI
"Svētnīca Itālijas uzvarām" jeb "Vittoriale degli Italiani" ir pretrunīgi vērtētā itāļu rakstnieka, Benito Musolīni propagandas autora Gabrieles d'Anuncio īpašums Gardas ezera krastā ar fantastisku skatu, ekscentrisku iekārtojumu un pat kuģi kalna galā. Šī ir neparasta vieta, kur slavināta Itālijas varenība un māksla visās tās izpausmēs. Mūsdienās to var apskatīt ikviens, tur notiek koncerti un izrādes, bet reiz tā bija ekskluzīva vieta, kur tās saimnieks baudījis dzīvi kopā ar fašistu līderi un viņa draugiem.

D'Anuncio bijis viens no 20. gadsimta sākuma pazīstamākajiem itāļu dzejniekiem, rakstniekiem, dramaturgiem, žurnālistiem un arī piedzīvojumu meklētājiem. Viņu radošās darbības ziņā mēdz nostādīt līdzās "Dievišķās komēdijas" autoram Dantem Aligjēri, kas arī apdziedājis Lombardijas skaistumu. Laikā no 1889. gada līdz pat viņa nāvei 1938. gadā šis vīrs tika apzīmēts ar tādiem epitetiem kā "Il Vate" (dzejnieks) un "Il Profeta" (pravietis), bet duče viņam pat sarīkoja valstiska mēroga bēres.

Foto: DELFI

Pirmā pasaules kara laikā viņš iesaistījās politikā, bet savā radošajā darbā apdziedāja itāļu uzvaras. Viņš tiek saistīts ar dekadentu kustību, sadarbojoties ar Parīzes un Vīnes slavenajiem mūziķiem un rakstniekiem. Tomēr interesantākie ir viņa hobiji – itāļu slavenais vīrs aizrāvās ar lidošanu, viņam piederēja vairākas nelielas lidmašīnas, kas tagad apskatāmas pilī pie Gardas ezera, tāpat viņam piederēja glaunas automašīnas, ar ko viņš vizināja aktrises un sabiedrības dāmas gar skaisto ezeru un citur (tolaik reti kuram piederēja auto, bet d'Anuncio tādi bija vairāki), tāpat arī kuģi un jahtas. Viņam bijušas mīlas afēras ar dažādām slavenām dāmām, tostarp dīvu Eleonoru Dūzi. Viņa draugi bijuši tā laika slavenākie kultūras darbinieki visā Eiropā, piemēram, tālaika "popmūziķis" Klods Debisī. Interesanti, ka pēc Pirmā pasaules kara, kur viņš varonīgi cīnījies, d'Anuncio ar grupu biedru atbalstījuši separātistus un ieņēmuši pilsētu Balkānos, kur kādu laiku nodibinājuši republiku un valdījuši. Pēcāk gan viņi no turienes padzīti.

Foto: DELFI

Pēc šīs neveiksmes viņš apmeties pie brīnišķīgā Gardas ezera savā pilī, kur nodevies rakstniecībai un mākslai. Protams, neaizmirstot par ekstravagantām izklaidēm. Interesanti, ka viņš šo māju iegādājies par 130 tūkstošiem liru pēc tam, kad tā ar visām mēbelēm un grāmatām konfiscēta mākslas kritiķim un komponista Vāgnera pameitas vīram Henrijam Todem (Henri Thode). Savu īpašumu kalnā pie ezera viņš iecerējis kā vietu, kur, slavinot mirušos varoņus, iespējams baudīt visu, ko vien pasaule un dzīve var piedāvāt. Tad nu šīs pretējās lietas šeit savijās ekscentriskā un noslēgtā pasaule – kalna galā ir milzīgs marmora mauzolejs, kur apglabāts arī pats d'Anuncio un 10 viņa tuvākie draugi, kā arī suņi. Pilī ir gan drupas, gan krāšņas telpas un kino, gan dārzi vairākos stāvos.

Foto: DELFI

Tur zālē pie griestiem karājas lidmašīna, ar ko lidojis dzejnieks. Savukārt pa kalnu vairākās kaskādēs tek ūdenskritums. Netrūkst ēnainu un saulainu taciņu, dārzu un pat amfiteātra, kā arī klintī izcirsta muzeja.

Foto: DELFI

Kad šovasar apmeklējām šo vietu, nesen muzejs bija papildināts ar jauno mākslinieku darbiem, bet neparastākās tomēr šķita uz mauzoleja jumta uzstādītās balto suņu skulptūras, zilais sapņu zirgs virs amfiteātra un arī īstais kuģis, kura daļas iemontētas kalna virsotnē. Viss šis ekscentriskais īpašums nedaudz atgādināja kādu Aizspogulijas valstību, kas aprakstīta bērnu grāmatā pieaugušajiem.

D'Anuncio savos darbos aizrāvies ar simbolismu, un arī viņa īpašumā netrūkst vietu un lietu ar daudzām nozīmēm – piemēram, vienu no tiltiņiem pāri strautam veido lādiņu galviņas, bet pie viņa kapa no griestiem gaismu izstaro lampa, kas veidota kā Aīda (pazemes valdnieka) kuģis, ar ko grieķu mitoloģijā kuģoja pāri mirušo upei Stiksai.

Šī ir vieta, kas jāredz, jo vārdos vizuālos brīnumus un paradoksus, kas šeit novietoti, aprakstīt nav iespējams. Tādēļ, lūk, neliela fotogalerija no d'Anuncio svētnīcas Itālijai.

Praktiska informācija

Foto: DELFI


Šī noteikti nav populārākā apskates vieta Gardas ezera krastā, tomēr tā tiek iekļauta ceļvežos un ir redzēšanas vērta. Pils atrodas, ja tā var teikt, ezera dārgajā galā – nevis austrumu krastā, kur zeļ un plauks kempingi, bet rietumos, kur slejas lepni savrupnami. Lai pie tās nokļūtu, jāuzbrauc stāvā kalnā. Stāvvietas tur ir maksas – 1,5 eiro par stundu.

Ieejas biļetes vienam cilvēkam izmaksās 13 eiro – cenā iekļauta muzeja, dārza un mauzoleja apskate. Ja vēlaties arī gida vadītu ekskursiju, biļetes cena ir 16 eiro. Studentiem un senioriem atlaides.

Tuvumā ir arī botāniskais dārzs un brīnišķīga promenāde.

Vairāk informācijas: www.vittoriale.it

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!