Viesnīca, kas aizņem visu salu? Melnkalnē netālu no tūrisma centra Budvas, apmēram 500 metru attālumā no Adrijas jūras piekrastes uz mazītiņas saliņas atrodas viesnīcu komplekss "Sveti Stefan". Agrāk šajā vietā bija mazs zvejnieku un amatnieku ciematiņš. Laika gaitā šī vieta pārveidota par luksusa viesnīcu a ar iespēju aizbēgt no burzmas un baudīt brīnišķīgas ainavas.

Neparasto salu - viesnīcu ar krastu savieno šaura zemes strēlīte, kas veidojusies, jūrai izskalojot krastus. Tāds pats dabas veidojums savieno Budvas pilsētu ar citu - Sv. Nikolasa salu, raksta "Udivitelno.com".

Pirms šo klinšu pleķīti iegādājās Dienvidslāvijas valdība un tas tika pārvērtsts burvīgā kūrortā, saliņa piedzīvojusi dažādus laikus. 15. gadsimtā, lai aizsargātu ciematu no turku uzbrukuma, vietējie uzcēla uz akmeņainās salas cietoksni. Tas veltīts salas vietējo iedzīvotāju aizstāvim - Svētajam Stefanam. Vēsturē atrodamas ziņas, ka sākotnēji šeit uz dzīvi apmetās 12 ģimenes. Drīz ciems sāka augt un kļūt arvien nozīmīgāks, ap Venēcijas Republikas laiku saliņa jau bija svarīgs transporta mezgls un tirdzniecības vieta.

1800. gadā uz salas dzīvoja apmēram 400 cilvēki. Ekonomiskās krīzes iespaidā ar laiku salas attīstība apsīka. Līdz 1955. gadā pēdējie 20 ciema iedzīvotāji tika pārvietoti uz kontinentu. Jau 1957. gadā salas pārvērtās par ekskluzīvu viesnīcu, ko sāka apmeklēt naudīga un svarīga publika.

Tas nebija pārsteigums, jo kūrorts uzreiz kļuva populārs brīvdienu galamērķis slavenām personībām - te atpūtās Sofija Lorēna, Rumānijas kroņprincese Margarita, filmu producents Karlo Ponti, aktrise Elizabete Teilore, politiķe Indira Gandija, supermodele Klaudija Šīfere, Silvestrs Stallone, kosmonauts Jurijs Gagarins un daudzi citi.

Visas salas vecās ēkas tika saglabātas un pārveidotas par luksusa apartamentiem. Vienstāva ēkas ārēji saglabājušas savu sākotnējo izskatu, taču iekštelpās viesus gaidīja moderni interjera risinājumi.

2007. gadā sala - viesnīca tika slēgta renovācijai un 2012. gadā atkal atvērta jaunā luksusa veidolā. Šodien kūrorts piedāvā 50 ļoti dažādas telpas, tai skaitā kotedžas, villas un dzīvokļus. Atpūta šeit ir skaista, bet ari visai dārga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!