Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 14. maijā, trīs Latvijas motociklisti, baizeļi, uzsāka mēnesi ilgu enduro ekspedīciju no Rīgas uz Gruziju. Ekspedīcija tiks veikta ceļotāju kustības "On the Way of Freedom" ietvaros, tās laikā plānots mērot aptuveni 4000 kilometru garu maršrutu un uzņemt dokumentālu filmu par ceļojuma laikā piedzīvoto.

Ceļotāju mērķis ir ar enduro motocikliem apceļot Gruziju, veicot dažādas grūtības pakāpes Padomju Savienībā zināmos DOSAAF motociklu maršrutus, un izpētīt maz zināmākās Gruzijas vietas, kas grūti sasniedzamas ar kājām vai automašīnu. 

Ekspedīcijas dalībnieki, baizeļi ir ceļotāji un bērnības draugi - Andis Pikāns, Oskars Prauliņš un Normunds Kalve.

Baizeļu ekspedīcijas maršruta galvenie punkti būšot Polocka, Gomeļa, Kijeva un Odesa, no kurienes ceļotāji ar kravas prāmi pārcelsies uz Batumi un tālāk pulksteņa rādītāja virzienā dosies apkārt Gruzijai, ceļojumu noslēdzot galvaspilsētā Tbilisi kopā ceļā pavadot četras nedēļas.

Andis Pikāns, baizeļu ekspedīcijas uz Gruziju iniciators un dalībnieks: "Šonedēļ uzsāksim ekspedīciju ar mērķi atklāt maz zināmākās un grūti sasniedzamās Gruzijas vietas. Mēs neturēsimies pie noteiktiem maršrutiem, bet ļausimies piedzīvojumiem, jo ceļojot ar motocikliem ir iespējams sasniegt īpašu brīvības sajūtu un sekot, kur aizved ceļš un piedzīvojumi. Ekspedīcijas laikā pašu spēkiem veidosim dokumentālu materiālu par Gruzijas dabu, vietējo iedzīvotāju dzīvi un viņu unikālo skatījumu uz vēsturiskajiem notikumiem Kaukāza reģionā."


Foto: Publicitātes foto

Pašlaik baizeļiem pirmā ekspedīcijas diena ir aiz muguras - atrastas naktsmājas Latgalē, kā arī viss sagatavots iebraukšanai Baltkrievijā.

"Piecos izbraucām no bāzes mītnes - beidzot ceļojums ir sācies! Steigšus uz dienvidiem, uz siltajām zemēm, jūrām un kalniem!

No Rīgas līdz Krāslavai mūs pārbaudīja auksts ziemeļu vējš kombinācijā ar lietus gāzēm un sīkām tehniskām problēmām - Anda mocim niķojas bākas ventilācija, kā rezultātā degviela nepārplūst no vienas bākas otrā.

Ap deviņiem vakarā, krēslai nomainot dienas gaismu, pirms Krāslavas pamanījām norādi uz Skērškānu viesu mājām Daugavas krastā. Mums veicās, jo saimnieks Jānis jau bija gatavojies pēc brīža braukt uz pilsētu. Iekārtojāmies omulīgā, ar krāsni izkurinātā, siltā namiņā. Moči palik sētā, kur tos modri uzraudzīja sargsuns Taisons.

Foto: Publicitātes foto

No rīta atradām saspiesto gaisa trubu, likvidējām problēmu un gatavojām brokastis. Līdz Baltkrievijas robežai 30 kilometri."

Gruzijas ekspedīcijas gaitā uzņemtais video materiāls pēc ekspedīcijas noslēguma pārtaps filmā, turpinot "On the Way of Freedom" stāstu ciklu par ceļošanu ar motocikliem kādreizējās Padomju Savienības teritorijā, bet stāstiem "tieši no notikuma vietas" divas reizes nedēļā varēs sekot līdzi arī Turismagids.lv.

"On the Way of Freedom" jeb "Ceļā uz brīvību" ir ceļotāju kustība, kuras dalībnieki ar enduro motocikliem apceļo pasauli, rodot brīvības sajūtu un piedzīvojumus. Dokumentējot atgadījumus ceļā, rodas vērtīgi materiāli, kas pārtop filmās un foto stāstos, lai dotu iedvesmu līdzīgi domājošiem uzdrīkstēties atrast savu "ceļu uz brīvību".

"On The Way of Freedom" zināmākie piedzīvojumi ir 2006. gada ekspedīcija ar motocikliem no Rīgas uz Melburnu un kanoe ekspedīcija pa Jukonas upi "Jukonas skartie".  Visas kustības dalībnieku ekspedīcijas ir dokumentētas filmās, kas vairākkārt izrādītas Latvijas televīzijas kanālos un izdotas DVD formātā.

Baizeļu ekspedīcijai uz Gruziju var sekot līdzi "On the way of freedom" mājaslapā: onthewayoffreedom.com, kā arī Facebook, kur regulāri tiks publicētas ceļotāju piezīmes, foto un video materiāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!