Foto: Reuters/Scanpix
Mēdz teikt – vēlies tiešām izprast kādu zemi un tautu? Tad apmeklē tirgu un kapsētu! Latvijā ir spēcīgas ar kapiem saistītās tradīcijas, taču arī citas valstis neatpaliek. Ne mazums kapsētu ir apvītas ar leģendām, tās pievelk tūristus kā magnēts, tur notiek kapiem visai neraksturīgi pasākumi. Piedāvājam iepazīties ar savdabīgām kapsētām dažādās pasaules malās.

Filmu seansi “Hollywood Forever” kapsētā, ASV

Liela daļa ievērības cienīgo kapsētu atrodas ASV. "Hollywood Forever" Kalifornijā ir viena no visievērojamākajām. Par šo vietu pat uzņemtas filmas - piemēram, 2000.gada dokumentālā filma "The Young and the Dead". Šeit apglabāti, lielākoties, ar Holivudu saistīti ļaudis - aktieri, režisori, producenti, scenāristi un viņu ģimenes locekļi. Daļu kapsētas teritorijas ir rezervējusi Holivudas sabiedrības Eiropā mītošā daļa. Pa kapsētas teritoriju var pastaigāties gida pavadībā. Šeit tiek organizēti dažādi pasākumi - tostarp, mūzikas koncerti. Atbilstošos laika apstākļos sestdienu vakaros iespējams skatīties kino, raksta "Rus.Delfi.lv".

Kino kapsētā ir tik ļoti populārs, ka biļetes vērts iegādāties laikus - uz seansu var atnākt pat 3000 cilvēku. Novērots, ka kapsēta ir arī zināma alternatīva dienai svaigā gaisā brīvā dabā. Cilvēki nāk šurp gan pāros, gan lielākās kompānijās. Bieži viņiem ir līdzi arī ēdieni un dzērieni, salokāmie krēsli. Gadās, ka gaidīt kapsētas vārtu atvēršanu nākas ilgāk, nekā ilgst pati filma. Kapsēta ir slēgta, privāta teritorija, tāpēc uz to neattiecas alkohola lietošanas aizliegums. Tāpēc apmeklētāji nereti ņem līdzi vīnu un rīko šeit ko līdzīgu piknikiem. Bērniem ieeja šādos pasākumos ir liegta.

Mirušo dienas svinības "Hollywood Forever" kapsētā:

Patriotisms Ārlingtonas nacionālajā kapsētā, ASV

Foto: AFP/Scanpix

Ārlingtonas nacionālā kapsēta ir militārā kapsēta, kas atrodas Ārlingtonas apgabalā. Tā ir vieta, kur ar godu tiek apglabāti amerikāņu karavīri, kas gājuši bojā dažādu militāru konfliktu laikā dažādās pasaules malās. Katru gadu šo vietu apmeklē apmēram četri miljoni apmeklētāju. Te ir apglabāti ne tikai karavīri, bet arī prezidenti, Augstākās tiesas pārstāvji, astronauti. Šobrīd kapsētā trīs kvadrātkilometros apglabāti apmēram 300 000 (citos avotos 400 000) cilvēku.

Kapsēta dibināta 1865.gadā, sākotnēji tā bija domāta Pilsoņu karā kritušo karavīru apglabāšanai.

Ārlingtonas nacionālā kapsēta unikāla ar to, ka šeit patriotiskas jūtas piemeklē ne tikai pašus amerikāņus, bet arī ārvalstu tūristus. 36 000 balto kapu plāksnīšu rada sirreālu ainavu.

Viena no apmeklētāju iecienītākajām vietām ir Nezināmā karavīra kaps, kā arī ASV prezidenta Džona Ficdžeralda Kenedija kapavieta, pie kuras deg mūžīgā uguns.

Sanmikeles kapsēta – mirušos izrok katrus 10 gadus, Venēcija

Šī ir vienīgā kapsēta Venēcijā. Sanmikeles salu, uz kuras atrodas kapsēta, dēvē par "Mirušo salu". No šejienes līdz Venēcijas centram iespējams nokļūt ar laivu dažu minūšu laikā. Salas cietoksnī ilgu laiku atradās klosteris, tad cietums. Kopš 1807.gada ar Napoleona I rīkojumu uz salas glabā mirušos. Kapsēta sadalīta trīs daļās - sava vieta katoļticīgajiem, sava pareizticīgajiem un protestantiem.

Uz salas ir divas baznīcas, kapsētu apjož sarkanas sienas. Tā kā kapsētas teritorija ir ierobežota, tā kapavietas atrodas ļoti cieši cita pie citas. Pēc10 gadiem aizgājējus ekshumē, pelni tiek novietoti īpašās urnu novietnēs. Apglabāšanai zemē ir vien tīri rituāls raksturs.

Šeit apglabāti ne tikai venēcieši, bet izcilas personības no visas pasaules - piemēram, komponists Igors Stravinskis, dzejnieks Josifs Brodskis un citi.

Aristokrātiskā “La Recoleta” kapsēta, ko apsargā kaķi, Argentīna

Šī slavenā kapsēta atrodama tāda paša nosaukuma rajonā Buenosairesā, Argentīnā. Šeit apbedīti daudzi slaveni argentīnieši. Dažas apbedījumu vietas pat atzītas par vēsturiskiem pieminekļiem. Īpašo atmosfēru kapsētā rada milzīgās marmora eņģeļu un jaundzimušo statujas. Šī kapsēta ir kā pilsēta pilsētā - cilvēki šeit ir apglabāti virszemes sarkofāgos, daudzām ģimenēm ir savas kapelas. Pavisam te ir ir nepilni 5000 apbedījumu, no kuriem 94 atzīti par nacionālām vēsturiskām vērtībām.

Šeit apglabāti daudzi ievērojami cilvēki - prezidenti, zinātnieki, dzejnieki, mūziķi, taču visievērojamākais nelaiķis kapsētā ir Argentīnas Pirmā lēdija - Eva Perona, kuras apbedījuma vietu apmeklē neskaitāmi ziņkārīgie.

Kopumā šī ir visvecākā un aristokrātiskākā kapsēta Buenosairesā. Šeit joprojām apbedī cilvēkus, tiesa - vietējie joko, ka lētāk iznāks grezni dzīvot nekā atdusēties Rekoletā. Šurp nāk arī atpūtnieki, kam tīk pasēdēt pie strūklakām vai koku ēnā. Te var sastapt arī jaunas māmiņas ar ratiņiem, cilvēkus ar sunīšiem, daudz jaunatnes.

Kapsētā īpaši rūpējas par kaķiem. Pirms kāda laika visi klaiņojošie kaķi pilsētā tika izķerti, sterilizēti un palaisti atpakaļ šīs kapsētas un Botāniskā dārza teritorijā. Te ir speciāli kaķu pieskatītāji, jo kaķis kapsētā esot kā dzīvības simbols.

Pielūdzēju bari - Perlašēza kasēta Parīzē, Francijā

Foto: AFP/Scanpix

Iespaidīgā Perlašēza kapsēta Parīzes centrā ir viena no zināmākajām kapsētām pasaulē. Tās "iemītnieki" ir spožas slavenības kultūras, zinātnes, mākslas un mūzikas pasaulē, kas atstājušas dziļas pēdas Francijas vēsturē.

Te atdusas franču rakstnieks Marsels Prusts, amerikāņu rakstniece Ģertrūde Steina, "The Doors" līderis Džims Morisons, dejotāja Aisidora Dunkana, poļu komponists Frederiks Šopēns, franču aktrise Sāra Bernāra un rakstnieks Onorē de Balzaks un daudzi citi.

Perlašēza skaitās visvairāk apmeklētā kapsēta pasaulē - te redzama izcila dabas un mākslas simbioze. Tā ir lielākā pilsētas zaļā oāze un ievērojamākais apbedījumu tematikas skulpturālo veidojumu muzejs zem klajas debess 48 hektāru platībā.

Īpaši iecienīts ir arī rakstnieka Oskara Vailda apbedījums - to klāj neskaitāmas vēstulītes ar atzīšanos mīlestībā un lūpu krāsas nospiedumu pēdām. Īpašos datumos daudz cilvēku pulcējas pie Džima Morisona kapavietas.

Vecā ebreju kapsēta Prāgā, Čehija

Atšķirībā no citām slavenām kapsētām, šeit nav apbedīti slaveni cilvēki. Taču šī ir viena no lielākajām teritorijām Eiropā, kur atrodami seni, no akmens darināti kapu pieminekļi. Šeit glabāti cilvēki jau no 15. gadsimta. Vecākais saglabātais apbedījums ar kapu plāksni datējams ar 1439.gadu. Plāksnes šeit novietotas cieši cita citai blakus.

Pēc dažādiem aprēķiniem kapsētā apglabāti apmēram 100 000 ebreju, šobrīd saglabājušies apmēram 12 000 kapu pieminekļu. Tā kā apbedījumi laika gaitā te veikti cits citam virsū, izpētīts, ka vietumis tie sasniedz 12 līmeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!