"Tree House place" jeb "Mājas kokos" ir interesants piedzīvojumu un radošuma projekts, kas tikko aizvadīts Ķeguma pusē. Tā bija vairākas dienas ilga nometne netālu no mājām "Rites", kuras laikā ar alpīnisma, kokapstrādes un arhitektūras iemaņu palīdzību tapa visai iespaidīga māja kokos, bet svētdien, spītējot negaisam, tur ieradās apmeklētāji un pasākumu noslēdza atmosfērisks koncerts koku zaros. Jaunieši, kas organizēja pasākumu, jau pavisam drīz plāno uzbūvēt vēl trīs mājas kokos "Holi" krāsu festivālam, bet nākamgad Durbes pusē iecerēts izveidot pat viesnīcu kokos.

Pirmo "Tree House place" Latvijā iedvesmojuši līdzīgi projekti Nīderlandē, stāsta Matijs Babris, kas ir viens no pasākuma organizatoriem. Viņš ar domubiedriem šādu māju būvniecības prasmes pirms mēneša pilnveidojis Holandē un uzskata, ka pēc neilgas apmācības to var izdarīt jebkurš. Lūk, neliels ieskats šajā procesā.

Projektu īstenoja aktīvās atpūtas biedrība "Piedzīvojuma gars", kustība "Movement Spontaneous" un Rīgas Tehniskās universitātes arhitektūras studenti.

Ēka kokos tika būvēta tikai no dabai draudzīgiem materiāliem, izmantojot tikai trīšus, auklas, karabīnes, kokus un vienkāršus pārsegumus. Rezultātā tapusi pamatīga māja, kurā vienlaikus droši varējuši uzturēties pat 25 cilvēki. Koki ir nostiprināti ar mezgliem, kas, kustoties un nostiepjoties, savelkas ciešāk. ""Tree House" ir notikums, kas palīdz pārvarēt bailes no augstuma, saliedēt komandu, un, patiesībā, šādu māju jau var uzcelt jebkurš," saka Matijs. Nīderlandē tā uzceltas pat mājas vairākos stāvos un līmeņos, savienojot platformas ar trošu tiltiņiem un izvietojot tur gan kafejnīcu, gan peldbaseinu, zina stāstīt jaunais arhitekts. Vairāk par Nīderlandes koku mājām lasiet šeit.

Pie Ķeguma uzcelto māju kokā pagaidām var apskatīt, bet tuvākais pasākums, kur tiks demonstrēts, kā top šādas mājas, būšot "Holi" krāsu festivāls Lucavsalā jau šajā nedēļas nogalē. "Tur celsim trīs mājas kokos un tajā būs arī kafejnīca, bet, ja nepietiks materiālu, nāksies izjaukt Ķegumā uzcelto un to pārvest uz Rīgu. Rīgā jau nav tik daudz lielu koku kā tur. Patiesībā, Latvija ir ideāla šādai celtniecībai, jo mums ir daudz mežu, un koki ideāli noder par stabilām kolonnām mājām."

Viņš arī stāsta, ka pašlaik jau noritot sarunas ar Durbes pašvaldību par iespēju tur uzbūvēt tur ko līdzīgu viesnīcai kokos. Ideja esot izveidot šādas mājas jeb nojumes, kur varēs arī nakšņot brīvā dabā un svaigā gaisā. Turklāt tas būšot arī kā saliedēšanās pasākums – ikviens pēc neilgas apmācības pats varēšot kopā ar draugiem vai kolēģiem uzcelt savu māju kokā. "Tas ir ilgtspējīgi un dabai draudzīgi. Turklāt šāds projekts būs sezonāls, bet rudenī mājas nojauksim, un nākamajā vasarā visu varēs atkal celt no jauna no tiem pašiem materiāliem," ideju skaidro Matijs.

Tā kā vieni no projekta partneriem ir spontāno pārgājienu organizatori (vairāk lasiet šeit), tad sestdienas vakarā apmēram 40 cilvēki devās arī nakts pārgājienā uz māju kokā. Visi satikās Rīgas dzelzceļa stacijā un brauca uz Ķegumu, bet pēc tam mēroja apmēram 35 kilometrus kājām līdz pasākuma norises vietai. Pēc tam sekoja dažādas darbnīcas un prasmju apgūšana, bet vakarā, romantiski pielijušā mežā koku zaros ar koncertu uzstājās jauns duets – Ausma Cīrulaine un Māra Vidiņa. Pasākumā piedalījās ap 100 cilvēku.

Lūk, ieskats šajā pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!