Vēstures notikumu gaitā cilvēku prātos ir izveidojušies stereotipi par dažādām tautām. Daži no tiem ir patiesi, bet daži – aplami. Kamēr ceļošana nav uzskatāma par drošu nodarbi, varam tikai pasapņot par romantiskiem itāļu skatieniem Milānas ielās, tradicionālo tējas dzeršanu ar angļiem vai suši baudīšanu kādā restorānā pašā Japānā. Lai paceļotu kaut virtuāli, "Tūrisma Gids" ir pašķetinājis vairākus populārus stereotipus par dažādām tautām, kas vietējiem nereti šķiet pat ļoti pārsteidzoši.

Japāņi – ēd suši, nodarbojas ar sumo un ir tehnoloģiju brīnumdari


Suši dzimtene ir Japāna, un tas daudziem liek domāt, ka tā ir viņu ikdienas maltīte. Taču tas nav vienīgais ēdiens, kas viņiem savā valstī šķiet populārs. Vēl iecienītas ir dažādos veidos pagatavotas nūdeles un tempura mīklā ceptas jūras veltes un dārzeņi. Suši, tāpat kā Latvijā un citviet pasaulē, japāņi ēd īpašās svētku reizēs, piemēram, dzimšanas dienās. Tur suši ir dārgs prieks, ko katru dienu atļauties var tikai turīgākie.

Japāna tiek uzskatīta par tehnoloģiju brīnumzemi. Valstī ir strauji augoša tehnoloģiju nozare, taču tāpat tā attīstās arī Ķīnā, Korejā un citviet pasaulē. Tajā pašā laikā japāņi atzīst, ka dažos birojos aizvien tiek lietots fakss un citas novecojušas tehnoloģijas.

Runājot par sportu, daudziem pirmās prātā nāk sumo cīņas. Lai arī sumo dzimtene ir Japāna, tomēr ir virkne vēl citu populāru sporta veidu, kuros valsts tiek izcili pārstāvēta, piemēram, beisbolā, tenisā, futbolā, peldēšanā un basketbolā. Daži japāņi tautu pārstāvējuši arī Nacionālajā Basketbola Asociācijā (NBA).

Ķīnieši – līdzīgi izskatā, izcili eksaktajās zinātnēs un ēd suņus


"Viņi visi izskatās vienādi!" ir bieži dzirdēts uzskats par ķīniešiem. Katrai tautai ir līdzīgākas un ne tik līdzīgas izskata iezīmes. Dažām tautām izskata iezīmes ir kontrastainākas par kādu citu, piemēram, multikulturālajiem amerikāņiem atšķirības izskatā ir vieglāk pamanāmas. Taču arī ķīnieši savas tautas ietvaros saredz atšķirīgas sejas formas, acis, kā arī dažādus ādas un matu toņus. Ja cilvēki rūpīgāk ieskatītos tās iedzīvotājos, saprastu, ka katrs ir pilnīgi atšķirīgs.

Viens no stereotipiem ir tas, ka ķīniešu bērni labi prot matemātiku un eksaktās zinātnes. Bieži vien filmās par skolas dzīvi parādās "zubrīši", kurus atveido kāds aziātu bērns. Jā, Ķīnā bērni izceļas ar zināšanām matemātikā un eksaktajās zinātnēs, taču kopējā "temperatūra" uzrāda, ka ir arī daudz bērnu un jauniešu, kuru spēcīgā puse ir māksla, teātris un mūzika.

Nākamais baisais stereotips, kas iezīmējas saistībā ar ķīniešiem, ir tas, ka viņi restorānos pasniedz suņu un kaķu gaļu. Tas, ka šī ir Ķīnā gadu gaitā izveidojusies ēšanas kultūra, ir taisnība. Tomēr tas ir strīdīgas dabas jautājums; vairākums Ķīnas iedzīvotāju kategoriski noliedz un neatbalsta šo ēšanas ieradumu. Kā arī šobrīd, Covid-19 ēnā, dažviet Ķīnā ir aizliegts pārtikā lietot suņu un kaķu gaļas produktus saistībā ar vīrusa izplatību.

Krievi – ekstrēmi braucēji, padomnieciki nostaļģiska vecā paaudze un degvīna cienītāji

Foto: Shutterstock

Iebraucot Krievijā, daudzviet slejas PSRS laika celtnes, bet, runājot ar vietējiem, gaisā uzvirmo padomju nostalģija. Jā, vecākās paaudzes Krievijā mēdz sirsnīgi salīdzināt toreizējos laikus ar šodienu, taču vairums atzīst, ka nevēlas atgriezties šajā vēstures periodā.

"Visi krievi dzer degvīnu!" Degvīns ir viens no Krievijas nacionālajiem dārgumiem, tomēr tikpat populārs ir arī alus, un turpat seko arī vīns.

Nereti cilvēkiem skatīšanās "YouTube" video ar nosaukumu "Iespējams tikai Krievijā", kurā parādīta ekstrēma spēkratu vadīšana, mīļošanās ar lāčiem, peldēšanos āliņģos u.c. liek domāt, ka tā tur notiek katru dienu. Tā nav gluži realitāte, bet daži krievi ir atraduši to kā nišu medijos, kurā izcelties uz pasaules fona. Runājot par tiem lāčiem, Krievijas teritorijā to ir daudz, kā arī dzirdēti stāsti, ka cilvēki tos pieradina dzīvot savās mājās. Tomēr uzskats, ka krievi lāčus tur kā mājdzīvniekus, ir maldīgs. Lielākā daļa iedzīvotāju tomēr pieturas pie tradicionālajiem mājdzīvniekiem – kaķa un suņa.

Kanādieši – dzīvo aukstumā un ir izcili hokejā

Foto: Shutterstock

Kanāda bieži tiek attēlota kā auksta un multikulturāla paradīze, kurā ir daudz hokeja fanu. Hokejā Kanāda ir viena no labākajām valstīm, šis ir fakts. Kanādai ir vairākas zelta medaļas Ziemas olimpiskajās spēlēs. Taču maldīgi ir domāt, ka hokejs ir vienīgais sporta veids, ar kuru kanādieši aizraujas. Nē, arī futbols, peldēšana un dejas viņu vidū ir iecienītas.

Daudzi domā, ka liela daļa kanādiešu dzīvo dziļos laukos, aukstos arktiskajos apgabalos, taču patiesībā aptuveni katrs trešais kanādietis dzīvo tādās lielpilsētās Toronto, Vankūvera vai Monreālā. Kanāda nav Āfrika, un tur ir aukstāks. Ja skatās uz valsts vidējo ziemas dienas temperatūru, tā ir zema -5.6 grādi zem Celsija, padarot to par vienu no aukstākajām valstīm pasaulē. Tomēr Kanāda ir liela, un tūkstošiem jūdzes no aukstajiem polārajiem apgabaliem līdz pilsētām dienvidos, piemēram, Sentdžonsai, ir krietni izmainījušies arī klimata apstākļi. Vasaras tur ir siltas, tāpēc valstī ir labi attīstīta vasaras aktīvās atpūtas kultūra.

Kanāda ir retā pasaules valsts, kurā ir legalizēta marihuāna izklaides nolūkos. Taču tas nenozīmē, ka visi valsts iedzīvotāji to lieto. Noteikti nē. Viens no notikumiem, kas piešķīra Kanādai negatīvu reputāciju šajā ziņā, ir 1998. gadā snovbordista Rosa Rebagliatī zelta medaļas anulēšana Olimpiskajās spēlēs pēc tam, kad viņa asinsanalīzes uzrādīja THC (tetrahidrokannabinols, aktīvā viela marihuānā).

Briti mīl tēju, sēdēt pabos un nemitīgi atvainoties

Foto: Shutterstock

Vai atcerieties tējas dzeršanas pasākumus pie Burkā kundzes seriālā "Smalkais stils"? "Briti mīl tēju!" tā domā pasaule, un tā patiešām ir. Lielbritānija ir slavena ar tēju, visbiežāk tai pievienojot pienu un klāt piekožot cepumus. Vairāk par tās tradīcijām, izlasāms šeit.

Bez tējas dzeršanas angļi ir iecienījuši arī dažādus alkoholiskos dzērienus – alu, vīnu, viskiju un citus. Anglija ir slavena ar krodziņiem jeb pabiem (tulkojumā no angļu valodas vārda "pub"), kur notiek pasēdēšana un iedzeršana.

Angļiem ir raksturīgi atvainoties. Ja jūs dzirdat, ka "sorry" izskan vismaz piecas reizes divu stundu laikā, visdrīzāk, atrodaties Lielbritānijā. Viņiem patīk atvainoties par daudzām lietām – par to, ka nokavēja tikšanos vai ieradās par ātru, par nošķaudīšanos, par to, ka jāpieprasa rēķins, kā arī par sliktiem laikapstākļiem. Starp citu, laikapstākļi ir viens no visbiežāk apspriestajiem tematiem, kad nav par ko runāt.

Latīnamerikāņi – runā spāņu valodā un tēlo kalpones Holivudas filmās

Daudzi domā, ka visi latīņamerikāņi runā spāņu valodā, tomēr daļa nerunā gan. Spāņu un portugāļu valodas ir visizplatītākās, taču tāpat tur tiek lietota angļu, franču, krievu un citas valodas.

Viens no būtiskākajiem stereotipu veicinātājiem par meksikāņiem ir Holivudas filmas. Meksikāņu vīrieši bieži tiek attēloti kā gangsteru bandas locekļi un slepkavas. Savukārt sievietes atveido mājkalpotājas vai auklītes, piemēram, filmā "Maid in Manhattan" (2002). Īpaši spilgti kalpones loma parādīta pašā meksikāņu kinolentē "Roma" (2018).

Ne tik aizskarošs ir stereotips, ka visi meksikāņi valkā pončo un kovboju cepures.

Baltijas valstu iedzīvotāji

Foto: Shutterstock

Lūk, šeit arī daži stereotipi par mums – Baltijas valstu iedzīvotājiem.

Ir ļaudis pasaulē, kas domā, ka Baltijas valstu iedzīvotāji visi runā krieviski. Daļēji taisnība, daļēji nē. Paaudzes, kuras dzīvoja PSRS laikā, runā krieviski pat ļoti labi, taču jaunieši noteikti labāk pārvalda angļu valodu.

"Klusi un kautrīgi cilvēki" – šis ir viens no izplatītākajiem stereotipiem. Ir versijas, ka šis stereotips radies deviņdesmito gadu sākumā, kad Baltijas valstīs iebrauca ārvalstu tūristi, taču padomju vara bija ieaudzinājusi principu, ka ir svarīgi "ko tu saki" un "kam tu saki". Iespējams, tieši tas mums liek izskatīties kautrīgiem.

Daudzviet pasaulē domā, ka pie mums ir auksti. Taisnība, ka ir mums bijušas bargas ziemas, taču karstajās vasarās patiesi var rasties sajūta, ka atrodies kaut kur Āfrikā. Stereotipus par holandiešiem, vāciešiem, itāļiem, spāņiem, francūžiem, amerikāņiem un norvēģiem lasi šeit.

Rakstā izmantot informācija no "China Daily", "Culture Trip", "Medium", "The Guardian", "The Independant", "Visit Estonia" un "Los Angeles Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!