Foto: Shutterstock
Ceļošana ar kādu kopā ir liels izaicinājums jūsu savstarpējām attiecībām – jo īpaši tad, ja iepriekš kopā neesat pavadījuši vairāk nekā 24 stundas. Taču, ja reiz esat nolēmuši doties kopīgā braucienā, jārespektē un jāņem vērā vienam otra domas un vēlmēs, tāpēc "Reader's Digest" iepazīstina ar pieciem noteikumiem, kurus vērts paturēt prātā, lai arī no ceļojuma atgrieztos kā draugi.

Ja esi kompanjonu meklējumos, ieskaties šajā rakstā, kurā apkopoti cilvēku tipi, ar kuriem labāk vienā laivā nesēsties.

Vismaz viena aktivitāte katram


Nenoliedzami – draugiem ir kopīgas intereses, taču ne vienmēr tās simtprocentīgi sakrīt. Lai izvairītos no kašķiem un visi būtu priecīgi, ieteicams jau laicīgi pārskatīt ceļojuma plānu un pārliecināties, ka neviens nav apdalīts – katra interesēm atvēlēta vismaz viena aktivitāte. Labs variants ir katram ceļabiedram likt plānotās aktivitātes iedalīt trīs kategorijās, piemēram, "noteikti jāredz", "gribu redzēt" un "varētu apskatīt, ja pietiek laika".

Izstāsti savas vēlmes


Iespējams, tev ļoti patīk lidmašīnā vai autobusā sēdēt pie loga. Iespējams, tu labāk gribi gulēt gultā, kas atrodas tuvāk ārdurvīm, jo agri celies un plāno doties laukā. Šīs ir viegli saplānojamas lietas, tāpēc nevajag uztraukties citus par tām informēt, lai tava ceļojuma pieredze būtu pēc iespējas labāka. Tāpat vajadzētu vismaz vienam ceļabiedram izstāstīt arī par tādām lietām kā alerģijas vai veselības problēmas, lai viņš vienmēr zinātu, kā stresa situācijās rīkoties.

Vienojieties par finansēm


"Man tagad nav skaidras naudas, es tev vēlāk atdošu" vai "Nopērc tu tagad, es pēc tam" ir vienas no populārākajām frāzēm, kas tiek izmantotas, ja runa ir par maksāšanu. Protams, pilnīgi iespējams, ka tev konkrētajā brīdī visa nauda ir kredītkartē, kā arī minētais variants – sākumā pērk viens, bet pēc tam otrs, nav peļams, taču problēma ir tajā, ka bieži vien par atdošanu aizmirstas un kāds ir pārāk pieklājīgs, lai prasītu atdot naudu (jo īpaši tad, ja vienu reizi jau teiktais noignorēts). Tieši tāpēc ceļabiedru kompānijā ir jābūt vienam, kurš visu laiku ir lietas kursā, cik un kur nauda tiek tērēta – jo īpaši tad, ja jums ir kopīgs budžets.

Tāpat ir svarīgi jau sākumā norunāt, piemēram, vai šis ir brauciens, kurā baudīsiet glamūrīgus restorānus, ēdīsiet "street food" vai gatavosiet mājās, lai vienotos par tēriņu apjomu. Kā ārzemēs izvēlēties ēdienus un neapjukt, atradīsi šajā rakstā.

Nepazūdi bez brīdinājuma


Dodoties ar kādu kopā ceļojumā, rēķinies, ka viņš uz tevi paļaujas – arī tad, ja ceļā neesat devušies divatā. Ir saprotams, ka var gribēties laiku pavadīt arī vienatnē, piemēram, staigājot pa pilsētu vai dzerot rīta kafiju, un "Reader's Digest" pat iesaka pavadīt kādu brīdi arī atsevišķi. Taču svarīgi saprast, ka par to ir jārunā. Tev ir otram jāpastāsta par savām vēlmēm un plāniem arī tad, ja tas šķiet absolūti muļķīgi. Jums noteikti nav jāpavada kopā katra minūte, taču nozušana bez sacīšanas viņam var likt justies nerespektētam.

Nepārspīlē ar plānošanu


Ceļojumus parasti gribas saplānot līdz pēdējam sīkumam, lai pēc atgriešanās varētu teikt, ka tas izbaudīts visā pilnībā, taču, ceļojot grupā, ieteicams atstāt arī "tukšas ailītes". Iespējams, galamērķī iepazīsiet kādu vietējo, kurš būs gatavs aizvest uz vietām, kas kādu no kompānijas varētu interesēt, vai atradīsiet vēl iepriekš nezināmas izklaides. Ja, vēl esot mājās, sapirksiet biļetes un saplānosiet ekskursijas, nevar ieslēgt iespējamību, ka paši sev "iegriezīsiet". Tāpat jūs nekad nevarat zināt, kā jutīsieties – iespējams, gribēsiet dienu pavadīt ļoti mierīgi, baudot sauli un malkojot dzērienus, un nāksies kaut ko zaudēt, ja beigu galā plānus atcelsiet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!