Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 15.augustā, sāksies moto ceļojums līdz šim vēl nebijušā maršrutā "Salacgrīva-Honkonga-Salacgrīva". Šis būs pirmais zināmais brauciens ar motociklu no Latvijas uz Ķīnu, šķērsojot to no ziemeļiem līdz pat Honkongai, stāsta ceļojuma idejas autors Jānis Cimiņš.

Latvijā brauciens sāksies Salacgrīvā un turpināsies caur Krieviju, Kazahstānu, Mongoliju un Ķīnu. Kopējais ceļojuma laiks ir plānots 45 dienas, kopā nobraucot aptuveni 18 tūkstošus kilometru vienā virzienā.

Ceļojumu unikālu padara viens no tā galvenajiem mērķiem – nogādāt Salacgrīvas keramikas ziloni līdz Siaņas (Xian) pilsētai Ķīnas ziemeļrietumos pie tur esošās Terakotas māla armijas, sauktas arī par astoto pasaules brīnumu.

Foto: Publicitātes foto

Latvijā tapušais zilonis veidots no māla, ir terakotas krāsā un apdedzināts Salacgrīvas Naborigama ceplī, kādi visā Eiropā ir saskaitāmi tikai uz vienas rokas pirkstiem. Šāds ceplis 2007. gada vasarā tika izbūvēts Salacgrīvā, Salacas upes kreisajā krastā. Tā ir keramikas apdedzināšanas krāsns, kurā iespējams sasniegt porcelāna apdedzināšanas temperatūra virs 1300 grādiem. Šobrīd tā ir vienīgā Baltijā  un tapusi sadarbībā ar vienu no pasaules ievērojamākajiem krāšņu būvniekiem - Fredu Olsenu. Krāsns nosaukums - Naborigama cēlies no Japāņu valodas un nozīmē - kāpjošā, kāpelējošā krāsns, tā apzīmējot savu pakāpienveidīgo novietojumu slīpā kalna nogāzē.

Salacgrīvas keramikas ziloņi līdz šim jau ir aizceļojuši uz vairākām vietām visā pasaulē – Krūgera parku Dienvidāfrikā, Sarkano jūru Ēģiptē, tirkīzzilo Rakaia upi Jaunzēlandē un Ladogas ezera salu Krievijā.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!