No draugiem un paziņām dzirdam, ka, viesojoties ārzemēs, apskatīts un redzēts daudz kas interesants. Tomēr, lai cik skaisti būtu redzētie arhitektūras un dabas objekti, visbiežāk spilgtākās un mīļākās atmiņas paliek par cilvēkiem, ar ko kopā izbaudīta tā īstā "ceļojuma garša". Šādu spilgtu sajūtu buķeti var izbaudīt arī tepat Latvijā, tāpēc mūsu galamērķis šoreiz bija Latgale, kurp devāmies ķert "garšas" – gan sajūtu, gan uz mēles, izbaudot viesmīlīgā novada gardumus.

Plānošana

Esam kompānija, kas jau gadiem ceļo kopā, tāpēc zinām, cik plānošana ir svarīga un kā tā palīdz laba ceļojuma nodrošināšanai. Ja plānojat doties ceļojumā lielākā draugu pulkā un uz vairākām dienām, būtu jānoskaidro, kas visus interesē, un jau savlaicīgi jāvienojas par ceļojuma datumiem. Pēc tam jāparūpējas arī par tādiem jautājumiem kā transports, apskatāmo vietu vai pasākumu izvēle, kas visiem būtu interesanta, to salikšana plānotā laika grafikā, naktsmītnēm un, protams, visu objektu apzvanīšanu un apciemojumu sarunāšanu. Organizatoram jābūt ar dzelzs nerviem un gatavam veikt izmaiņas plānos, jo viss izplānotais realitātē var izrādīties pavisam citādi. 

Arī mūsu ceļojuma plānošanas posmā nācās atteikties no tādu vietu un pasākumu apskates, kā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, Slutišķu etnogrāfiskā vecticībnieku sādža Naujenes pagastā pie skaistajiem Daugavas lokiem, Aglonas maizes muzejs, Latgales vēstniecība Gors Rēzeknē un vēl daudz kā cita, jo ar šiem objektiem pietiktu vēl vairākiem ceļojumiem.

Mēs šoreiz braucām uz trijām dienām, vairāk maršrutā iekļaujot dažādus "garšīgus" apstāšanās punktus. Lūk, dažas vietas, ko apskatījām, izbaudījām un kuras iesakām arī citiem Latvijas apceļotājiem.

Preiļu novads

Mājas vīna ražotne "Kalni"

Saimniece Irēna Koleda savā saimniecībā iekārtojusi fantastisku dārzu, kas faktiski izvadā pa viņas dzīves ceļa līkločiem – tajā atspoguļojas neatlaidība, strādīgums un uzņēmība. Ne velti sakoptais saimniecība ir laureāte konkursā "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" 2014.gadā. Šīs īpašības arī ļāvušas saimniecei Irēnai un viņas māsai Annai iekārtot mājas vīna ražotni, kas tagad papildināta ar interesantu saldumu ražošanu – marmelādēm, īrisiem, karamelēm. 

Interesanti, ka iedvesmu vīna ražotnei ir devušas vēsturiskas personības - grāfu Borhu dzimta, kuras priekšteči Livonijā izsekojami līdz 15.gadsimtam un kas vīnu ražojuši pašu vajadzībām no vietējām izejvielām. Pastaiga pa dārzu noslēdzās ar vīnu degustāciju – aveņu, upeņu un vīnogu vīniem.

Adrese: Kotleri, Pelēču pagasts, Preiļu novads, Latvija
Тālr. 29472718, koledairena@inbox.lv

Vīngliemežu audzētava "Ošu mājas"

Pēc vīna dodamies pie vīna gliemežiem. Uz audzētavu devāmies ar dalītām jūtām – dažiem ne pārāk pie sirds gāja šie maziem glumie radījumi. Tomēr pēc saimniecības apmeklējuma noteikti iesakām to arī citiem, esiet bez bažām – būs interesanti! 

Par viesu izklaidēšanu parūpējās saimnieks Ainis Noviks, kas izstāstīja, kā radusies ideja par šādu nodarbi, parādīja, ar kādām inovācijām pret gliemežu bēgšanas mēģinājumiem nodrošināti voljeri, kā arī izsmeļoši pastāstīja par vīngliemežu dzīvi, fizioloģiju un pārstrādi, piedāvāja pat sejas atjaunošanas maskas ar vīngliemeža gļotu. Uz kārā zoba saimnieki piedāvāja degustēt "firmas" salātus - vīngliemeži ar puravu vai ar papriku. Un, lai tas zvērs vieglāk "tiktu lejā", degustācijai saimnieks piedāvāja pašbrūvēto degvīnu jeb potences eliksīru "Valna glymiezs".

Adrese: "Ošu mājas", Jaunsaimnieki, Preiļu pagasts, Preiļu novads
Tālr.: 29443577, ainisn@inbox.lv

Tirdzniecības centrs "Oga" Preiļos


Sociālajos tīklos popularitāti ir ieguvuši attēli no pārtikas veikala Preiļos, kur ierasto uzrakstu vietā tiek lietoti uzraksti latgaliešu valodā. Kā jau sociālā vidē dzīvojoša tauta, arī mēs devāmies klātienē apskatīt veikalu, un jāatzīst, ka nebijā vīlušies – nopirkām pīnu, sīru, peirāgus un nākamai dienai – ogūrčus burkuos.

Dagdas novads

Muzejs "Andrupenes lauku sēta"

Muzejs veidots līdzīgi kā Brīvdabas muzejs, savācot kopā vēsturiskus priekšmetus, kas raksturīgi šim reģionam 20.gadsimta sākumā – apskatāma simtgadīga lauku māja ar tā laika mēbelēm un citām saimniecības lietām, klēts, melnā pirts. Interesanti bija minēt, kam domāti dažādie darbarīki un sadzīves priekšmeti. Tā kā bijām izsalkuši pēc garā ceļa, muzejā nogaršojām Latgales kulinārā mantojuma "brīnumus" - kuģeļus, pancakus ar cymusu, asuškas, sieru, sviestu, zāļu tēju un šmakovku jeb degvīnu. Nobaudījām arī īpašo Andrupenes maizi, kas izrādījās tik garšīga, ka tika sagādāts pamatīgs krājums līdzi vešanai.

Adrese: Andrupene, Andrupenes pagasts, Dagdas novads
Тālr. +371 26458876, laukuseta@inbox.lv

Pēc gardumu baudīšanas devāmies atkal ceļā, kur bija jātur acis vaļā, jo brīžiem varēja novērot interesantas vietas un objektus, kas asociējas ar citiem laikiem vai vietām, piemēram, mājas ar uzrakstu "МИРУ-МИР". Pēc tam nokļuvām arī Maltā, tepat Latgalē.

Rēzeknes novads

Brīvdienu māja "Zvejnieki"

Naktsmājas atradām Rēzeknes novadā Lubānas ezera apkārtnē pie viesmīlīgajiem saimniekiem Jāņa un Annas Macāniem "Zvejniekos". Saimniecība ir Latgales kulinārā mantojuma dalībniece, tādēļ tur var sarunāt pašu gatavotus ēdienus, piemēram, vietējo zivju zupu, cepeškrāsnī ceptu zandartu vai karpu ar kartupelīšiem un citiem dārzeņiem, līdaku vai plaužu kotletes, pildītu līdaku, žāvētu karpu vai brekšus, kas nu kuro reizi tīklos būs ieskrējis. Saimnieki stāsta, ka pīļu medību sezonas laikā varot nogaršot arī meža pīles sautējumu. 

Ja atliek laiks, tad noteikti iesakām pastaigu pa takām Lubāna mitrājā un Tīrumnieku purvā, vai braucienu ar ritenii apkārt Īdeņas vai Kvāpanu zivju dīķi, bet pēc tam var izbaudīt brīnišķīgu saulrietu.

Adrese: Īdeņa, Nagļu pagasts, Rēzeknes novads,
Tālr.: 29165392,  www.zvejnieki.lv

Balvu novads

Mājas alus ražotne "Kolnasāta"

Tālāk devāmies uz saimniecību, kuras devīze ir: "Šeit top īsts Latgales alus!". Tās saimnieks Dainis Rakstiņš arī ir īsts latgalietis. Atšķirībā no lielākās daļas ražotņu, kur viss vai daļa procesa ir mehanizēts, šī ir īsta mājas alus ražotne, un katrs var pielikt roku burtiskā nozīmē alus darināšanas procesā – maļot miežus vai vārot apiņu novārījumu. Tad beigās atliek vien izbaudīt svaigi pagatavoto brūvējumu, nogaršojot saimnieka sagādātās uzkodas latgaļu gaumē – taukmaizītes un sīru.

Adrese: Stacijas iela 4, Bērzpils, Bērzpils pagasts, Balvu novads
Тālr. 26452844, rdains@inbox.lv

Pēc atgriešanās draugi sacīja, ka gribot vēl, – tātad ceļojums bija izdevies un Latgale ir tiešām garšīga vieta!

Informācija par Latgales kulinārā mantojuma vietām: www.kulinaraismantojums.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!