Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien, 19. janvārī, sociālajā tīklā Facebook kāda latviete vārdā Zane Eniņa izplatījusi aicinājumu uzņēmējiem atteikties no vienām biznesa pusdienām, kā arī dalīties ar viņas ziņu, lai savāktu līdzekļus savam sapņu ceļojumam uz Antarktīdu.

Apņēmīgā ceļotgribētāja savā blogā "Kamzolis.com" izveidojusi ierakstu "Vai 100 Latvijas biznesa cilvēki atteiksies no pusdienām jeb sākas "Operācija Pingvīns"", kurā aicina uzņēmējus pārskaitīt uz viņas kontu vienām pusdienām paredzēto naudu, lai viņa varētu īstenot savu sapni. 

Foto: Ekrānuzņēmums

"Mana diezgan neprātīgā (es pat teiktu mazliet nekaunīgā) ideja ir atrast 100 Latvijas biznesa vides cilvēkus, kas būtu gatavi atteikties no vienām smalkām biznesa pusdienām (50 USD jeb 43 EUR vērtībā), lai es varētu spert kāju uz pēdējā kontinenta, kur neesmu bijusi – baltās Antaktīdas un satikt pingvīnus. Un, ja tu esi no biznesa vides, tad jau pirms šeit uzrakstītā esi sarēķinājis, ka tas joks vienai ceļojošai būtnei ir pārāk traka nauda – 5000 USD (vairāk kā mans pusgada ceļošanas budžets," blogā raksta Zane Eniņa. "Jau pēc pāris dienām sakravāšu mugursomu un pa Patagonijas ārēm virzīšos uz Ugunszemi. No turienes ir iespējams nokļūt uz Antarktīdu, bet tas maksā baltu un nepieklājīgu naudu – vairāk kā 5000 USD (lai būtu jēga braukt, vajag vismaz nedēļu, jo tikai divas dienas aiziet ceļā vienā virzienā, šeit cenu lapa). Es, protams, mēģināšu nokļūt uz kuģa pa kādām sānu durvīm, izliekoties par matrozi, bāra dejotāju vai polārlāci, bet baidos, ka tas nav visai drošs plāns," savas rīcības iemeslus skaidro Eniņa.

Šī akcija jau paguvusi izraisīt plašu diskusiju sociālajos tīklos un citās interneta vietnēs. Vieni slavē meitenes atjautību un uzņēmību, citi nosoda šādu akciju un aicina strādāt cītīgāk, lai pati naudu nopelnītu, jo ziedojumu lūgšana sabiedrībai ir galējs līdzeklis tiem, kam tiešām nepieciešama palīdzība, piemēram, slimnieku glābšanai. 

Diennakts laikā, līdz otrdienas, 20. janvāra, pēcpusdienai aicinājumam atbalstīt ekspedīciju uz Antarktīdu atsaukušies jau 22 cilvēki. Ar ziedotāju sarakstu arī var iepazīties minētajā blogā."Domāju turp [uz Antarktīdu] doties marta sākumā, vakar uzsāku "fundraizing" projektu, un pirmajā dienā izdevās savākt mazliet vairāk nekā piekto daļu no nepieciešamās summas, ap 1000 eiro. Ļoti ceru, ka ideja gūs atsaucību arī turpmāk, un es varēšu realizēt sapni par došanos uz Antaktīdu. Ja nē, nekas - vismaz būsu mēģinājusi," Tūrismagisds.lv atzina Zane.

"Ideja ir spēkā līdz 2015. gada 19. februārim (manai vārdadienai). Ja tā izdodas, es dodos pie pingvīniem, ja nē – pārskaitu savāktos līdzekļus kādam labdarības fondam, kas rūpējas par pingvīniem," raksta Zane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!