Foto: DELFI
Pēterburgiešiem šis rajons ne visai patīk – pilsētnieki to uzskata par depresīvu. Bet šim drūmumam piemīt zināma burvība. Nemaz nerunājot par latvieša sirdi sildošiem ielu nosaukumiem: Kurlandes, Liflandes iela, Rīgas prospekts, Jākobštates šķērsiela... Tiem, kas piekusuši no standarta tūristu maršrutiem, šī varētu būt lieliska alternatīvā ekskursija Sanktpēterburgā.

19. gadsimta vidū šo rajonu sauca par Rīgas (bet reizēm Liflandes) priekšpilsētu – te sākās vecais ceļš uz Rīgu. Ielām tika doti Krievijas impērijas Baltijas guberņas pilsētu un vietvārdu nosaukumi. Padomju laikos daudzas ielas tika pārsauktas, piemēram, Rīgas prospekts nesa revolucionāra Ogorodņikova vārdu, bet vēlāk tām atgrieza vēsturiskos nosaukumus. Un, lai gan, protams, ir vērts izstaigāt Narvas prospektu un ielūkoties Rēveles (tās pašas Tallinas) šķērsielā, pastaiga vien pa "latviešu" ielām man prasīja divas īsas ziemas dienas, apmēram no pulksten 11 līdz pusčetriem.

"Krievu nāve" Rīgas noskaņā

Krievijas tīmeklī popularitāti iemantojis projekts "Krievu nāve". Proti – postpadomju valstu iedzīvotāji padomju ēras pussabrukušajā mantojumā un apdrupušajos namos meklē un atrod alternatīvu skaistumu un pat romantiku. Īpaši aktīvi šajā ziņā ir sanktpēterburgieši – viņiem taču tā vēlējis pats Dostojevskis. Turklāt, ja nemīlēsi šos šauros iekšpagalmus, mākslinieciski nolupušās fasādes un neprātīgo vides reklāmu, par kuru nesaproti – smieties vai raudāt, būs grūti izdzīvot pilsētā, kur allaž apmācies un brāzmaini vējains.

Vārdu sakot, es neesmu vienīgā muļķe pasaulē, kas šikā Ņevas prospekta vietā izvēlas nobružāto metrostacijas "Narvskaja" apkaimi. Sejā sitas durstīgs janvāra lietus, tādēļ ielās cilvēku ir maz, Liflandes iela, kurā sāku savu maršrutu, visa pieder man vienai.

Iela sākas no Obvodnovo kanāla un stiepjas gar vecām fabriku ēkām, kur varētu filmēt kino par divdesmitajiem gadiem un strādnieku ikdienu, kādā no lomām noteikti būtu Čārlijs Čaplins. Vairums namu izskatās itin pieklājīgi – iela remontēta 2010. gadā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!